Zonguldak Barosu, Çin Halk Cumhuriyeti'nin Doğu Türkistan'daki Uygur Özerk Bölgesi'nde uyguladığı baskı ve şiddete tepki gösterdi. Baro'dan yapılan açıklamada, uluslararası örgüt ve kuruluşları acil toplantıya çağrılarak şunlar söylendi;
"Çin Halk Cumhuriyeti, Sincan/Doğu Türkistan Özerk Bölgesi'nin başkenti olan Urumçi'de, Uygur Türklerine karşı girişilen ve her geçen gün arttığı görülen 'baskı, tehdit ve cismani zarar veren eylemleri' kınıyoruz. 
Bu katliam ve insanlık dışı eylemlerin bir an evvel bitmesi için, insan hakları ve insanlık değerlerini kabullenmiş bütün, ülkeleri, kurum ve kuruluşları ve sivil inisiyatifleri ses vermeye davet ediyoruz. Hukukun işlerliği sadece kanunların uygulanmasında değil; insanca yaşamak ve insanca yaşamayı talep etmek gibi temel hakların da uygulanması önündeki engellerin kaldırılmasında kendisini bulur. Bu bakımdan insan hakları ve insanlık değerleri çerçevesinde, uluslararası örgüt ve kuruluşların, daha evvel Bosna Hersek'te olduğu gibi sessiz kalmamaya, aktif rol üstlenmeye, hükümetimizi de 'insan hakları ve insanlık değerleri' konusunda acil uluslar arası toplantı çağrısı yapmaya davet ediyoruz."