Zonguldaklı balıkçılar, özellikle çalışan kadınların talebi doğrultusunda balıkları temizleyerek pişirilmeye hazır halde satışa sunuyor.
Av yasağının sona erdiği 1 Eylül'den bu yana tezgahları dolduran hamsi, istavrit ve palamut fiyatlarının düşmesi balıkçı esnafının yüzünü güldürmeye başladı. Fiyatların ucuzlamasıyla sofralara daha fazla konuk olan balık satışlarını artırmak isteyen esnaf, özellikle çalışan kadınlar ve balık temizlemeyi sevmeyenler için bir uygulama başlattı. Balıkçı esnafı, tezgahının arka kısmında temizleme işi için işçi görevlendirerek, günlük satışın büyük bölümünü bu şekilde gerçekleştiriyor.
Balık temizleme işinde görevli Burhan Yazıcı, balık temizlemeyi zahmetli bulan ev hanımları ve çalışan kadınları büyük bir külfetten kurtardıklarını belirtti. İsteyen müşterilerinin, satın aldıkları balıkları temizlediklerini ve pişirilmeye hazır halde sattıklarını kaydeden Yazıcı, "Bu hizmet için ayrıca bir ücret talep etmiyoruz.
El alışkanlığı olduğundan çok kısa sürede müşterimizin siparişini temizleyip veriyoruz. Sadece müşterilerimiz için veriyoruz. Günlük satılan balığın büyük bölümü bu şekilde satılıyor. dedi.
22 yıllık balıkçı esnafı Oktay Ertürk de temizlenerek satılan balığın, evde bir kez sudan geçirilmesinin ardından kızartmaya hazır hale geldiğini ifade ederek, şunları söyledi: Bizim için müşterinin memnuniyeti önemlidir. Çalışan kadınlar ve yeni nesil ev hanımları balık temizleme işini pek sevmiyor. Bizler de böyle bir uygulama yapıyoruz. Bu sayede hem daha fazla satış yapıyoruz hem de balık yemek isteyenler için kolaylık sağlıyoruz.