CHP Zonguldak Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Ali İhsan Köktürk, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle T.B.M.M Başkanlığına sunduğu soru önergesinde, basın özgürlünün bir zamanlar İdi Amin ile tanınan Uganda'nın bile gerisine düşmesini açıklamasını istedi.


Köktürk, bu soru önergesine sebep olarak da, ünlü yazar Paul Auster'in Türkiye'ye gelmeyi redetmesini gerekçe göstererek önergesinde şöyle dedi:


Dünyaca ünlü yazar Paul Auster'in son kitabı 'Kış Günlüğü' ABD'den bile önce ve ilk olarak Türkçe basılıp, Türkiye'de yayınlandı. Dünyaca ünlü yazarla kitabını konuşmak üzere Brooklyn'de buluştuk, Atatürk'ten Nazım Hikmet'e, Obama'dan Erdoğan'a geniş bir yelpazede söyleşirken Auster'in Türkiye'ye gelmeyi neden reddettiğini de öğrendik.
Paul Auster: Hapiste yatan yazar ve gazeteciler yüzünden Türkiye'ye gelmeyi reddediyorum! Kaç kişi oldu? 100'ü geçti mi? Biz demokratlar Bush'lardan kurtulduk. Bir savaş suçlusu olarak yargılanması gereken Cheney'den kurtulduk. Neler oluyor Türkiye'de! En çok endişelendiğim ülke. Demokrat yasaları olmayan ülkelere gitmiyorum davet alsam da. Aynı sebeple Çin'den gelen davetleri de geri çeviriyorum. Bu hükümetleri protesto ediyorum. (Buket Şahin-HÜRRİYET)
Ayrıca Sınır Tanımayan Örgütü'nün açıkladığı 2011 – 2012 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksine göre; Türkiye on basamak birden gerileyerek 179 ülke arasından 148.liğe oturdu. Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü Türkiye hakkında Eşi görülmemiş büyüklükte tutuklamalar yaşandığını beyan etti.
Yine, Dünya İnsan Hakları İzleme Örgütü 2012 yılı raporunda Türkiye'deki insan hakları ihlallerindeki artışa dikkat çekilerek, AKP iktidarının 3. döneminde ifade özgürlüğünü sınırlayan ve hükümeti eleştirilenlerin cezaevlerine girmesine yol açan yasalarla yurttaşların haklarının kısıtlandığı tespitine açıkça vurgu yapıldı.
  

Buna göre;


1. Basın özgürlüğü ve demokrasi kriterleri konusunda ülkemizin, iktidarınız döneminde,bir zamanlar İdi Amin ile tanınan Uganda'nın bile gerisine düşmesi nasıl açıklanabilir?
2. Ülkemizde 2002 yılında toplam 59 bin olan tutuklu ve hükümlü sayısının iktidarınızla birlikte günümüzde 130 bine çıkması ve Türkiye'nin Büyük bir hapishaneye dönüştürülmesi karşısında, bu durum, İleri demokrasi söyleminizle nasıl örtüşüyor?
3. Dünyada tüm ülkelerin toplamı olarak bakıldığında terör gerekçesiyle tutuklu bulunan insan sayısı toplam 35 bin 117 iken, sadece Türkiye'de aynı gerekçe ile tutuklu olan insan sayısı 12 bin 897'dir. Türkiye'de terör örgütü üyesi suçlamasıyla tutuklu bulunan insan sayısının bu kadar fazla olması sadece ülkemizdeki terörün boyutuyla açıklanabilir mi? Yoksa, bu sayının fazlalaşmasında, uluslar arası kuruluşların da ifade ettiği gibi; siyasal iktidara muhalif tüm kesimlere, terörist veya terör örgütü üyesi gözüyle bakılmasının etkisi var mıdır?
4. AKP iktidarının, akraba – taalluk, yandaş basın dışında, herkesin, bu ülkede, hükümeti devirme planı yapan potansiyel darbeci – suikastçı – Ergenekoncu olduğu paranoyasına sahip olduğuna yönelik iddia ve eleştiriler karşısında düşünceleriniz ve yanıtınız nedir? 
5. En son ucu iktidar ve çevresine dokunan Deniz Feneri davası hakim ve savcılarına yönelik açılan davalar göz önünde tutulduğundahalen daha yargının bağımsız olduğu iddiasında mısınız?
6. Ülkemizin uluslararası arenada kaygıyla izlenen bir konuma taşıyan ve anayasamızın 2. Maddesinde ifadesini bulan Hukuk devleti ilkesiyle örtüşmeyen bu süreci daha ne kadar sürdürmeyi düşünüyorsunuz?