Türkiye Kamu-Sen Zonguldak İl Temsilcisi Salih Alemdar ve sendika üyeleri, dün mektup eylemi yaptı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan?a gönderilen mektupta, ülkenin halini anlatan Salih Alemdar, yapılan zamları da eleştirdi.

Alemdar, gönderdiği mektupta şu görüşlere yer verdi:

?İŞLETMELER BİR BİR KEPENK İNDİRİYOR?

?Malumunuz olduğu üzere ülkemiz ekonomisi 2008 yılının ortalarından beri ağır bir krizin etkisi altında. Son bir yıllık dönemde Dolar kuru 1,19 TL seviyesinden 1,50 TL'ye yükseldi. Ekonomik krizin teğet geçeceğini ısrarla vurgulamanıza rağmen, 2009 yılının ilk çeyreğinde yüzde 13,8 küçülen ekonomi, ikinci çeyrekte de yüzde 7 oranında daralmaya devam etti. Özellikle yılın birinci çeyreğinde görülen küçülme 2.Dünya Savaşı?ndan bu yana ekonomide yaşadığımız en yüksek oranlı küçülme oldu. Yaşadığımız ekonomik kriz, dış pazar potansiyelinin daralması, iç piyasalarda ise durgunluk yaşanması şeklinde kendini gösterdi. TÜİK tarafından açıklanan son rakamlara göre bir önceki yıla göre ihracat yüzde 30,5; ithalat ise yüzde 39 oranında azaldı. Sanayi üretimi yüzde 6,3; kapasite kullanım oranı ise yüzde 9,7 oranında geriledi. İşletmeler bir bir kepenk indiriyor, kurulan şirket sayısında büyük düşüşler kaydedildi. Dış pazar potansiyelindeki gelişmeler iç dinamiklerle doğrudan ilintili olmamakla birlikte, iç piyasalardaki durgunluğu aşmak, tamamen uygulanan ekonomi politikaları ile ilgili bir durumdur. Ancak, ekonomik krizin etkilerinin azaltılması için hayata geçirilen önlemler vatandaşlarımızın sorunlarına çare olmaktan uzak kalmış, vergi indirimleri, prim afları, işverenlerin mali yükümlülüklerinin azaltılması gibi önlemlerle adeta taşıma suyla piyasa değirmeni döndürülmeye çalışıldı. Bu dönemde uygulanacak ücret artışları ve teşvik politikalarıyla piyasaların üretim ve tüketim kesimi birlikte desteklenmeli, sistemin kendi kendine yetmesi ve işlemesi sağlanmalı iken; bu tedbir hiç düşünülmemiş, tarafların görüşlerine ve taleplerine kulak tıkandı. Ekonomik krizden çıkmak için alınan tedbirlerin faturası 54,3 milyar TL'ye ulaştı, ama bu tutarın neredeyse tamamı ülkemiz nüfusunun yüzde 1 'ini teşkil eden ayrıcalıklı bir kesime gitti.?

?İŞSİZLER ORDUSU ÇOĞALIYOR?

?Tüketim kesimi olan ve çarkların dönmesini, piyasaların işlemesini sağlayan memur, işçi, emekli, dul ve yetimler; kısacası dar ve sabit gelirlilerin maaşları için ise yalnızca 4,3 milyar TL gibi küçük bir kaynak ayrılmıştır. Krizin olumsuzluklarının giderilerek ekonomik krizin aşılması, piyasa çarklarının işlemeye başlayarak istihdamın artması için önerdiğimiz ?harcama çeki? projesi ise hükümetinizce dikkate alınmadı. Ülke ekonomisindeki bu olumsuzlukların en büyük etkisi istihdam üzerinde yaşandı, dönemsel işsizlik oranı yüzde 9,9'dan yüzde 12,8'e yükseldi. 2008 ve 2009 yıllarının Temmuz ayları baz alındığında, ülkemizdeki işsizler ordusuna 842 bin kişinin daha eklendiğini ve işsiz sayısının ücretsiz aile işçileri de dahil edildiğinde 6,7 milyona ulaştığını görüyoruz. Vatandaşlarımızın birincil önceliği işsizlik, açlık ve yoksulluk haline geldi. Halk, yardımlarla ayakta durmaya çalışıyor; yerel idareler asli görevleri olan yol, alt yapı, ulaşım, imar, park, bahçe gibi hizmetlerden vazgeçiyor, bunların yerine yardım dağıtmayı tercih ediyor. Bizler yöneticilerimizin açlıktan kıvranan vatandaşlarımıza yardım dağıttığı için kendilerini başarılı atfetmelerini değil; açlık ve yoksulluk sorununu ortadan kaldırmalarını, herkese iş, adil bir ücret ve insanca bir yaşam sağlamalarını bekliyoruz. Oysa 2010 yılı planlamalarına göre asgari ücrete yüzde 3+3; emeklilere yüzde 4+2,4; memur ve işçi maaşlarına ise yüzde 2,5+2,5 zam yapılması kararlaştırıldı. Bu maaş artışları ve saat başı brüt 1,10 TL olan fazla çalışma ücretinin 1,15 TL'ye çıkarılmasının, enflasyon hedeflemesi ile ilgili bir tarafı varsa; sizlerden son bir yıl içinde vergi ve harçlara yüzde 25, elektriğe yüzde 10, su fiyatlarına yüzde 17 ve kurşunsuz benzine yaptığınız yüzde 20 zammın da mantıklı bir açıklamasını bekleme hakkımız var.?

