Kdz.Ereğli Belediye Başkanı Opr.Dr.Hüseyin Uysal, meclis toplantısında önemli açıklamalarda bulundu, Kdz.Ereğli'nin İl olmasına ilişkin ifadelere yer verdi.

 

Kdz.Ereğli Belediye Meclisi, Eylül ayı toplantısını Belediye Başkanı Hüseyin Uysal başkanlığında Atatürk Kültür Merkezi Nikah Salonunda gerçekleştirdi. Meclisin resmi oturumuna geçilmeden önce Kdz.Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, ülke ve yerel gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu, belediye tarafından yapılan ve yapılması hedeflenen çalışmalara ilişkin bilgiler verdi.

 

15 TEMMUZ DARBE GİRİŞİMİ

15 Temmuz darbe girişimine tepki gösteren, şehitlere başsağlığı ve gazilere de acil şifalar temenni ederek sözlerine başlayan Uysal, İstanbul Yenikapı'da yakalanan birlik ve beraberlik ruhunu ilçede de sürdürme gayretinde olacaklarını anlattı, muhalefet partilerin genel başkanlarına teşekkür etti. Uysal yerelde yapılan çalışmalara ilişkin de konuşmasında aynen şu ifadelere yer verdi:

 

"BU BİNALARIN TAMAMI YIKILACAK"

Üniversite konusu vardı. Anıtlar kurulundan geldiler görüştük, Rektörümüzün de açıklamaları vardı, bizzat yakından takip ediyorum. İnşallah önümüzdeki günlerde bu binaların tamamı yıkılacak. Bu binalar biliyorsunuz eski yapılar, buradaki binaların tamamı hastalara hizmet edebilmek için yapıldığı için hiçbir zaman üniversitede kullanılacak bir bina yapılaşması yok. Bu yüzden bu binaların tamamı yıkılacak, yıkıldıktan sonra da Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Mahmut Özer bu binaların tekrar bir mimarisi yapılacak. Ben alan projeyi gördüm, şehrimize yakışır bir alan proje. 3 Katı geçmeyen bir yapılaşma, kütüphanesi ile sosyal donatıları ile ilçemize ve o bölgedeki coğrafyaya yakışan bir mimarisi var. İnşallah da yıkıldıktan sonra da biran önce öğrencilerimiz içerisinde cıvıl cıvıl eğitimlerini görürler.

 

GENÇLİK MERKEZİ VE GÜLÜÇ-KEPEZ, TERMİNAL VE HASTANE YOLLARI

Gençlik Merkezi, 2016 yılının sonlarına doğru bitecek. Biliyorsunuz Gülüç-Kepez arasındaki karayolu bitti. Bizler aralardaki refüjleri ve yanlardaki boş alanlarının çevre düzenlemelerini yapıyoruz, daha da güzel olacak inşallah. Orada bir de Kepez ile Neyren tepesine kadar 10.5 kilometrelik bir yol var. Burası da 2017 yılında bitecek. Sizler de çalışmaları izliyorsunuz, hastane kavşağı ve o bölgedeki yapılaşmada sanıyorum 2-3 ay içerisinde biteceği söylendi. Biz de bu arada o bölgede biliyorsunuz terminalimiz var, bitti. Göreve geldikten sonra da 6 ay gibi bir ihale süreci vardı, o süreci de tamamladık. Güvenlik önlemleri ve temizliğini yapıyoruz ancak açma konusunda da bilindiği gibi o bölgede araçların giriş çıkışları zor olduğu için bizlerde buraya terminale bağlanan yan yol çalışmalarına başladık inşallah bu da kısa sürede bitecek. Yine kavşaktan hastaneye bağlanan bir yol var. Burası ilk açıldığı zaman öncelikle asfaltını dökmüştük. Gözle görünmeyen mi derler asfalt nereye döküldü diye, gerçekten Ereğli coğrafyası çok büyük. Büyük bir coğrafya yapılanlar anlatılmazsa gerçekten gözden kaçıyor. Burada da asfaltlama çalışmalarımızı yapacağız.


"NİÇİN BU ZAMANDA KAZIYA BAŞLANDI?"

Eleştirilen en önemli konu, şehir niçin bu zamanda kazıya başlandı. Biliyorsunuz bir enerji hattımız geçti. Bölücek'teki 31.5 kw'lik enerji hattı açık havadaki 15,8 kw'lik hatla her ikisi de 31,5 kw'ye ulaştırılarak bir ring haline sokuldu. O günden sonra da belki de ilçemizde en büyük sorunu olacak, enerji kesintilerini bir daha bu ring sayesinde yaşamayacağız. Enerji hatlarımız bitti, mahallelerimizdeki enerji direkleri yenilendi.

