Sultanahmet'te 44 yıldır hizmet veren halk arasında Basın Dispanseri olarak bilinen Haseki Hastanesi Basın Semt Polikliniği'nin depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle kapatılmak istenmesini protesto eden semt sakinleri, Dispanserimizi geri istiyoruz dedi. Binanın kullanım hakkına sahip olan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ise dispanserin güçlendirilerek hizmete devamını istiyor.

TGC BİZİMGAZETE-Sultanahmet'te bulunan Haseki Basın Semt Polikliniği'nin kapatılmak istenmesi Sultanahmet Turizm ve Yatırımcıları Derneği (SUYAD), Sultanahmet esnafı ve semt sakinleri tarafından düzenlenen basın açıklamasıyla protesto edildi.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'ne ait olan 44 yıllık Haseki Hastanesi Basın Semt Polikliniği'nin depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle kapatılmak istenmesini protesto eden Sultanahmet Turizm ve Yatırımcıları Derneği (SUYAD), Sultanahmet esnafı ve semt sakinleri 12.30'da polikliniğin önünde bir araya geldi.

Sultanahmet'in sağlığını bozmayın, Kamu binası rant kapısı olmasın ve 1 kutu ilaç yazmak için 10 saat telefonda beklenir mi? yazılı pankartlar taşıyan protestocular Yerebatan Caddesi'nde basın açıklaması yaptı.

Basın açıklamasını okuyan SUYAD Başkanı Kaan Koç, Sultanahmet'te sağlık kuruluşlarının tek tek kapatıldığını ifade etti. Koç şöyle konuştu:

Vilayetler Polikliniği'nden sonra, Basın Semt Polikliniği de kapatılmak isteniyor.

Sultanahmet'te sağlık kuruluşları tek tek kapatılıyor. Halk ve bu bölgede çalışanlar sağlık hizmeti alamaz duruma geliyor. Daha önce Vilayetler Polikliniği deprem riski gerekçe gösterilerek kapatılmıştı. Renkli Dopleri, Röntgeni, ameliyathanesi, laboratuarı, üç adet diş ve göz üniteleri ve aletleriyle tam teşekkül olan Vilayetler Polikliniği adeta yağmalanmış, araç ve gereçleri parça parça dağıtılmıştı. İstanbul Sismik Riskin Azaltılması ve Acil Durum Projesi(İSMEP) binaya 'çürük raporu' vermişti. Ancak bina boşaltıldıktan 7-8 ay sonra bile tadilat yapılmamış, dahası ticari işletme olarak ihaleye çıkarılmayı beklemektedir.

Şimdi İSMEP'in yeni hedefi ise Basın Semt Polikliniği. Binanın yıkılması gerektiğini rapor etmişler. Oysa İl Sağlık Müdürlüğü, 24.05.2012 tarihinde Sultanahmet Turizm ve Yatırımcıları Derneği'nin yazılı başvurusuna verdiği cevapta (Ek 1) polikliniğin kapatılmasının söz konusu olmadığını söylemişti. Sağlık Müdürlüğü'nün ilgili yazısına rağmen Haseki Hastanesi Başhekimliği, Basın Polikliniğine yazdığı 19. 07. 2012 tarihli yazısında (Ek 2) binanın boşaltılmasını istemektedir. Bu duruma göre Haseki Hastanesi Başhekimliği, protokol kurallarına da aykırı davranıp, üst kurumu olan İl Sağlık Müdürlüğü'nün ilgili yazısına rağmen polikliniği kapatmak istiyor. 24 saat ambulans hizmeti de veren polikliniğin yıllık hasta protokolü 60 bin civarındadır. Kira gideri de olmayan polikliniğin bu şartlarda Sağlık Bakanlığı bütçesine zararı olmadığı gibi kar da etmiştir.

-Sultanahmet, Cankurtaran, Küçükayasofya, Kadırga, Kumkapı, Beyazıt, Gedikpaşa, Çemberlitaş, Kapalıçarşı, Cağaloğlu, Yeşildirek ve Sirkeci ile bu bölgede bulunan tüm kamu kuruluşları sağlık hizmetini Basın Polikliniği'nden alıyor. Yine Sultanahmet'te ikamet eden yerleşik nüfusun sağlık hizmeti alacağı başka bir kurum da mevcut değildir. Kapatılması durumunda ciddi sıkıntıların yaşanacağı malumdur.

Turizm bölgesine çevrilmek istenen Sultanahmet'te sağlık kurumlarının kapatılması, turizm sektörüne olumsuz etki edecektir. Polikliniğin kapatılması durumunda bütün bir bölge (ki gündüz nüfusu 1 milyon kişi tahmin ediliyor) sağlık hizmetlerinden mahrum kalacaktır.

