Zonguldak Baro Başkanlığı ile Karaelmas Gazeteciler Derneği'nin ortaklaşa düzenlediği "Basın Hukuk Semineri" gerçekleştirildi.  Seminerde haber takibinde ve yayın sonrasında karşılaşabilecek sorunların hukuksal sonuçları üzerine sorulan sorular yanıt buldu. 33 yıllık meslek hayatında başından geçenleri "Yargıda Dört Mevsim" isimli kitabında toplayan avukat Özel Eroğlu, kitabını imzalayarak basın mensuplarına hediye etti.

 

Zonguldak ve ilçelerinde görev yapan basın mensupları, Atatürk Kültür Merkezi Küçük Salon'da düzenlenen etkinlikte, haber alma özgürlüğü, sorumlu yayıncılık anlayışı ve hukuki süreç konularında bilgilendirildi. Zonguldak Baro Başkanı İ. Kerem Ertem'in de katıldığı seminerde avukat Özel Eroğlu, gazetecilere haber yaparken, mutlaka haberin gerçekliğini araştırması gerektiğini söyledi.

Basın özgürlüğü sınırsız olmadığına dikkat çeken Eroğlu; “Sizler süreli yayın içinde yer alan görevlilersiniz. Düşüncelerin söz, yazı, resim yada başka yolla toplu halde açıklanması güvence altına alınmıştır. Basın özgürlüğü 28. maddede düzenlenmiştir. Deniliyor ki, basın sansür edilemez.

Basın özgürlüğü neleri kapsar? Öncelikle bilgi almak, bilgiyi yaymak, eleştirmek, yorumlamak ve eser yaratmaktır. Basın özgürlüğü bu çerçeveyi kapsamaktır. Ama hiçbir özgürlükte sınırsız değildir. Esasen bugünlerde Ergenekon dolayısıyla yaşadığımız bir takım şeyler var. Yargı Türkiye’de tamamen sorumsuz ve sınırsız hisseden bir güçtür. Basın hukuku açıklamış. Anayasadaki ifadesine bakarak hangi şartlarda kısıtlanabilir.

Hakim yaptığı işte elini vicdanına koyacak. Olayın analizini yapacak, ona göre ortaya koyacak. Yasanın uygulanması biçimde olması gereken neyse çerçeveleri kendisini çizecek. Basının kendi çerçevesi çizilmiş. Basın hangi anlamda kısıtlamaya uğratılabilir? Başkalarını şöhret ve hakları toplum sağlığı, ahlakı milli güvenlik, kamu düzeni gibi bunlar klasik şeylerdir. Her tarafta bunlardan ötürü kısıtlama getirilebilir. Aslında bunlar sadece basın özgürlüğüne ait değildir. Sınırsız bir özgürlük hiçbir yerde yoktur” dedi.

Medya mensuplarının, özellikle de tecrübeli gazetecilerin ekran karşısında yargı aşamasında olan konularda yorum yapmaktan çekinmemesinin çok büyük yanlış olduğunu vurgulayan Eroğlu, şunları söyledi:

"Gazetecilerin soruşturmada içeriği açıklamamak, kovuşturmada mutalâda bulunmamak ve cinsel saldırı, intihar gibi haberlerde özendirici nitelikte haber yazmamak gibi temel konuları baş ucuna asması gerekiyor. Bunların dışında evlenmeleri yasak olan kişilerin isimlerini yazmak, cinsel suç mağdurlarının ismini açıkça yazmak, 18 yaşından küçük fail ve mağdurların ismini açıkça yazmak suç teşkil ediyor. Gazeteci kamu yararına bilgi verirken, soruşturma aşamasındaki konularda görüş beyan etmesi ve yargıyı etkileyici tavır ve söylemlerde bulunması son derece yanlış. Burada bir basın mensubu olarak bilmeniz gereken en önemli şeylerden birisi de size gelen bilgiyi, haber ajanslarından dahi gelse, mutlaka gerçekliğini araştırın. Araştırmadan haberi yayınlarsanız hukuk karşısında sorumlu olursunuz"

33 yıllık meslek hayatında başından geçenleri "Yargıda Dört Mevsim" isimli kitabında toplayan avukat Özel Eroğlu, kitabını imzalayarak basın mensuplarına hediye etti. Karaelmas Gazeteciler Derneği Başkanı Atilla Öksüz de, Eroğlu'na ve Baro Başkanı İbrahim Kerem Ertem’e dernek anısına plaket verdi.