 

DOĞALGAZ SORUNU DA ÇÖZÜME KAVUŞTU

Tabi ki biliyorsunuz Ereğli'de enerji kazımı da yaklaşık 10 kilometrelik bir güzergah tabi enerji hattı geçerken doğalgaz hattının da ihtiyacı karşılamayacağımızı düşündüğümüz için doğalgaz daha doğrusu Dergaz dediğimiz firmada 18 inçlik çelik borularla doğalgazımızı da Kdz.Ereğli'ye yetecek seviyeye getirdi. Biliyorsunuz yükümüz artacak, üniversite geldiği zaman yapılaşma arttığı zaman doğalgaz ihtiyacımıza yetmeyecek.

 

"İNANILMAZ BİRŞEYDİ"

Devlet Su İşlerinin yaptığı hizmetler var. Çetin Apatay ve şehrimizde 800 ve 500'lük borular konularak bu hatlar kazıldı. Bölücek yolunu gördü iseniz bir tek enerji hattı geçtiği halde yolun yarısı gidiyordu, inanılmaz birşeydi. Biz bu planlamayı Kasım aylarında yapmıştık. En güzel zamanlama ile en hızlı bir şekilde bitti. Gerek müteahhit firmalarını gerekse burada çalışan işçi kardeşlerimizi tebrik ediyoruz. Biz de bunun üzerine kapattık asfaltladık. Orayı da kısa zamanda emisyon asfalt dediğimiz asfaltlamasını bitireceğiz.

 

"HERKES DİYOR Kİ ALT YAPI BİTTİ..."

Şehrimiz karışır gibi oldu ama alt yapı, herkes diyor ki alt yapı bitti. Alt yapı, üst yapı hiçbir zaman bitmez. Halkın ve nüfusun ihtiyaçlarına göre her zaman yenilenmek ve güncellenmek zorundadır. Ben alt yapıyı bitirdim diyen kendi çağına göre kendi yaşamına göre bitirdim der ama hiçbir zaman bitmez. Bizden sonra da bitmeyecek.

 

"2016 YILI SONUNDA BİZ SUYA KAVUŞACAĞIZ"

Kızılcapınar'dan memba niteliğinde çok güzel bir suya kavuşacağız. 12 tane üniteden dinlenen, klorlanacak her türlü işlemden geçtikten sonra ilçemize gelecek. Kasım ayından itibaren Kepez bölgesinde su verilmeye başlanacak. Orası bittiği zaman Sarıkorkmaz ve Kırmacı'daki su depolarının da yerleri hazır. Müteahhit firma bunları yapacak. 2016 Yılının sonunda biz suya kavuşacağız. 2016 yılının sonu derken 1-2 ay da geçebilir ben ona da razıyım.

 

"EĞİTİM, EĞİTİM, EĞİTİM..."

DSİ'ye geldiğimiz zaman bu arada belediye devlet içerisindeki uyumlu çalışmadan da bahsetmek istiyorum. Kabasakal deresindeki çalışmaları o bölgede yaşayan vatandaşlarımız görüyor. Bunların yan kolları da dahil Uzunçayır ve Sarıkorkmaz'daki yan kollar da yapıldı. Bir daha sele maruz kalmamamız için bunları yapmamız gerekiyor. Bu dere yatağının genişliği büyüklüğü mesele değil, mesele yan taraflardan kayan topraklar birikmeler yani dere yatağının farklı maddelerle dolmasıdır. Eğitim, eğitim ve eğitim diyoruz. Neden felaketlerden kurtulabilmemizin tek yolu eğitimdir. biz çarşı merkezine özellikle Ortacami'den gelen birikme suları merkezde aldık, çarşı içerisine de yedekleme yaptık. Çünkü oradan biliyorsunuz su aşağıdan açılıyor, siz 10 metrelik bir yerde 2 ve 3 metrede suyun daha doğrusu bu açılan suyu verirseniz ondan sonra kapaklar doldu, buralar da temizlenmiyor diye algı yaratırsınız. Ayak gider zemin dediğimiz mesafede ikinci bir yedeklememizi yaptık onun için çarşı içerisi bu yağan yağışlarda sıkıntı yaşamadık.

