GENEL MADEN İŞÇİLERİ SENDİKASI YÖNETİM KURULU TTK İHALESİNİ ALAN SOMA A.Ş'NİN İŞİ ASKIYA ALMASINA TEPKİ GÖSTERDİ:

 

BÜYÜK ŞAŞKINLIK: 2 yıl etüt çalışmaları yapması, sonrasında yatırım ve üretim projesini sunması gerekirken, izni ve hakkı olmadan yatırım yapmaya başlayan ve detayları bilmeyen çevreleri 'acaba bildikleri bir şey mi var?' diye düşündüren şirketin, TTK yönetiminin gösterdiği toleransı da yanlış anladığı anlaşılıyor. 

 

Kısa adı GMİS olan Genel Maden İşçileri Sendikası) Yönetim Kurulu; Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) İnağzı-Bağlık ihalesini alan Soma A.Ş.'nin, aradan geçen yaklaşık 1 yıl sonra, kendilerine verilen bilgilerin yetersiz ve yanlış olduğu gerekçesiyle çalışmalarına ara vermesiyle ilgili bir açıklama yaptı. GMİS, Soma, Manisa veya Ankara'nın siyasi havasından etkilendiği ve bölge siyasetini de hafife alarak başka hesaplar peşinde olduğu anlaşılıyor dedi.

 

GMİS Yönetim Kurulu adına yapılan açıklamada; Soma A.Ş.'ye, tüm bilgilerin ve yapılması gereken çalışmaların TTK yönetimince verilmesine rağmen,  şirket yönetiminin kısa vadeli hesaplar yaparak, etüt çalışması ile yatırım çalışmalarını birlikte başlatmanın bir hata olduğuna vurgu yapıldı.

Soma A.Ş.'nin sözleşme şartlarını yerine getirmekten başka alternatifinin olmadığı vurgulanan açıklamada şöyle denildi:

 

YAN YOLLARA SAPIŞ!

 

164 yıllık üretim kültürüne sahip Türkiye Taşkömürü Kurumundan (TTK) deneyimli elemanları transfer ederek kadrolarını kuvvetlendiren ve halen havza da çalışmalarını sürdüren şirketlere rakip olarak ihaleye giren ve kazanan Soma A.Ş, henüz 1 yıl geçmeden çalışmalarını askıya aldı.

En yakın rakibini neredeyse ikiye katlayan bir rakamda kömür üreteceğini söyleyerek bu işi bilenleri şaşırtan ve kuşkuya sevkeden Soma A.Ş, sadece 1 yıl içinde ve yeraltında yatayda 1 km, dikeyde 200 metre dahi ilerlemeden çalışmalarını askıya aldığını açıkladı.

164 yıllık birikime sahip Kurum çalışanlarını ve bölge insanlarını bu işi bilmemekle suçlarcasına uçuk rakamları vermekle kalmayıp, Zonguldak insanının mütevaziliğini ve sabrını sınarcasına büyük laflar eden Soma A.Ş, henüz 1 yıl geçmeden çalışmalarını askıya aldı.

2 yıl etüt çalışmaları yapması, sonrasında yatırım ve üretim projesini sunması gerekirken, izni ve hakkı olmadan yatırım yapmaya başlayan ve detayları bilmeyen çevreleri 'acaba bildikleri bir şey mi var?' diye düşündüren şirketin, TTK yönetiminin gösterdiği toleransı da yanlış anladığı anlaşılıyor.

Zonguldak ve bölge insanının 5 bin şehide mal olan doğayla savaşını hafife aldığı ve 1 yıl dahi geçmeden bu işten para kazanmayı düşündüğü anlaşılan Soma A.Ş, henüz 1 yıl geçmeden yan yollara sapmaya başladı.

 

SÖZLEŞMEYİ HAFİFE ALIYOR

 

Oysa TTK sözleşmesinde herşey çok açık olarak ifade edilmişti. Şirket yan yollara sapınca TTK açıklamasında şu ifadelere yer verildi;

Sözleşmenin bu maddelerinde hiçbir tereddüde yer bırakmayacak biçimde açıkça ifade edildiği gibi saha rezervinin gerçekçi ve uluslar arası standartlarda belirlenmesi görevi ve sorumluluğu Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ne aittir.

Bu bakımdan Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'nin, sahanın etüdü ve proje hazırlama dönemi olarak kendilerine verilen 2 yıllık süreyi ekonomik olarak kullanmaları ve bu dönemde yapmak zorunda oldukları sondajlar, jeolojik, hidrojeolojik ve jeofizik çalışmalar ile rezerv kesinleştirme çalışmaları ve detaylı tasman planlarını, sözleşmenin 9. Maddesinde açıkça ifade edildiği gibi mazeret üretmeden sonuçlandırarak bu bilgiler çerçevesinde işletme projesini Kurumumuza vermeleri büyük önem arzetmektedir.

Bu sözleşmeyi hafife alan şirketin Soma, Manisa veya Ankara'nın siyasi havasından etkilendiği ve bölge siyasetini de hafife alarak başka hesaplar peşinde olduğu anlaşılıyor.

Taşkömürü işletmeciliğini ve yeraltını iyi tanımadığı anlaşılan şirketin, Bölge insanını ve tarihini de bilmediği açıkça görünüyor.

