Zonguldak Valiliği, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, "Kıraca Katliamı", "Su ürünleri Denetimi Yapılıyor mu?" haberlerine ilişkin açıklamada bulundu. Bilimsel, çevresel, ekonomik ve sosyal hususlar göz önüne alınarak su ürünleri kaynaklarının korunması, sürdürülebilir işletilmesinin sağlanması için ticari amaçlı su ürünleri avcılığına ilişkin yükümlülük, sınırlama ve yasaklar kanunu ve yönetmeliklerine göre düzenlendiği belirtilen açıklamada şu görüşlere yer verildi:

 

"DİP TROL AVCILIĞI YASAKLANMIŞTIR"

Ticari amaçlı su ürünleri avcılığının düzenlenmesi hakkında tebliğ ile İlimizde Alacaağzı Burnu ile Amasra İlçesi Tekke Burnu arasında kalan karasularımızda her türlü trol avcılığının yapılması yasaklanmıştır. Serbest olan Alacaağzı Burnu ile Bulgaristan sınır arasında kalan karasularımızda ise kıyıdan 3 mil içerisinde dip trolü avcılığı yasaklanmıştır. Aynı tebliğe göre; Gırgır ve ortasu trolü avcılığının 24 metreden sığ sularda yapılması yasaklanmıştır. Ayrıca Ortasu trolü avcılığı yapan gemilerde dip trolü ağı, kapıları ve dip balıkları bulundurulamaz.

 

HAMSİ AVCILIĞI 15.00-09.00 ARASINDA YAPILABİLİR

Karadeniz'de gırgır ağları ile hamsi avcılığı 15.00-09.00 saatleri arasında yapılabilir. Söz konusu tebliğin "boy ve ağırlık yasaklan" başlıklı 17. maddesinde su ürünlerinin avlanabilir asgari boylan ve ağırlıkları belirlenmiş; daha küçüklerinin avlanması, gemilerde bulundurulması, karaya çıkarılması, nakledilmesi ve satılması yasaklanmıştır. Ancak kontrol edilen ürün miktarına göre avlanabilir asgari boylan ve ağırlıkları belirtilen türlerden; hamsi, sardalya ve istavritte ağırlıkça %15, diğer su ürünlerine ise ağırlıkça %5 oranında küçük boylara istisna tanınır. Avlanan ürünlerin kasalanmadan direk nakil vasıtalarına aktarılması yöntemine "Dökme Balık" denilmekte olup, bu yöntemin tercih edilmesinde kanunen bir aykırılık bulunmamaktadır. İlimizdeki karaya çıkış noktalarından Kdz. Ereğli Balıkçı Barınağı ve Kozlu Balıkçı Barınağında yer alan Balıkçılık İdari Binalarımızda sürekli görevli teknik personellerimiz bulunmaktadır. Müdürlüğümüzce karaya çıkış noktalarında, depolarda, perakende satış yerlerinde, nakil güzergâhlarında ve nakil vasıtalarında görevli personellerimiz tarafından denetimler yapılmakta; avlanan ürünler, av araç ve gereçleri, bulundurulması gereken evraklar planlı, plansız ve gelen ihbarlar doğrultusunda denetlenmektedir.

 

556 DENETİM YAPILDI

Bu yıl İl ve İlçelerde; 556 adet denetim yapılmış, 2 adet cezai işlem uygulanmış toplamda 2226 TL idari para cezası kesilerek, 90 kg ürüne el konulmuştur. Denetimler zaman zaman Sahil Güvenlik Komutanlığı, Emniyet Müdürlüğü Deniz Polisi ve Belediye Başkanlığı Zabıta ekipleriyle ortaklaşa yapılmaktadır. Ayrıca yıl içerisinde Bakanlığımız tarafından farklı İllerde görev yapan teknik personellerin görevlendirilmesiyle oluşturulan denetim ekiplerince çapraz denetimler de yapılmaktadır. Av sezonu içerisinde daha sık olmakla birlikte denetimlerimiz yıl boyunca devam etmektedir"