Zonguldak Belediyesi bakanlık genelgesini hizmet binasının duvarlarına astı.

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, 81 İl Valiliği ve Mülkiye Teftiş Kurulu Başkanlığına gönderdiği 9 Şubat 2012 tarih ve 2012/09 sayılı genelge ile belediyeler tarafından gerçekleştirilen tanıtım faaliyetlerinde, kurumun ya da yürütülen hizmetin tanıtımından daha çok hizmeti sunan belediye başkanının fotoğraf ve isminin ön plana çıkmasının önüne geçilmesini istedi.
Bakanlığın bu genelgesi Zonguldak Belediyesi tarafından hizmet binasının duvarlarına da asılarak vatandaşlar bilgilendirildi.
Bakanlığın 'Tanıtım ve Kutlama Harcamaları' başlıklı genelgesi aynen şöyle:

KAMU KAYNAKLARI İSRAF EDİLİYOR
Bilindiği üzere 5393 sayılı Belediye Kanunu ile 5216 sayılı Büyükşehir belediyesi Kanunu beldelerin tanıtımı için belediyeleri yetkili kılmaktadır. Ancak Bakanlığımıza, belediyeler tarafından gerçekleştirilen tanıtım faaliyetlerinde beldenin, kurumun ya da yürütülen hizmetin tanıtımından ziyade hizmeti sunan belediye baş-kanının fotoğraf ve isminin ön plana çıkarıldığı, tanıtım hizmetleri yapılırken kamu kaynaklarının israf edildiği şeklinde yakınmalar intikal etmektedir. Söz konusu olumsuz algılamanın önüne geçilebilmek amacıyla;

ÖZENLE KAÇINILACAK
Belediyelerce gerçekleştirilecek tanıtım faaliyetlerinde belde halkının algılaması dikkate alınarak pozitif algılamayı sağlayacak şekilde beldenin tanıtımı esas alınacak, belediye başkanının şahsi tanıtımının yapıldığı düşüncesine sebebiyet verebilecek uygulamalardan özenle kaçınılacaktır. Yol ve kaldırım yapımı, asfalt yenilenmesi ve çevre düzenlemesi gibi rutin hizmetler için tanıtım yapmak yerine bilgilendirme gereken hizmetler belirlenerek bu hizmetler için tanıtım yapılacaktır.

KUTLAMALARDA BAŞKANIN RESMİ VE
İSMİ ÖN PLANA ÇIKMAYACAK
Yapılacak tanıtım faaliyetlerinde kişiler değil hizmet ve faaliyetler ön plana çıkarılacaktır. Belediyelere ait reklam panolarında kutlama mesajları yayınlanırken belediye ya da yapılan hizmetler yerine belediye başkanının adı ile fotoğrafının ön plana çıkarılması biçimindeki uygulamalardan kaçınılacaktır. Genelge hükümleri tüm belediyelerce hassasiyetle uygulanacak, genelgenin uygulanmasında gerekli gözetim ve denetim, ilgili valilikler ve bakanlık denetim elemanlarınca gerçekleştirilecektir.