 

PAZARYERİNE YÜRÜME ALANI, YENİ BİR BAHÇE DÜNYASI

Gelelim yılların Sakindere'ye, bazen Dombay deresi dediğimiz yere gelelim. Bu konu ile ilgili önümüzdeki burası yeşil dünya diyelim regülasyon alanı diyelim, ne derseniz diyelim. Orada bir bina vardı orayı kamulaştırdık. Orası artık pazaryerine bir yürüme alanı, aynı zamanda yeni bir bahçe dünyası olacak. Onu da buradan o bölgede Sakindere, Hatip'teki vatandaşlarımıza duyurmak istedim.

 

TOPÇALI HAMZAFAKIHLI BÖLGESİNDEKİ İNSANLAR AKRABA

En büyük hayalimiz Gülüç ırmağı. Gülüç ırmağı ileriki yıllarda Ereğli'nin en güzel bir yaşam alanı haline gelecek. Bu konu ile ilgili de çalışmalarımız devam ediyor. Gerek Topçalı gerekse Hamzafakıhlı bölgesindeki insanlar da akrabalar çünkü bunları Bölücek halkı ile buluşturmak hem köprü hem de su taşkınlarını önlemek için Gülüç ırmağındaki çalışmalarımız devam ediyor.

 

"16 MİLYON LİRA BORÇ ÖDEDİK"

En önemlisi borcumuzu 16 milyon lira daha ödedik. Göreve geldikten sonra 16 milyon lira borcumuzu ödedik. Bunlar biliyorsunuz özel banka, iller bankasına borçlarımızdı. Bu borçları 16 milyon daha da azalttık. Bu arada hiç de borçlanmadık. Zaten borçlansak sizlerden yetki alırız.

 

"YENİ YERLERİMİZE TAŞINDIK"

Spor parkının ihalesi bitti, ihale aşamaları bitti. Ofis yolundaki Erdemir yanındaki spor parkını da önümüzdeki 23 Nisan'a yetiştireceğiz.  Çocuk dünyası dediğimiz bu Potbaşı, Kışla Şantiyesindeki araziyi boşalttık. Orayı itfaiye müdürlüğümüz vardı onlara ayrı bir itfaiye alanı yaptık. Ulaştırma, Fen İşleri, Su Kanalizasyon Müdürlüğümüzü de yeni şantiyemize taşıdık.

 

"BATI KARADENİZ'İN EN GÜÇLÜ ARAÇ PARKINA SAHİBİZ"

Bu arada araç parkımızı da zaten Karadeniz bölgesinde güçlüydük ama 57 tane araç ve iş makinesi alarak artık Batı Karadeniz'in en güçlü araç parkına sahibiz. Hatta aradaki açığı kapatmalarına ihtimal bile yok. Araçları ilk aldığımızda Ulaştırma Müdürlüğündeki arkadaşlara dedim ki, "Bize yakışmaz, araç aldık ama belediye olarak kar mı edeceğiz zarar mı edeceğiz, bu çalışmayı yapalım. Bu yılki kiralamalarla bu hizmet alımları ile yapsak kaç yıl sonra ne kar ediyoruz yoksa zarar mı ediyoruz". Ulaştırma Müdürlüğümüz 15 yıllık bir çalışmayı ortaya koydu, 15 yıl sonunda araçları belediyemize almakla edeceğimiz kar miktarı 70 milyon TL, eski para ile 70 trilyon lira kardayız. Karın ötesinde araçlarımız biliyorsunuz yeni, bu araçlardan yararlanan vatandaşlarımız sivil toplum kuruluşlarımız oluyor. Çalışma arkadaşlarımız da daha güvenli daha emniyetli bir yolculuk veyahutta bir çalışma hayatı geçiriyorlar.

 

UZUNMEHMET 8 KASIM'A YETİŞİYOR

Bu arada Uzunmehmet'i en çok yılların dokunulmayan, sadece Uzunmehmet'i anma gününde tören yapılan bir yer. Biz burayı da 8 Kasım Uzunmehmet'i anma gününe yetiştiriyoruz. Bu çalışmalar da devam ediyor.

