TBMM Genel Kurulu'nda, Torba Kanun görüşmelerinde verilen önerge ile nişasta bazlı şeker kotası düşürüldüğü açıklarken “CHP teklif etti, AKP kabul etti! Şekerde kota yüzde 5’e düştü!” dedi.

Geçtiğimiz hafta nişasta bazlı şeker kotasının düşürülmesi için kanun teklifi verdiğini bildiren CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, “Bu konu, Şeker Fabrikalarının özelleştirilmesi ile kamuoyunun gündeminde daha fazla yer aldı. 4634 sayılı Şeker Kanunu ile düzenlenen %10’luk nişasta bazlı şeker üretim kotasının %5’e düşürülmesi olumlu bir gelişme ancak yeterli değil” sözleriyle görüşlerini bildirdi.  

Demirtaş, şeker pancarından, şeker üretiminin önemine dikkat çekip, toplum sağlığını ciddi bir şekilde tehdit eden ve engellenmediği taktirde ölümcül pek çok hastalığa davetiye çıkaran nişasta bazlı şekerdeki kotanın tamamen kaldırılması gerektiğini belirtti.



NBŞ ÜRETENLER KİMLER?

Toplum sağlığını tehdit edecek düzeyde boyutlara gelen nişasta bazlı şekerin, piyasadaki yerinin de ortaya çıkarılması gerektiğini belirten CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, Türkiye’de mısır şurubunun kullanılmaya başlandığı 2000 yılından bu yana ölümcül sonuçları olan hastalıklarda, çok büyük oranda artışlar yaşandığını vurguladı.

Küresel şirketlerin isteklerinin, halk sağlığının önünde tutulamayacağını belirten CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde, Başbakan Binali Yıldırım’ın şu soruları yanıtlamasını istedi:

1)Türkiye’de nişasta bazlı şeker üreten firmalar hangileridir? Bu firmaların üretim miktarları ile piyasadaki talebi karşılama oranları ne kadardır?

2)Türkiye’de üretilen nişasta bazlı şekerin ne kadarı ihraç edilmektedir?

3)Türkiye’de üretilen nişasta bazlı şeker, iç piyasada hangi sektörlerde ne oranda kullanılmaktadır?

4)Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu tarafından hazırlanan Ocak 2018 tarihli, nişasta bazlı şekerin insan sağlığına zararları ve alınması gereken tedbirler ile ilgili raporu sonrasında; Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı tarafından herhangi bir önlem alınmış mıdır?

5)Şeker pancarından üretilen şekerin ne kadarı ihraç edilmektedir?

6)Türkiye’deki diyabet hasta sayısı ne kadardır? Bu hastaların tedavisi için yıllık harcama tutarı ne kadardır?

7)Piyasada satılmakta olan ürünlerin şeker oranlarının denetimi ne sıklıkla yapılmaktadır? Şimdiye kadar kaç üründe Dünya Sağlık Örgütü tarafından tavsiye edilen günlük şeker alım miktarından daha yüksek oranda şeker tespit edilmiştir?

8)Özellikle çocuklar tarafından yoğunlukla tüketilen bisküvi, çikolata gibi gıdaların üzerinde, gramaj olarak içerdiği şeker miktarı, şekerin hangi yolla elde edildiği bilgilerinin yer almasını yasal bir zorunluluk olarak düzenlemeyi düşünüyor musunuz?



AMBALAJDA “NBŞ” ZORUNLULUĞU!

Büyüme hormonlarındaki etkileri nedeniyle çocuklarda gelişme geriliği yarattığı, çikolata, gofret, şekerleme, bisküvi, yaş pasta, kurabiye, gazlı içecekler gibi çocukların sıklıkla tükettiği gıdalarda nişasta bazlı şeker kullanımının çok tehlikeli boyutlara geldiğini vurgulayan CHP’li Demirtaş, bu konuda da bir kanun teklifi verdi. Teklifinde CHP’li Demirtaş, tüketiciler tarafından açıkça görülebilir ve kolaylıkla anlaşılabilir bir şekilde yiyecek ya da içeceklerin üzerindeki ambalajlarında, tüketicinin satın aldığı üründe kullanılan şekerin miktarı ile elde ediliş şeklinin belirtilmesinin yasal bir zorunluluk olarak düzenlenmesini önerdi.

TBMM Başkanlığına sunulan teklifte bu zorunluluğu yerine getirmediği takdirde üretici firmalarla, perakende satış yapan firmalara idari para cezası verilmesi öngörülüyor.