Türkiye Gazeteciler Cemiyeti 2010 Basın Özgürlüğü Ödülleri bu yıl “kişi” dalında Sedat Ergin’e, hapis cezası tehdidi altında olan ve cezaevinde bulunan gazeteciler adına da İrfan Aktan, İsmail Saymaz ve Vedat Kurşun’a verildi. Kurum dalında ise ödülü Bağımsız İletişim Ağı (BİANET) aldı.

2010 Basın Özgürlüğü Ödülleri sahiplerine, Dolmabahçe Sarayı Hasbahçe’de düzenlenecek 24 Temmuz Geleneksel Gazeteciler Günü’nde verilecek.

Türkiye’nin en büyük gazetecilik meslek örgütü olan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin 21 yıldır verdiği Basın Özgürlüğü Ödülleri’ni bu yıl kazananlar belirlendi. Kişi dalında 2010 Basın Özgürlüğü Ödülleri’ni Sedat Ergin, ayrıca hapis cezası tehdidi altında olan ve cezaevinde bulunan gazeteciler adına İrfan Aktan, İsmail Saymaz ve Vedat Kurşun aldı. Kurum dalında ise ödülü kazanan Bağımsız İletişim Ağı (BİANET) oldu.

Büyük Seçici Kurul 7 Temmuz’da toplandı

2010 Basın Özgürlüğü Ödülleri Büyük Seçici Kurulu’na, bu yıl Milliyet Gazetesi’nden baş yazar Altan Öymen, Türkiye Barolar Birliği’nden Teoman Ergül, Türkiye Gazeteciler Sendikası’ndan Başkan Ercan İpekçi, Türkiye Yayıncılar Birliği’nden Çetin Tüzüner, İletişim ve Araştırmaları Derneği’nden Prof. Dr. Nurçay Türkoğlu, Galatasaray Üniversitesi’nden İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yasemin Giritli İnceoğlu, Maltepe Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden Dekan Prof. Dr. Peyami Çelikcan,  İletişim Mezunları Derneği’nden Yrd. Doç. Dr. Esra Arsan, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nden Önceki Dönem Başkanı Nail Güreli, Başkan Vekili Turgay Olcayto ve Genel Sekreter Sibel Güneş katıldı.

7 Temmuz  2010 Çarşamba günü saat 14.30’da Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Merkezinde  toplanan Büyük Seçici Kurul, Başkanlığa Altan Öymen’i, raportörlüğe Sibel Güneş’i oybirliği ile seçti. Daha sonra adayların değerlendirilmesine geçildi. Büyük Seçici Kurul değerlendirme sonrasında 2010 Basın Özgürlüğü Ödülü’nün verilmesini aşağıdaki gerekçelerle kararlaştırdı.

 “1- KİŞİ: Meslek hayatı boyunca olduğu gibi son 1 yıl içinde basın özgürlüğünün korunması konusundaki çalışmalara katkıları nedeniyle Hürriyet Gazetesi yazarı Sedat Ergin’e oy çokluğuyla 2010 Basın Özgürlüğü Ödülü verilmesine, ayrıca halkı bilgilendirme amacıyla yaptıkları haberler nedeniyle hapis cezası  tehdidi altında olan ve cezaevinde bulunan gazeteciler adına İrfan Aktan,  İsmail Saymaz ve Vedat Kurşun’a oy birliğiyle 2010 Basın Özgürlüğü Ödülü  verilmesine karar verildi. 

2 - KURUM: Türkiye’de alternatif ve hak odaklı gazetecilik alanında yapmış olduğu çalışmalar ile demokrasinin gelişimi, bilgi edinme hakkı ve yurttaşlık bilincinin yerleşmesi konusundaki emekleri için Bağımsız İletişim Ağı BİANET 2010 Basın Özgürlüğü Kurum Ödülü’ne layık görüldü”.

Hapis cezası tehdidi altında ve cezaevinde bulunan gazeteciler adına Basın Özgürlüğü Ödülü'nü kazanan gazeteciler

Vedat Kurşun:1976 Mardin doğumlu. 9 yıldır gazetecilik yapıyor. Azadiye Welat Gazetesi’nde yazdığı yazılarda terör örgütü propangandası yaptığı gerekçesiyle hakkında 169 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Vedat Kurşun halen Diyarbakır D tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunuyor.