Yetkililere önerilerimiz: Basın Semt Polikliniği'ni kapatmak yerine tadilat yapılması, tadilat süresince de şu an boş olan Vilayetler Polikliniği ve Ziraat Bankası binalarından birine taşınmasını ve bilahare 50 yataklı 7/24 açık kalacak, dünya şartlarında görev yapabilecek formasyona sahip doktor ve personelin hizmet vereceği bir hastanenin açılması, halkımız ve ülkemizi ziyaret eden misafirlerimiz açısından yararlı olacaktır.

CEMİYET DİSPANSERDEN KİRA ALMIYOR

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Sibel Güneş, Sağlık Bakanı Recep Akdağ'a, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu'ya konuyu ilettiklerini, dispanserin tahliyesini değil güçlendirilmesini talep ettiklerini söyledi. TGC Genel Sekreteri Güneş, şöyle konuştu:

"Basın Semt Polikliniği, binası Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'ne ait olup 44 yıllık bir kuruluştur. TGC ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi arasında yapılan protokolle bölgede yaşayan halka sağlık hizmeti sunmak ve Cemiyet üyelerine de hizmetlerde kolaylık sağlama koşuluyla 2018 yılına kadar bedelsiz kullanım hakkı verilmiştir.

Cemiyet son 15 yıldır Basın Dispanseri binasından kira almamaktadır. Yakın zamana kadar çatısından, binaya ultrason cihazı alımına kadar birçok konuda da ayrıca destek olmuştur. Basın Polikliniği'nde halen Dahiliye, Çocuk, Psikiyatri, KBB, Diş, Göz, Ortopedi, Kadın Doğum, Genel Cerrahi, Nöroloji ve aile hekimleri çalışmakta olup, laboratuar, röntgen ve ultrason hizmetleri verilmektedir. 24 saat ambulans hizmeti de veren polikliniğin yıllık hasta protokolü 60 bin civarındadır. Dispanser kapatılırsa yalnız gazeteciler değil, bölge halkı, esnafı, turistler bundan zarar görecek. Gündüz 1 milyona yakın insanın ziyaret ettiği Sultanahmet'te sağlık kuruluşu kalmayacak. Bir süre önce kapatılan Sultanahmet Sağlık Ocağı ve Vilayetler Polikliniği'nden sonra, şimdi de açık kalan tek sağlık kuruluşu olan Haseki Hastanesi'ne bağlı Basın Semt Polikliniği kapatılmak isteniyor. Depreme dayanıklı olmadığı ileri sürülerek yıkılacağından söz ediliyor. Sultanahmet'teki tüm binalar için böyle bir rapor çıkarılabilir.

DİSPANSERİN YERİ OTEL Mİ OLACAK?

Amaç dispanseri kapatıp binayı yıkıp yerine otel mi yapmak, yoksa bu hizmetin devamlılığını mı sağlamak? Sultanahmet'te otel çok ama sağlık kuruluşu kalmayacak. Sağlık Bakanlığı'ndan ve İstanbul Valiliği'nden konuyu yeniden değerlendirmelerini ve binanın güçlendirilmesini, hizmetin devam etmesini talep ettik."

HALK PERİŞAN OLUR

Haseki Hastanesi Basın Semt Polikliniği'nde görevli Psikiyatr Ayhan Akçam, Tarihi Yarımada'da sağlık kuruluşu kalmadığını ifade ederek, Biz halka hizmet veriyoruz. Benim bu bölgede pek çok hastam var. 11 yıldır takip ettiğim şizofren hastalarım var. Biz gidersek o hastaların işi çok zor. Bölge halkı perişan olur. Buraya esnaf, turist, bölge halkı, devlet memurları herkes geliyor. Burası Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin binası ve 44 yıllık bir binayı verecek olmak kolay değil dedi.

EN YAKIN HASTANE 1 SAAT UZAKLIKTA

Semt sakinlerinden Esin Görgülü 48 yıldır Sultanahmet'te yaşadığını belirterek, Hastanemizi geri istiyoruz. Tadilat yapılacak diye kapatılan yerler otel oldu. Burası da böyle olacak. Otel bölgesi olduğu için bu hastaneyi kapatmak istiyorlar. En yakın hastane bir saat uzaklıkta ve Sultanahmet trafiğe kapalı bir alan olduğu için acil bir durumda taksileri kullanmamız mümkün olmuyor diye konuştu.

ACİL DURUMDA NASIL GİDECEĞİZ?

81 yaşındaki semt sakini Cemil Çolak 78 yıldır Sultanahmet'te yaşadığını söyledi. Çolak şöyle konuştu: Yıllardır bu hastaneden hizmet alıyoruz. Hanımım 83 yaşında. Kalp, tansiyon ve şeker hastası. Acil bir durumda onu hastaneye nasıl yetiştireceğim? Haseki'ye taşınırsa hastaneye nasıl gideceğiz biz?