Batı Karadeniz Deniz Ticaret Odası Başkanı İrfan Erdem önümüzdeki Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) seçimleri için uzlaşı çağrılarına devam etti. Erdem, şimdiden adayım demenin etik olmadığını, çünkü seçimlerin her zaman sürprizlere açık olduğunu hatırlatarak 'Gelin 4 aday sayısını bire indirelim. Olmuyor ise ikiye indirelim' sözleriyle birlik çağrısı yaptı.

BAŞKAN ADAYIYIM DEMEK ETİK DEĞİL

Seçimler öncesinde kendilerini başkan adayı olarak açıklayanlar bulunduğuna dikkat çeken İrfan Erdem, 'Ben adayım demedim. Demek arkadaşlarıma saygısızlık olur. Belki bu arkadaşlarımın arasından gönlünde başkanlık olan arkadaşım vardır. Olamaz mı? Seçimler önce 7 gruptan 7'şer kişinin seçilmesi, ardından bu 7 li gruplardan 3'er kişinin de aralarından seçimle belirlenerek oluşacak 21 kişilik meclis ile son aşamaya gelecek. Bu 21 kişinin içinden de meclisin başkanı, yönetim kurulu başkanı ve yönetim kurulu belirlenecek. Bugünden başkanım demek etik değildir. Adayım diyen belki grubundan çıkamayacak. Çıksa da arkadaşları diğer gruplardan çıkamayacak. Nasıl başkan olacaksın o zaman?' dedi,

UZLAŞI ARIYORUM

TSO Seçimlerine kadro hareketi ile başladıklarını ve bu konuda Kdz. Ereğli'de kavgaya son vererek barış ortama altında uzlaşı yaratarak yeniden morallerin düzgün tutulmasına gayret göstereceklerini belirten Erdem, Mehmet Genç'e de, Arslan Keleş'e de gittiğini kaydetti.  Grup sayısını bire, olmuyor ise ikiye indirmek için görüştüğünü ifade eden Erdem, Arslan Keleş bana döneceğim dedi ve geldiğinde bana meclis başkanlığını önererek , yönetim kurulu başkanlığını istedi. Bu cesareti ve gücü nereden alıyor diye sordum arkadaşlarıma. Arkadaşlarım yolu açık olsun dedi. Tevazu ve feragatı bilmeyenler herşeyi halledemez.  Daha sonra Akın Tatoğlu'na gittim. Akın Bey'i herkes sever ve sayar. İşinin çokluğunu ifade etti ve girmedi. Celal Bozkuş'a  da gittim. Ben bu kentte uzlaşı arıyorum. Kavga ile nereye kadar?' diyerek son gelinen süreçteki gelişmeleri değerlendirdi.

YA 10-11 OLURSA?

Kdz. Ereğli'de hapiste kaç tane tüccarın TSO tarafından bilinmediğini, 3200 olan üye sayısının 1800'e düştüğünün de altını çizen İrfan Erdem açıklamalarına şöyle devam etti:

Gruplar biraraya gelmez ise parçalı bir yönetim oluşacak. Hiçbir grup 7-0 seçimi alamaz. Ben buradan çerçevenin öte yakasını görüyorum. 4-3 olur, 5-2 olur, ama hiçbir grup tek başına yönetime hakim olamaz. Bu da bıçak sırtı olur. Hele 4-3 olur ise 10-11 olur ki yönetim, bir kişi dengeyi değiştirir. Çıkar o 1 kişide ben başkan olacağım der mi der. Bu nedenle ısrarla söylüyorum uzlaşalım ve grup sayısını bire indirelim. Olmuyor ise ikiye indirelim. Bunu koltuk kavgası yapmayalım.  

Unutmayalım ki 1800 üye tek sandıkta oy kullanmayacak. Böyle olsa ben 1200'nün oyunu alırdım. Şimdi 7 ayrı sandık var ve her sandıktan 7'Şer kişi seçilecek.  Benim dışımda herkes adaylığını açıkladı ama ben açıklamadım. Ben adayım denmez. Layık bulurlar ise arkadaşların seni aday gösterir.

EREĞLİ KAVGALI

Kdz. Ereğli'de kavga var.  Belediye meclisi kavgalı, siyaset kavgalı, sivil toplum örgütleri kavgalı. Ereğli'ye baktığımızda ise 2012 yılında 128 milyon TL bankalarda batan para var. Bu banka kredi verir mi? Bankalara gidin bakın ilçenin önde gelen ve isim yapmış işadamlarının bankada 25 yaşındaki çocuğun karşısında küçük rakamlı kredi almak için nasıl kıvrandığını, dil döktüğünü görün. Biz bunları söylediğimiz için kızan ve kırılanlar var. Ama bunları konuşmalıyız.

ÇÖZÜM

Kdz. Ereğli'de tersanelerin çalıştırılması için gemi sökümü yapılabileceğini, bu söküm işlemenin çevreye zarar vermeyeceğini, çünkü artık asbestli gemi olmadığını, geminin kızaktan indiği gibi yeniden kızağa çekilerek parçalanıp hurdaya verileceğini  de anlatan İrfan Erdem, Kdz. Ereğli OSB'de  15 yıl içinde 52 parselden 18'nin dolduğunu da vurgulayarak, arsaların bedava verilmesinin de çözüme katkı sağlayacağını ifade etti.

