Erdemir Kültür Merkezi’nde gerçekleşen etkinlikte bir sunum yapan Nasuh Mahruki, dağcılık gibi yüksek risk içeren bir spor dalında başarıya ulaşmak için gereken özelliklerin tamamının, insanın kendisine seçtiği bir kariyerde, iş dünyasında hatta sosyal hayatta başarıya ulaşmak için gereken özelliklerle büyük paralellik gösterdiğini anlattı.

 

"EN DOĞRUSU..."

“Herkes Everest’e tırmanamayabilir ama herkesin tırmanabileceği bir Everest’i vardır” diyen Mahruki, konuşmasında özetle şunları söyledi: “Hangi disiplin ya da hangi mesleği ele alırsak alalım başarının temel kuralı doğru yaklaşım ve yöntemlerin kullanılmasıdır. Herkes gibi olan sıradan olur, kendi gibi olan değerli olur. Sizin kendiniz gibi olmayı ve değerli olmayı hedeflemeniz en doğrusu. Başarılı olmak tutku ve inanç meselesidir. Cesaret korkunun olmaması değil kontrol edilememesidir. Sadece hedefleri olan insanlar ne zaman, nasıl, ne şekilde, nereye gideceklerini bilirler. Yanlış hedef bizi başarıya değil, mutsuzluğa götürecektir. Akıllı insanın hedefleyeceği en iyi şey içindeki en iyi beni bulmak olmalı. Farkındalık ve fark yaratmaktır. Bu bir inşa etme eylemidir. Tanrı insanı yaratır ama insan da kendisini yaratır.

 

"KARARLI OLUN"

Kararlı olun. Kararlılığın gücü sürekliliğinden gelir. Hayatta gerçek başarının tek sırrı vardır: Çok ve etkili, verimli çalışmak. Hayatın içinde kendi yerinizi bulun. Hayatın içindeki yerini bulmak demek, hayata kendinden bir şey katmaktır, kendi gücünce yön vermektir. Sağduyulu olun. Sağduyu hayatın gözleriyle görebilmektir.”

Mahruki, sunumunun TED öğrencilerinin sorularını yanıtladı.