2013 yılı Ocak-Mart dönemi itibariyle en çok vergi tahsilatı yapılan iller sıralamasında Zonguldak’ın ülke genelinde 19. Sırada olduğunu, kamu yatırımlarda ise bu durumun tam tersi (57. Sıra) olduğuna dikkat çeken CHP Zonguldak Milletvekillerinden Ali İhsan Köktürk, ödediğinden fazlasını alan iller ile Zonguldak arasındaki farkın sebebini sordu. Bu durumu ‘yüz  kızartıcı’ olarak gördüğünü de ifade eden CHP Milletvekili Köktürk, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yazılı yanıtlaması istemiyle TBMM’ye verdiği soru önergesinde şöyle dedi: 

 

ZONGULDAK KAMU 
YATIRIMI FAKİRİ

Zonguldak; 2013 yılı Ocak-Mart dönemi itibariyle en çok vergi tahsilatı yapılan iller sıralamasında (milyon TL) 727.8 308.1 42,3 0,4. TL ile ülke genelinde 19. Sıradadır. 
Vergi tahsilatında durum bu iken; Zonguldak’a yapılan kamu yatırımlarına bakıldığında, iktidar açısından “yüz kızartıcı” rakamlar karşımıza çıkmaktadır…
YILLARI KAMU YATIRIM TAHSISLERININ ILLERE GÖRE DAĞILIMI TABLOSUNA GÖRE;
Cari Fiyatlarla (Bin TL)
ZONGULDAK:  
   2011                             2012                                  2013
 179. 329                    161. 085                               133. 600    kamu yatırımı almaktadır…
HAZİRAN AYINDA YAYINLANAN 2013 YILI KAMU YATIRIMLARININ İLLERE GÖRE DAĞILIMI LİSTESİNE GÖRE DE; ZONGULDAK 81 İL İÇERİSİNDE 57. SIRADA; YANİ EN GERİLERDE YER ALMAKTADIR… DİKKAT EDİLİRSE YATIRIMLAR, YILLARA GÖRE MÜTEMADİYEN AZALMAKTADIR…
Zonguldak ödediği verginin ancak beşte birini kamu yatırımı olarak alabiliyorken, pek çok ilin ödediği verginin altı katını - yedi katı kamu yatırımı aldığı görülmektedir.  
DİĞER İLLERLE KARŞILAŞTIRIRSAK AKP DÖNEMİNDE ZONGULDAK’IN DURUMU DAHA NET BİR ŞEKİLDE GÖRÜLMEKTEDİR…
ÖRNEK VERMEK GEREKİRSE;
Mardin ilinden vergi tahsilatı 113.525 TL olmasına karşın, Mardin iline yapılan kamu yatırımı 721.380 TL’dir. Yani; Mardin İline toplanan verginin 6 katı kamu yatırımı yapılmıştır.  
Adıyaman ilinden vergi tahsilatı 103.408 TL olmasına karşın, Adıyaman iline yapılan kamu yatırımı 293.123 TL’dir. Yani; Adıyaman iline toplanan verginin 3 katı kamu yatırımı gerçekleşmiştir.
Kütahya ilinden vergi tahsilatı 238.137 TL, yapılan kamu yatırımı 266.085 TL’dir. 
Sinop ilinden vergi tahsilatı 56.636 TL, yapılan kamu yatırımı 165. 884 TL’dir. Yani Sinop’tan toplanan verginin 3 katı tutarında kamu yatırımı yapılmıştır…
Diyarbakır ve pek çok “il”e bakıldığında vergi tahsilatının çok üzerinde kamu yatırımı aldıkları görülmektedir… Buna göre;
1.Zonguldak’ın en çok vergi ödeyen iller sıralamasında en başlarda, en çok kamu yatırımı alan iller sıralamasında en sonlarda yer almasının nedeni nedir?
2.İllerin büyük bir bölümünün ödediği verginin çok üzerinde kamu yatırımı almasına karşın, Zonguldak’ın ödediği verginin çok küçük bir oranında kamu yatırımı alması sizce adil midir?
3.Böyle bir eşitsizlik ve haksızlık sizin Zonguldak tablosuna vakıf olamamanızdan mı, yoksa Zonguldak’ı gözden çıkartmanızdan mı kaynaklanmaktadır?
4.Zonguldak’ın ve Batı Karadeniz’in en temel projesi olan Batı Karadeniz Kalkınma Projesi kapsamında gerçekleştirilecek Filyos Limanı ile AB’den sorumlu Bakanınız mı yoksa, Ulaştırma Bakanınız mı ilgilenmektedir?  
5.Filyos Limanı ile ilgili “temel atma aşamasına gelindi” açıklamalarına rağmen genel bütçeden herhangi bir “ödenek ayrılmaması”  açık bir çelişki değil midir? 
6.Bu kadar önemli bir projenin (Filyos Limanı Projesi) Avrupa Birliğinden geleceği varsayılan “Hibe yardımı”na bağlanması doğru bir anlayış mıdır?