Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genel Maden işçileri Sendikası’nı (GMİS) ziyaret etti.

 

Basın mensuplarının alınmadığı görüşmede Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz, TBMM eski Başkanı ve Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan, AK Parti Milletvekilleri Fazlı Erdoğan ve Polat Türkmen, TTK Genel Müdürü Burhan İnan, AK Parti Milletvekili Adayları, İl Başkanı Hamdi Uçar, il ve ilçe yöneticileri, GMİS Genel Başkan Yardımcısı Satılmış Uludağ, GMİS Genel Sekreteri Behzat Cinkılıç, GMİS Genel Mali Sekreteri Muharrem Sarıçam, GMİS Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Osman Tutkun hazır bulundu.Sendika girişinde GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş’ın karşıladığı Başbakan Erdoğan’a bir madenci çocuğu çiçek verdi.GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, Türkiye Taşkömürü Kurumu ve maden işçilerinin sorunlarını anlattığı Başbakan Erdoğan’dan çözüm için destek istedi.

Alabaş, görüşmede şunları söyledi;

“Böylesine yoğun bir program içerisinde Sendikamızı onurlandırdığınız için maden işçileri adına teşekkür ediyor, saygılarımızı sunuyorum.       1 Temmuz 2008 tarihinde Kozlu Müessesesi’nde -560 koduna inerek çalışma koşullarımızı yerinde gördünüz. Sorunlarımızı bizim gibi iyi biliyorsunuz. 2006-2009 yıllarında toplam 4200 işçi alımı için teşekkür ediyoruz. Çünkü bu işçiler üretimi ve verimliliği artırarak kurumun ayakta kalmasını sağlamıştır.

24. Dönem Toplu İş Sözleşmesi süreci devam etmektedir.

Gruplu olarak 2006 ve 2009 yıllarında alınan işçilerimizin öncelikle daimi statüye alınmasını talep ediyoruz. Ayrıca bu çalışanlarımızın düşük ücretlerinin iyileştirilmesi yönünde taleplerimiz var.

Sayın Başbakanım,

Bizler daha fazla üretmek istiyoruz. Kurumun üretim kapasitesi 5 milyon ton olmasına rağmen bugün 3’te 1 kapasite ile çalışmaktadır. Rehabilite edilerek daha fazla üretmesi için Kurum yönetiminin halen Hazine’den 1500 işçi talebi var. Ayrıca hazırladığımız bir raporumuzu arz ediyoruz. Bu konuda yardımlarınızı bekliyoruz.

2004 yılında yeraltında ilk kez taşeron uygulaması gündeme geldiğinde biz sendika olarak uyarılarda bulunduk ve madenciliğin uzmanlık gerektiren bir sektör olduğunu, bu uygulamanın literatürde olmayan kazalara yol açabileceğini belirttik.

Maalesef 17 Mayıs 2010 tarihinde Karadon’da taşeron şirkette dünya madencilik tarihinde o güne kadar görülmemiş bir kazanın acısını yaşadık. Bu acıyı tekrar yaşamak istemiyoruz.

Bu nedenle TTK’da özellikle yeraltında taşeron uygulamasından vazgeçilmesi, Kurumun bu asli işini 160 yıldır olduğu gibi yine kendisinin yapması gerektiği görüşündeyiz.

Kazanın ardından buraya gelerek acımızı paylaştığınız için size, ve bizi bir an olsun yalnız bırakmayan Sayın Enerji Bakanımıza ve Çalışma Bakanımıza ayrıca teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Sayın Başbakanım,

Bölgemiz ve TTK için çok önemli olan Çatalağzı Termik Elektrik Santrali’nin kamuda kalmasının daha yararlı olacağı görüşündeyiz. Çünkü, TTK üretiminin yüzde 55’ini bu santrale vermektedir”.

            Alabaş, Gelir vergisi oranlarının işçi maaşlarını yıl ortasından itibaren önemli ölçüde düşürdüğünü de dile getirdi.

            Başbakan Erdoğan, çalışanların gelir vergisi oranlarıyla ilgili bir çalışmanın yapıldığını belirtirken, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş’ın anlattığı ve çözüm beklediklerini belirttiği sorunları tek tek not aldı.

            TTK Genel Müdürü Burhan İnan ise Başbakan Erdoğan’a ocaklarda mekanizasyon için çalışma yaptıklarını, bazı ocaklarda bu sistemin kurulabileceğini  anlattı. İnan, “Ne kadar kömür üretirsek o kadar zararı aşağıya çekeriz. Mekanizasyondaki bir amacımız da bu. Ancak havzamızda emek yoğun çalışma yapıldığından ne kadar çok işçimiz olursa o kadar çok üretim yaparız” dedi.

            Başbakan Erdoğan’ın verimliliği artıracak çalışmaları değerlendireceklerini belirttiği ifade edildi.

            GMİS Genel Başkanı Alabaş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a kömür vagonu iten madenci figürlü bir heykel ile Başbakan Erdoğan’ın Kozlu maden ocağında kömür kazarken çekilmiş fotoğrafını takdim etti.