?5 YILDA HİÇ ADIM ATILMADI?

?İşsizlik çığ gibi büyürken, zorunlu harcama kalemleri açıklanan enflasyon oranlarının iki katından fazla zamlanırken; yardıma muhtaç vatandaşlar listesine yetersiz maaş ve düşük maaş artışı nedeniyle memur, işçi, asgari ücretli ve emeklilerimiz de ekleniyor. Ülkemiz ekonomisinin ortalama yüzde 6 büyüdüğü yıllarda büyümeden pay verilmeyen memur, işçi, asgari ücretli ve emeklilerimize şimdi de ekonomik kriz gerekçe gösterilerek reel anlamda sıfır maaş artışı yapılması anlaşılmaz ve kabul edilemez bir durum. Gelir dağılımının iyileştirilmesi, sosyal politikaların uygulanması ve demokrasimizin arzu edilen şekilde hayat bulması için en önemli araç, istisnasız olarak tüm çalışanların örgütlenmesinin sağlanması, toplu sözleşme ve grev hakkının tanınmasıdır. 2004 yılında memurlara toplu sözleşmeli, grevli sendikal haklar tanıyacağınıza dair söz vermiş olmanıza rağmen, aradan geçen beş yıllık sürede bu konuda hiçbir adımın atılmamış olması düşündürücüdür.?

?HARAP VE BİTAP DÜŞTÜK?

?Toplu sözleşme ve grev hakkının olmadığı bir yasal düzenleme ile toplu görüşmelerin sonuçsuz kalması durumunda başvurulan Uzlaştırma Kurulu'nun kararlarının uygulanmaması, memurlarla ilgili kararların tek taraflı ve keyfi olarak verilmesi sonucunu doğuruyor. Milletimizin her kesimi bu olumsuz şartlar altında yaşamaya mahkum edilmişken, devletimizin elindeki kuruluşların haraç mezat satılarak özelleştirilmesi ve bu kuruluşlarda çalışan kamu görevlilerinin yaşadığı mağduriyetler de ülkemizde son yıllarda gördüğümüz olumsuzluklardan bir tanesidir. Kriz öncesi dönemde cari açığın; kriz döneminde ise bütçe açığının yıllık 40 milyar Doları bulması, özelleştirmelerin ekonomiye olan etkisinin sorgulanması gerektiğinin en büyük ispatıdır. Yaşanan ekonomik krizle birlikte ABD, İngiltere, İzlanda, Almanya, Rusya, Fransa gibi ülkeler yeniden devletleştirme politikaları uygulamaya başlamışlar ve kamunun ekonomideki payını yüzde 50 seviyelerinin üzerine çıkarmışlardır. Ülkemizde ise kamunun ekonomideki payı yüzde 18'e kadar düşürülmüşken hala özelleştirmelerden medet umulması anlaşılır gibi değildir. Uygulanan tek taraflı ve yanlış politikalar nedeniyle halkımız, Atatürk'ün deyimiyle fakr-u zaruret içinde harap ve bitap düştü. Adam kayırma, kurumlar arası ayrımcılık, sözleşmeli statüde istihdamın artması gibi sorunlar, kamu çalışanlarının bütün gayretine rağmen, kamu hizmetlerinin istenilen ölçüde etkin olmasını engelliyor.?

?TEK TARAFLI POLİTİKALARDAN VAZGEÇİN?

?Toplu görüşmelerde alınan kararların uygulanmaması, verilen sözlerin tutulmaması, siyasetçi ve bürokratların kamu görevlilerine karşı takındığı olumsuz ve önyargılı tavırla, yöneticilerin ?ben yaptım oldu? mantığıyla yürüttüğü toplu görüşme süreci, bütün iyi niyetimize rağmen tıkandı. Memurlarımız kendileri hakkında alınan tek taraflı kararlardan son derece rahatsızdır. Ülkemizde bütün bunlar olup biterken gündemin değiştirilerek, vatandaşlarımızın kısır ve tehlikeli bir tartışma ortamına çekilmesini, olumsuzlukların gizlenmesi gayretleri olarak telakki ediyoruz. Bu tutum karşısında milletimizin giderek yükselen çığlığını duymanız için işsizlerimizin daha fazla dayanacak gücü; memur, işçi, emekli, dul ve yetimlerimizin ise daha fazla bekleyecek sabrı kalmadı. TÜİK'in resmi verilerine göre ortalama aylık kira gideri 470 TL olarak belirlendi. Yaptığımız hesaplamalara göre dört kişilik bir ailenin aylık gıda gideri ise 608 TL'dir. Ülkemizde çalışanların ve emeklilerimizin maaş seviyeleri ve yapılan maaş artışları göz önüne alındığında, vatandaşlarımızın ay sonunu getirmeleri, çocuklarının eğitim giderlerini karşılamaları ve zorunlu ihtiyaçlarını temin etmeleri konusunda engin görüş ve tecrübelerinizden faydalanmak, tavsiyelerinizi almak isteriz. Umudumuz, halkın içler acısı halini doğru algılayıp, uyguladığınız tek taraflı politikalardan vazgeçmeniz ve 2004 yılında verdiğiniz söz üzerine kamu görevlilerinin ILO standartlarında toplu sözleşmeli, grevli sendikal haklarının kullanılmasının önündeki tek engel olmaktan vazgeçmenizdir. Tüm Türkiye sizden adil olmanızı bekliyor.?