Soma A.Ş' ya sözleşme şartlarını yerine getirecek ya da öncekiler gibi geri çekilecektir.

 
İHALE SONRASINDA  YAPILAN AÇIKLAMALAR ŞÖYLEYDİ:

-2011 Ekim ayında, Zonguldak Bağlık-İnağzı taşkömürü sahasını rödevans karşılığı işletme ihalesini SOMA A.Ş kazandı.

-Soma Kömür İşletmeleri Genel Müdürü Ramazan Doğru, yeni sahaya ayrıca termik santral kurmayı planladıklarını söyledi. Basında yeralan bu konu hakkında başka bir açıklama yapılmadı.

-Soma Kömür İşletmeleri'nin vizyonu; Soma ve Zonguldak Bölgesi'ndeki faaliyetlerini operasyonel mükemmelliğe ulaştırıp, Türkiye'nin diğer önemli kömür havzalarında da özellikle yer altı işletmeciliği fırsatlarını değerlendirerek sektördeki lider konumunu sağlamlaştırmak olarak açıklandı.

-Soma Grup, ön hazırlık ve üretim safhaları süresince farklı ülkelerden deneyimli mühendislerle çalışarak teknik destek alacağını, Alman mühendislerle anlaşıldığını söyledi.

-Yapılacak etüt çalışmaları sonucu, yaklaşık 200 milyon USD yatırım yapılmasının planlandığı, başlangıçta yıllık 2 milyon ton satılabilir kömür üretilmesi hedeflenen projede, en az 3.000 kişiye yeni istihdam yaratılacağı belirtildi.

-Kısa süre sonra yapılan açıklamada; Soma Grup Ocak 2012 itibariyle Zonguldak'ta etüt çalışmalarına başlamıştır. Etüt çalışmaları yerüstü ve yer altı sondajları, jeofizik ve hidrojeolojik araştırmalarla gerçekleştirilmektedir. Ayrıca, hem etüt çalışmalarını hızlandırmak, ileride yer altı arama çalışmaları ve sondajlarına imkan vermek, hem de üretimde kullanılmak üzere, her biri 16 m2 alanlı ve yaklaşık 2 km boyunda iki desandre tünelin açılmasına Şubat 2012 itibariyle başlanmıştır. denildi.
-Basına bilgi verilirken; Yapılan sözleşmeye göre sondaj ve fizibilite çalışması için bu galerilerin açılması koşulu aranmadığı, iki yıl sonra başlaması gereken üretim hazırlık çalışmalarının şimdiden başlamış olmasının, üretime geçiş sürecini de 2 yıl öne çekeceği ve bu süreçte kesilen damarlarla rezerv tahminleri kolaylaşarak gerçekçi bir etüt çalışması yapılmış olacağı belirtildi.

-Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan, projeye göre yedinci yılda üretim taahhüdünde bulunduklarını ancak hızlı ve etkin bir çalışmayla üretime üç yıl erken başlamayı hedeflediklerini açıkladı.

 

PEKİ BUGÜN NE DİYORLAR?

Aradan 1 yıl bile geçmeden Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan çalışmaları durdurduklarını belirten bir açıklama yaparak şunları söyledi;

… Bu durumda, ihale aşamasında tarafımıza sunulan rezerv ve sondaj verilerinin gerçekçi olmadığı ortaya çıkmış ve geçici olarak desandri çalışmalarına ara verme zorunluluğu doğmuştur. İşletmesini yapacağımız bölgede, damarların durumu ve hakiki rezervin tespiti için yeni bir sondaj programı ile çalışmalarımıza devam edeceğiz. Ayrıca çok tecrübeli olan DMT Firması'nın Jeofizik bölümüyle, deniz kısmını da içeren detaylı bir Jeofizik çalışması yapılacaktır. Bütün bu çalışmaların bitirilmesinden ve alınacak sonuçlardan sonra galerilerin açılımına devam edilecektir.

Bugün için tarafımıza sunulmuş olan bilgilerin gerçeği yansıtmadığı anlaşılmaktadır. Yapılmasına başlanılmış olan ve yoğun şekilde devam edecek çalışmaların sonunda işletilebilinir seviyede kömür rezervinin bulunacağı hususundaki iyi niyetimizi muhafaza ediyoruz. Saygıyla kamuoyuna duyururuz.

 

KİM NE TEKLİF ETMİŞTİ?

Türkiye Taşkömürü Kurumu İnağzı-Bağlık sahası için yapılan ihalede;

- Soma A.Ş. ton başına 15 lira redevans bedeli, 35 yılda 92 milyon ton kömür üretim karşılığında 1 milyar 426 milyon lira fiyat verdi.
- Kardemir, ton başına 22 lira redevans bedeli, 35 yılda 52 milyon 278 bin ton kömür üretimi karşılığında 1 Milyar 150 milyon 116 bin lira fiyat teklifinde bulundu.

- HEMA, 12 lira 75 kuruş redevans bedeli ve 35 yılda 37 milyon 250 bin ton karşılığında 474 milyon 937 bin lira teklif etti.

- DEMİR Madencilik, ton başına 10 lira redevans bedeli olmak üzere 17 milyon 10 bin ton üretim teklifinde bulunmuştu.