YEREL SEÇİMLER

TSO seçimlerinin önümüzdeki yerel genel seçimlerini de yönlendireceğini söyleyen Erdem, 'AKP ve CHP kimi aday gösterecek? Mevcut başkanın adaylığı da var. Peki biz TSO yönetimi olarak kavga etmeyen  sivil toplum örgütleriyle birlikte bir aday önersek, kamuoyunda ses getirmez mi? Başaramaz mıyız? Etkilemez mi kamuoyunu?' dedi.

EMLAK VERGİLERİ

2009 yılında oluşan emlak komisyonunun aldığı kararlar ile ilçede vergilerin yüzde 2000 ler civarında artığını ve bunun sonucunda da Erdemir'in 27 Milyon TL emlak vergisi ödediğini, böyle bir vergi ödeyen kurumun da doğal olarak şehre olumsuz bakabileceğini de yorumlayan Erdem, önümüzdeki günlerde toplanacak olan emlak komisyonunun bu soruna çözüm bulması gerektiğini işaret etti.

EN ŞEFFAF GRUBUZ !

Erdem'in toplantıdaki yazılı açıklaması da aynen şöyle:

Sizlere soruyorum, hepinize… Yaşlanınca yürümekte zorluk çektiğiniz yıllarda çocuklarınıza ve torunlarınıza ne anlatacaksınız? Jenerasyon olarak savaş görmediniz, harp yaşamadınız. Bu seçimi, zor ekonomik şartlar altındaki Ereğli’nin mücadelesini anlatacaksınız.

Bizim grubumuz bu seçimde başı en dik gruptur. Krizi iyi yönetememiş bu yönetimden bu görevi daha iyi yapacağımızı düşünerek bu yönetimi yenilemek istiyoruz. Yenileyelim mi?

Proje olarak başkan adayları İrfan ERDEM’in ve kadrosunun projeleri dışında hiçbir proje ürettiler mi?

Bizim grubumuz bu seçim sürecinde en şeffaf grup. Gazetecilerin önünde toplantı yapıyoruz. Bizim gizlimiz saklımız yok… Bizler şeffaf insanlarız.

Karadeniz Ereğli TSO seçimlerinde adayları ikiye ayırmak lazım. Mevcut yönetim krizi iyi yönetememiş, şehirde barışı sağlayamamıştır. Kendi içinde anlaşamayarak TSO’yu çok başlı bir hale getirmiştir. Keşke böyle olmasaydı.

İkinci grup, yani bizler, TSO’nun gücünü, ağırlığını, şehrin üzerindeki etkisini barıştan yana, ekonominin iyiye gitmesinden yana olarak göstermek zorundayız. Sizler bu şehrin yıkılmak istenen, krizi en ağır biçimde yaşayan kale duvarlarısınız. Sizler bu kalenin taştan duvarları yerine insandan kalelerisiniz. Kısaca bu şehrin kaleleri sizlersiniz. Sizler sermayesi ve emeğiyle üreten, istihdam yaratan güçlersiniz.

Biz bu seçimden bireysel bir menfaat bekliyor muyuz? Bir menfaatimiz var mı? Yok! Biz Karadeniz Ereğli’nin yeniden moral kazanması ve kısır çekişmelerden uzaklaşıp yeniden büyümesi için çalışma azmindeyiz.

Sizlerin de bu şehre borcu var. Çocuklarımızı burada büyütüyoruz, burada yaşıyor ve burada nefes alıyoruz. Bu manevi bir sorumluluk ve manevi bir borç getirir. Bu borcu bu şehrin daha iyiye gitmesi için, daha iyi yönetecek insanları seçerek ödeyebilirsiniz. Gelin beyaz bir sayfa açalım.

En önemli konulardan biri de seçim finaline yaklaştıkça daha çok sabırlı olup, daha çok tolerans göstermeliyiz. Sabır bütün kapıları açan tek anahtardır.

Bu çalışma grubumuzun omurgası olan sizler sükûnet ve sabırlarla birbirimize saygı duyarak seçim sürecini bu seviyede tamamlamak zorundayız.

Sizlere, hepinize soruyorum. Cumhuriyet kaç yaşında? ( 29 Ekim 2013 te 90 yılını kutlayacağız) Bu hükümet kaçıncı hükümet? (61. Türkiye Hükûmeti ya da 3. Erdoğan Hükümeti, 2011 Türkiye genel seçimleri' nin ardından kurulan hükûmet) 90 yılda 61 hükümet ! Türkiye’de bir buçuk yılda bir hükümet değişmiş. Böyle bir ortamda istikrar olur mu?

Bu seçimin Ereğli için bir önemi daha var. Önümüzdeki yıl genel seçimler yapılacak. Ereğli’de siyasi bir kargaşa var. Bu böyle devam ettiği müddetçe, Ereğli’de siyasi istikrar sağlanamadığı takdirde, ekonomik istikrar da olamaz.

TSO seçimleri önümüzdeki seçimler için de belirleyici bir unsur olacaktır. Karadeniz Ereğli’ de siyasi partiler, sivil toplum örgütleri ve belediye meclisinde, her yerde kavga var. Bu durum ne kadar sürecek?  Bana dokunmayan yılan bin yıl yaşasın mantığıyla olmaz. Müspet veya menfi her branşta TSO üyesi kendi sınıfsal mücadelesini yapmalı. Bu da tek liste ile olmalıdır. Kdz. Ereğli’nin geleceğinde kavga ve kısır çekişmelere son vermek isteyen herkes bu konuda üzerine düşen sorumluluğun bilincinde olmalı ve grupları tek listeye zorlamalıdır.

Kdz. Ereğli’nin önümüzdeki süreçte içinde kavgasız ve barış içinde olacağı günlere duyulan özlemi bir kez daha ifade ederek, saygılar sunuyorum.