Zonguldak Baro Başkanı Av. İ. Kerem Ertem 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı'nı kutladı.
Ertem açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
"19 Mayıs 1919 tarihinde  Samsun'a çıkan Mustafa Kemal Paşa ve silah arkadaşları, milli bağımsızlığın esas değer olduğu, devletin devamının zorunluluğu, millet olarak kaderinin tayin hakkının milletin kendi iradesinden geçtiği yolundaki fikirlerini, Amasya Tamiminde, Erzurum ve Sivas Kongrelerinde, aynı kaderi paylaşan memleket sevdalıları ile paylaştılar. Ortaya çıkan düşünce ve verilen karar; vatan toprağının sadece bu vatanın evlatlarının azim ve kararlılığı tarafından kurtulacağı; yeni bir medeniyetin de bu kaderi paylaşanlarca oluşturulacağıydı.
Samsun'dan başlayan ulusal yürüyüş, savaş meydanlarında kazanılan zaferlerle, ekonomi, maliye, eğitim, sağlık, kültür alanında ulaşılan hedeflerle, bugün dahi sürmeye devam ediyor. Bu yürüyüşte, bize kılavuzluk eden fikri temel, Mustafa Kemal Atatürk'ün ve Cumhuriyet düşüncesinin felsefi ve fikri donanımındaki sağlam ruh ve karakterdir. O sağlam ruh; birlik ve bütünlük anlayışının içinde var olan ve ondan ayrılmayan "millet" olma ve medeniyet kurma inancıdır. O sağlam karakter; fikri hür, vicdanı hür nesillerin, kendine güvenen bireylerden kaynaklanacak bir toplum kalkınması ve uluslar arası arenada maddi ve manevi katkı ve ufuk açma becerisini ifade eder.
Gelecek nesillere bırakacağımız ideal ve ilkeler; "sürekli kalkınma", "hukukun üstünlüğü ve egemenliği", "demokratik parlamenter düzen içinde gerçek hukuk devletini ve hukuk toplumunu" kurma ve "açık fikirli, donanımlı bireylerin oluşturacağı, hürriyetçi toplum hayatı düzeni" olmalıdır.
Küreselleşmenin -dünü, bugünü ve yarını ile- gerçekçi ve geniş ufuklu tahlil edilmesi çabasında, parametrelerden biri de "modern medeniyetin asli unsuru haline gelmiş bir Türkiye yorumuyla" ilgilidir. Bu yoruma giden en kestirme yol ise Mustafa Kemal ATATÜRK'ün şu vecizesinde yer bulmaktadır: "Sizler, yani yeni Türkiye'nin genç evlatları, yorulsanız dahi beni takip edeceksiniz. Dinlenmek üzere yürümeye karar verenler asla ve asla yorulmazlar. Türk gençliği gayeye, bizim yüksek idealimize durmadan, yorulmadan yürüyecektir". 
Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramımız kutlu ve umutlu olsun."