Bartın Belediyesi'nce 1997 yılından bu yana gerçekleştirilen Kitap Fuarı, 15. Kitap Fuarı 13-19 Ekim 2011 tarihleri arasında gerçekleştiriliyor. Kitap Fuarı'nın bu yılki onur konuğu ise Necdet Sakaoğlu. Ereğlili yazar Hatice Erol da, en son öykü kitabı Akşamın Sesleri kitabını 16 Ekim Pazar günü imzalayarak fuara katılacak.

 

13 SÖYLEŞİ - 2 TİYATRO GÖSTERİSİ - 1 BELGESEL GÖSTERİMİ  - 2 ŞİİR, 1 TÜRKÜ DİNLETİSİ - 2 SERGİSİ - 2 OKULDA ÜCRETSİZ KİTAP DAĞITIMI - İMZA GÜNLERİ

            Bartın Belediyesi'nce geleneksel olarak düzenlenen ve 7 gün süre ile Bartın'da yaşayanları kültürel etkinliklerle buluşturacak olan Kitap Fuarı'na 24 yazar-şair katılıyor.

            Belediye Sosyal Tesisleri'nde yapılacak olan fuarın açılış akşamında Hasan Bayrı Şiir Yarışması'nın ödüllerinin ve-rilmesinin yanı sıra tarih araştırmacısı ve yazar Necdet Sakaoğlu'na fuar onur plaketi takdim edilecek. Ayrıca "Hababam Sınıfı ve Rıfat Ilgaz Sergisi" ile Karikatürcüler Derneği'nin "Yabancı Çizerler Gözüyle Nasrettin Hoca" Karikatür Sergisi de açılacak.

 

7 GÜNDE 13 SÖYLEŞİ

Kitap Fuarı kapsamında 14 Ekim Cuma günü; Alaattin Topçu Güzel Çağ'ın Düşündürdükleri ve Kurgu Dünyasının İncelikleri - Işıl Özgentürk İşte Hayat - Haydar Ergülen ve Vural Bahadır Bayrıl "Şiirde Yeis Var", 15 Ekim Cumartesi günü; Aydın Ilgaz, Mehmet Saydur Edebiyatımızın Koca Çınarı Rıfat Ilgaz - Ünata Akkoyunlu, Abdullah Satoğlu Bartın'da Nokta Noktam", 16 Ekim Pazar günü; Gülseren Engin Ünsün, Hatice Erol Kadın Yazar Olmak - Onur Ataoğlu "Yazargezerlik: Gezme Tutkusu ve Yazma Aşkı", 17 Ekim Pazartesi günü; Alaaddin Kara Bir Mendil Kömür'ün Öykü Dünyası, Bedisa Eliadze "Sus Yanığındaki Kadınlar" - Nilay Yılmaz "Nitelikli Çocuk Kitabı Seçimi ve Sonrasında Yapılabilecek Eğlenceli Faaliyetler", 18 Ekim Salı günü; Necdet Sakaoğlu Parthenios'tan Bartın'a Kentimizin Kültürel Tarihi - Mehmet Sait Taşkıran "Rıfat Ilgaz'ın Karadeniz'i", 19 Ekim Çarşamba günü; İbrahim Tığ Rüştü Onur:Yaşamı, Sanatı, Eserleri - Emine Kılıç Aile ve Toplumun Gençliğe Karşı Tutumları ve Gençler Üzerindeki Etkisi" başlıklı söyleşileri ve ardından imza günlerini gerçekleştirecek.

 

KURGU KÜLTÜR MERKEZİ'NDEN ŞİİR VE TÜRKÜ DİNLETİSİ

Ankara'da bulunan Kurgu Kültür Merkezi Kitap Fuarı'nda çeşitli etkinlikler ile programda yer alacak. 16 Ekim Pazar akşamı; Nebih Nafile Şiir ve Türkü Dinletisi, 18 Ekim Salı akşamı; Nalan Çelik, Şen Çakır, Nuran Barengi'nin katılımı ile Kadın Şairlerden Şiir Dinletisi programda yer alıyor.

 

SERGİLER

Kitap Fuarı etkinlikleri kapsamında Çınar Yayınları'nca "Hababam Sınıfı ve Rıfat Ilgaz", Karikatürcüler Derneği'nce "Yabancı Çizerlerin Gözü ile Nasrettin Hoca" sergileri açılacak. Sergiler 13 Ekim'den 19 Ekim'e kadar Belediye Sosyal Tesisleri'nde gezilebilecek.

