CHP İl Başkanı Osman Yayla, önceki gün düzenlediği basın toplantısının son bölümünde, bazı yerel yayın organlarına sitemde bulundu. CHP İl Başkanı Yayla, “Son günlerde Zonguldak basınında parti örgütünü, milletvekilimizi hedef alan hiç de hoş olmayan, kabul edilemeyecek bir yazı dizisine tanık olduk” dediği açıklamasında, özetle şu noktalara değindi:

 

“MESLEK İLKELERİ”

 

“Demokrasilerde basın çok önemli. Basının özgürlüğünü kısıtlayan idarelerin, demokratlığından, özgürlükçülüğünden bahsedilemez. Halkın, hatta idarelerin, toplumun sesi, kulağı olan basın kuruluşları, onun yılmaz cefakâr emekçilerini takdir etmemek, önemsememek mümkün değil. Ancak basının, basın kuruluşu içinde yazı yazanların, yorum yapanların özgürlük alanı sonsuz değil. Kendi çerçevesi ile sınırlı. Başka özgürlüklerin sınırlarını ihlal edemez. Özgürlüklerin en üstünü bireyin özgürlüğüdür ki, o da sınırlı. Sınırlar başkalarının özgürlük çizgisi ile tel avla içine alınır. Kısaca ister birey, ister meslek kuruluşları olsun yaşamlarında ve meslek icralarında ‘Ben özgürüm’ gerekçesi ile başkalarının insan haklan çerçevesini kırıp onun içine dalamaz. Dalarsa ne olur? Normlarla karşılaşır. Müeyyideleri vardır, görür.”

 

“KALEMİN UCUNA DİKKAT”

 

“Yine basın mensupları, belli ilkeler çerçevesinde görev icra eder. Bunların başında elbette ‘Doğru haber, doğru-objektif yorum’ gelir. Bu iki ana kurala çok ama çok dikkat edilmeli. Basın mensubu, kaleminin ucunun neler yazdığım, dilinden neler döküldüğünü çok iyi değerlendirmeli. Bütün bunlara uymayan basın mensubunun bu camiaya zarar vereceği, saygınlığına gölge düşüreceği muhakkak. Buna diğer basın emekçisi arkadaşlarımız fırsat vermemeli. Zira meydana gelen manevi hasarların telafi imkânı çok güç… Bir basın mensubunun adeta ‘taraf’ olup olmayan bir şeyleri var gibi göstermeye, devamlı topluma lanse etmeye, hiç ama hiç hakkı yoktur. Senaryo üretip gerçek dışı yazılar sergileyen gazetecimizin ‘görev ifasında bulunuyorum’ deme hakkı da yoktur. Hukuken yok, insani açıdan yok. İnsanlara zarar verme, insan haklarını ihlal gibi bir eylemde bulunma cesaretini kimse kendinde bulamaz.”