Kdz. Ereğli'de, evinde beslediği balıklarını elleriyle adeta kedi gibi seven Vahit Uğurlu, böylece günün stresini attığını söyledi.
Ana vatanları Amazon ırmakları olan 'Discus' türü balıkların evcil türleri akvaryumda yaşayabiliyor. Doğal ortamlarında sürü halinde yaşayan bu balıkların en büyük özelliği evcilleşebilmesi. Diğer akvaryum balıklarına oranla insana yakınlığı ile bilinen 'Discus' balıkları, benimsedikleri sahiplerine kedi gibi yakınlık gösteriyor ve kendilerini sevdiriyor.
Başka balıkları sevmek için akvaryuma elin sokulması halinde balıklar kaçarken, bu balıklar ise kendisini sevdirmek için suyun üzerine çıkıyor. Yaklaşık 6 senedir beslediği 'Discus' balıkları ile farklı bir iletişim kuran Vahit Uğurlu, balıkları kedi gibi seviyor. Elleriyle beslediği balıkları daha sonra şefkat ile seven Uğurlu, eve geldikten sonra 15 dakika içerisinde günün bütün yorgunluğunu attığını söyledi.
Balıkların bakımlarının zor olduğunu kaydeden Uğurlu, 'Discus' balıkları normal ortamlarında vahşi olmalarına rağmen evcilleşebilme özellikleri ile akvaryumda da beslenebiliyorlar. Ancak akvaryumda da doğal ortamlarında olduğu gibi sürü halinde olmaları gerekiyor. Yani en az 5-6'lı gruplar halinde olmaları gerekiyor. Kendilerini sevdirme özelliklerinin yanında yavrularını tıpkı evcil hayvanlarda olduğu gibi koruma içgüdüsü yetiştiriyorlar.
Balıkları, protein ağırlıklı yiyeceklerle beslediğini ifade eden Uğurlu, Balıkların beslenmeleri protein ağırlıklı. Yani diğer akvaryum balıkları gibi özel yemlerin dışında protein içeren hayvansal gıdaları da yiyebiliyorlar. Örneğin, dana ya da inek yüreğinden ve içerisine yine insanların yiyebildiği gıda maddelerinden yapabileceğiniz karışımları küçük parçalar halinde Discus'lara rahatlıkla yedirebiliyorsunuz. Tıpkı evinizde kediniz ya da köpeğiniz varmış gibi bu balıklara da böyle davranabiliyorsunuz. Ayrıca, bu balıkların suyunun sürekli temiz tutulması ve günde nerede ise suyun yarısının mutlaka değiştirilmesi ya da temizlenmesi gerekiyor." dedi.
Balıkları beslemeye başladıktan kısa süre sonra ilk kez eli ile yem yedirmeye çalıştığında, bir balığın kendisine doğru geldiğini ifade eden Uğurlu, Balıklara yem verirken anne olan 'Discus' elime doğru geldi.
Yemi yedi. Ondan sonra da sevmeye başladım. O günden sonra benim sıcakkanlılığımı hissettiler ve diğerleri de bana gelmeye başladı. Elimi akvaryuma sokar sokmaz balıklar kendisini sevdirmek için suyun yüzeyine geldiler. O anne 'Discus'a ilk dokunma anımı unutamam.
Çok hassas derileri var. Onlarla oynamak bana büyük haz veriyor. şeklinde konuştu.