 

ÜCRETSİZ KİTAP DAĞITIMI

Yazar Savaş Ünlü her yıl olduğu gibi bu yıl da Kitap Fuarı'nda  iki ilköğretim okulunda söyleşi ve ücretsiz kitap dağıtımı yapacak.

 

BARTIN BELEDİYESİ ŞEHİR TİYATROSU SAHNEDE

Rıfat Ilgaz'ın 100. doğum yılı dolayısıyla Kitap Fuarı etkinlikleri kapsamında yer alan Rıfat Ilgaz ile ilgili etkinliklerden birini de Bartın Belediyesi Şehir Tiyatrosu gerçekleştirecek. 14 Ekim Cuma ve 17 Ekim Pazartesi akşamları Belediye Cep Sineması'nda Belediye Şehir Tiyatrosu'nca "Rıfat Ilgaz'a Dair..." sahnelenecek. Zafer Gecegörür'ün uygulayıp yöneteceği etkinlik Bartın'da ilk kez sahnelenecek.

Öte yandan Kültür Bakanlığı'nın desteği ile çekilen Önder Uygun'un yönettiği "100 Yıllık Çınar Rıfat Ilgaz" Belgeseli de 15 Ekim Cumartesi akşamı Belediye Cep Sineması'nda gösterilecek. Geceye yönetmen Önder Uygun da katılacak.

 

SEYHAN ERÖZÇELİK ANILIYOR

Ağustos ayında vefat eden Bartınlı Şair Seyhan Erözçelik de 15. Kitap Fuarı'nda düzenlenecek bir söyleşi ile anılacak. Erözçelik'in yakın arkadaşlarından olan şair Haydar Ergülen ile şair Vural Bahadır Bayrıl "Şiirde Yeis Var" başlıklı söyleşide Seyhan Erözçelik'i anlatacak.

 

FUAR ONUR KONUĞU NECDET SAKAOĞLU

            Çeşm-i Cihan Amasra, Mengücekoğulları, Divriği'de Ev Mimarisi, Köse Paşa Hanedanı gibi monografilerin ve bir dizi makalenin yazarı, tarih araştırmacısı Necdet Sakaoğlu 29 Eylül 1939'da Divriği'de doğdu. Divriği Atatürk İlkokulu'nu (1951), Nuri Demirağ ortaokulunu (1954), Sivas Valisi Muammer Bey'in yaptırttığı şatovari bir öğretmen okulunu (1957) ve en son olarak da İstanbul Çapa'daki, kitabesindeki adı Dârül-Muallimat-ı Aliye olan Eğitim Enstitüsü'nü bitirdi.

            1957 yılında Urfa'da Harran'ın yanı başındaki Parapara'da başöğretmen olarak göreve başladı.  Çapa Eğitim Enstitüsü'nü kazanan Sakaoğlu 1961'de buradan mezun olunca Trabzon Öğretmen Okulu'na edebiyat öğretmeni olarak atanmış, daha sonra sırasıyla Amasra'da ortaokul-lise öğretmenliği ve müdürlüğü, Bakanlık müfettişliği ve Talim Terbiye Kurulu üyeliği görevlerinde bulunmuş, 38 yıllık meslek yaşamının ardından 18 Ocak 1998'de emekli olmuştur. Çok sayıda eseri bulunmaktadır.

 

 

BAŞKAN CEMAL AKIN'DAN DAVET

            Belediye Başkanı Cemal Akın, Bartın Belediyesi 15. Kitap Fuarı'na gerek Bartın'dan gerekse çevre il ve ilçelerden herkesi davet etti. Başkan Akın yaptığı açıklamada "Ülkemizde bu kadar uzun soluklu yapılan kitap fuarları arasında ilk sıralarda yer alan Bartın Belediyesi Kitap Fuarı, kitap ve sanatseverlerin ilgi ve destekleri ile devam edecektir. Herkesin kendinden bir şey bulabileceği bir kültür etkinliği olan Kitap Fuarı'nın Bartın'da başlatılıp yaşatılıyor olmasından dolayı memnunluk duyuyorum. Fuarın başlamasından bugüne kadar desteği ve emeği olan herkese teşekkür ediyorum. Bu yılki etkinliklerimize de herkesi davet ediyorum" dedi.