 

EREĞLİ BELEDİYE ESKİ BİNASININ DURUMU

En çok merak edilen belediye binası, herhalde yıkıldı yerine ne yapılacak, acaba yeşil alan mı olacak, park mı olacak, keşke yıkılmasa mıydı? Bir keşke yıkılmasaydı hayatta mutlu olmak istiyorsanız keşkeleriniz az olacak. Keşkeleriniz ne kadar çoksa o kadar mutsuz ve başarısız insansınız onu söyleyeyim. Keşke hiçbir zaman demedik. Belediye binası yıkıldı o bölgeden bir ona ben tarihi bir değer olarak anıtlar kurulu ile de gelen hocalarımız ile görüştük. Burayı koruyarak ama binamızı yapacağız. Aynı bina olacak ama burası ne derler ona açık sergi açık görme yeri olarak dünyada da bir kaç yerde örneği varmış. Bir tanesi Yunanistan bir tanesi İspanya'da diyorlar. Bu bina artık canlı hareketli gezilebilen bir binamıza inanılmaz bir değer kattık hatta biz müdür arkadaşlarımız ile de görüşüyoruz biz buradan bir ödül alma peşindeyiz açık söylemem gerekirse. Burası ziyaretçilerin akınına uğrayacak, tarihle kültür ile ilgilenen insanların ziyaret ettiği bir yer olacak.

 

"DAĞLAR KADAR FARK VAR"

Çetin Apatay Bulvarı çalışmaları devam ediyor. Oranın eski fotoğraflarını ben size sunacağım. Dün sabah bana eski ve yeni hali geldi. Dağlar kadar fark var. Yani şu hali ile bile kalsa, asfalt dökülmeden hiçbirşey yapılmadan kalsa eski ile yenisi arasında siyah ile beyaz kadar fark var. Şimdi orada ağaçları kestiğimiz zaman çevreci belediyeci değil misiniz, ağaç kestiniz. Evet 10-15 tane ağaç kestik. Bizim kestiğimiz ağaçlar bir yabani akasya ikincisi estetiği olmayan kuruyan çam ağaçlarıydı. Alçak yani şehir ile şehir içinde olması kabullenilmeyen ağaçlar vardı. Biz buraya 120 tane ağaç dikiyoruz. Biz bu ağaçları gidip bakarak tek tek seçtik. Burada daha bitmiyor, çöp kovaları farklı olacak, bayramdan sonra asfaltı dökülecek. Durakları ise Ereğli bölgesinde şuana kadar kullanmadığımız duraklar olacak. Son derece estetik ve modern duraklar olacak. Buradan da Ulaştırmadaki çalışmalarımız da daha doğrusu her konuda akıllı belediye akıllı kent gibi toplantılara da gidiyor geliyoruz bugünden sonra da şehrimizi akıllı şehir akıllı ilçe olması için de herşeyi söylüyoruz.

 

"İL OLMAK İÇİN İLK ADIMLAR ATILDIĞINI DUYUYORUZ"

Şimdi de şehir diyoruz da bizim burası ilçe.  Aslında gönüllerde bir şehir. İnşallah yakında da bizler de kamuoyu da belki şehir olmak için il olmak için de ilk adımlar atıldığını duyuyoruz sizler gibi, inşallah önümüzdeki yıllarda da il olmanın heyecanını coşkusunu mutluluğunu hep birlikte yaşarız. Daha çalışmalarımız devam ediyor ama her konuda devam ediyor. Kültürel belediyeciliğe önem veriyoruz.

 

KÖSEAĞZI'NA GİDEN SAYISI ENAZ 4-5 KAT ARTTI

Köseağzı'na giderken biliyorsunuz Gökme köprüsü diye bir köprü vardı her sene 10-15 aracın dereden toplandığı bir köprüydü. Köprü genişletme çalışmalarımız bitti amaç şu ulaşımı kolaylaştırmak. Kandilli'ye de Köseağzı'na da çalışıyor. Ben şunu gördüm o köprü ve Köseağzı yolu yaptıktan sonra oraya giden kişinin enaz 4-5 kat arttığını  gördük.

 

HEM KENT MEYDANI HEM KÜLLİYE

Diyeceksiniz Başkanım Kent Meydanım ne oldu? Kent Meydanı bizim için en önemli. En kısa zamanda kent meydanı başlayacak. belki de şehrimizdeki en önemli projemiz kent meydanı projesi ile devam ediyor. İnşallah Ereğli halkı ile sizlerle birlikte kent meydanı ve külliyemiz ile birlikte başlama heyecanını ve coşkusunu yaşayacağız. Hem kent meydanımız hem külliyemiz olacak"

 

ÇETİN APATAY BULVARI ŞEHİT ÖMER HALİSDEMİR BULVARI OLDU

Meclisin resmi oturumunda ise gündemdeki maddeler görüşüldü. Çetin Apatay Bulvarı'nın isminin Şehit Ömer Halisdemir Bulvarı olarak değiştirilmesi CHP ve AK Partili Meclis Üyelerinin tamamının "evet" oyları ile kabul edildi.

 

 (Haber: Mustafa Kemal Bektaş)