İrfan Aktan: 1981 Yüksekova doğumlu. AÜ İletişim Fakültesi mezunu. Çeşitli gazete ve dergilerde yazıları yayınlandı. İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi, Express dergisinde yayımlanan "Bölgede ve Kandil'de Hava durumu/Mücadele Olmazsa Çözüm Olmaz" başlıklı yazısı nedeniyle gazeteci İrfan Aktan'ı 1 yıl 3 ay hapis cezasına mahkum etti.

İsmail Saymaz:  Rize 1980 doğumlu. MÜ İletişim Fakültesi mezunu. Radikal gazetesinde muhabir. İnsan hakkı ihlalleri, düşünce ve ifade hürriyeti üzerine haberler yapıyor. Erzincan Davası’nı konu alan ‘Postmodern Cihad / Tarikat-Siyaset-Adalet Üçgeninde Erzincan Davası’ adlı bir kitabı var. Halen beşi Erzincan Davası hakkında olmak üzere yedi ayrı haberine açılan sekiz farklı davada, ‘adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs ve gizliliği ihlal’ suçlaması ile  58 yıla kadar hapis istemiyle yargılanıyor.

Ödüller 24 Temmuz Geleneksel Gazeteciler Günü’nde verilecek

2010 Basın Özgürlüğü Ödülleri sahiplerine, Dolmabahçe Sarayı Hasbahçe’de düzenlenecek olan  24 Temmuz Geleneksel Gazeteciler Günü’nde verilecek. Törene her yıl  medya, siyaset, ekonomi ve üniversite dünyasının önde gelenleri katılıyor. Ayrıca törende son bir yıl içinde sürekli basın kartı taşımaya hak kazanan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti üyelerine anı plaketleri takdim edilecek.

Bugüne kadar Basın Özgürlüğü Ödülleri'ni alanlar

1989  Kişi::Nazlı Ilıcak Kuruluş: IPI

1990 Kişi :Kaya Erdem Kuruluş:Türkiye Barolar Birliği

1991 Kişi :Güngör Mengi- Okay Gönensin Kuruluş:Cumhuriyet Gazetesi

1992 Kişi  (Basın Dışı  :TBMM Başkanı Hüsamettin Cindoruk Kişi ( Basın İçi) :Emin Çölaşan Kuruluş :Türkiye Gazeteciler Sendikası 

1993 Kişi  : Uğur Mumcu Kuruluş : Anka

1994 Kişi :İlhan Selçuk Kuruluş:İstanbul Barosu

1995 Kişi :Altan Öymen (Milliyet Gazetesi Başyazarı), Şerif Turgut  (ATV Muhabiri) Kurum:Saraybosna‘da yayınlanan  Oslobodenje Gazetesi

1996 Kişi : Umur Talu Kurum: Yeni Adana Gazetesi

1997 Kişi :Orhan Erinç (TGC Başkanı) Kurum :Cumhurbaşkanlığı

1998 Kişi :Nezih Demirkent Kurum:Verilmedi

1999 Kişi :Fikret İlkiz, Melih Aşık,  Kurum::Bartın Gazetesi, AP

2000 Kişi: İonna Kuçuradi Kurum:Deprem Bölgelerindeki Gazete TV ve Radyo Çalışanlarına

2001 Kişi : Nail Güreli Kurum:İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi

2002 Kişi :Bekir Coşkun Kurum :Cumhurbaşkanlığı

2003 Kişi : Hıfzı Topuz Kurum:Tüm Yerel Medya Kuruluşları

2004 Kişi :Ragıp Duran Kurum:Verilmedi

2005  Kişi :Verilmedi Kurum :Verilmedi

2006  Kişi :Musa Kart, Mithat Ali Kabaali  (3. Asliye Hukuk Hakimi)

2007 Kişi :Hırant Dink, Ragıp Zarakolu, Gülçin Çaylıgil Kurum :Türkiye Gazeteciler Sendikası

2008  Kişi :Gökçer Tahincioğlu- Kemal Göktaş Kurum :Basın Müzesi

2009 Kişi :Nedim Şener, Rıza Türmen     Kurum: Verilmedi