Zonguldak ve yöresi ile ilgili çalışmalarına hız verdiği bildirilen  Bülent Ecevit Üniversitesi’nin (BEÜ), tarihî Devrek bastonu ile ilgili bir merkez kurma kararı aldığı açıklandı.

 

Üniversite’dan konuyla ilgili yapılan açıklama şöyle:

 

Bakacakkadı 100. Yıl Atatürk Hizmet Köyü Tesislerinde toplanan BEÜ Senatosu tarafından Devrek Bastonu Uygulama ve Araştırma Merkezi kurulma kararı alındı ve karar YÖK’e gönderildi. Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörlüğüne bağlı olarak YÖK onayından sonra kurulacak olan Devrek Bastonu Uygulama ve Araştırma Merkezinde, Zonguldak’ın en önemli değerlerinden bir tanesi olan tarihî Devrek bastonu ile ilgili çalışmalar yürütülecek. Son dönemde Zonguldak ve yöresi ile ilgili birçok araştırma ve yayını kamuoyu ile paylaşan Bülent Ecevit Üniversitesinin Devrek Bastonu ile ilgili çalışmalar yürütecek olması bu geleneksel el sanatımızın tanıtımı ve yaşatılması için çok önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Ayrıca Bülent Ecevit Üniversitesinde Geleneksel El Sanatları Bölümünün kurularak 2014-2015 eğitim yılında ilk kez öğrenci alınacak olması çalışmaların kısa süre içerisinde hız kazanacağını gösteriyor.

 

GELENEKSEL EL SANATLARIN TANITILMASI VE YAŞATILMASINA  ÖNEM

 

Konu ile ilgili bir açıklama yapan Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer, üniversitenin şehrin değerlerine sahip çıkmayı sürdüreceğini vurgulayarak “Üniversitemizin hizmet ürettiği Zonguldak şehri ve ilçelerinden başlayarak tüm bölgemizi araştırma faaliyetlerimizin odak noktası haline getirme kararlılığımız sürüyor. Bu kararlı tavrın bir neticesi olarak Devrek ilçemizin dünyaca üne sahip tarihi bastonunun tanınması ve araştırılması için gerekli çalışmaları akademik bir kimlik ve bakış açısı ile sürdürecek olan bir merkezi hayata geçirme yönünde ilk adımı atmış olmaktan büyük bir mutluluk duyuyorum. Devrek Bastonu Uygulama ve Araştırma Merkezi çatısı altında akademisyenlerimizin Devrek bastonu ustaları ile birlikte yürüteceği çalışmalarla, tarihi 200 yıl önceye ulaşan ve bölgemizin tanıtımı için son derece büyük önem taşıyan bir değerin yaşatılmasına katkıda bulunacak ve onu gelecek nesillere armağan edeceğiz. Bu hususta bir diğer sevindirici gelişme Devrek Meslek Yüksekokulumuz bünyesinde Geleneksel El Sanatları Bölümünün kurulması ve bu bölüme öğrenci alımı için Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK) tarafından gerekli izinlerin verilmiş olmasıdır. 2014-2015 akademik yılında Geleneksel El Sanatları Bölümüne 30 öğrenci alınarak eğitim öğretim faaliyetlerine başlanacaktır. Bu iki gelişme birlikte değerlendirildiğinde, Devrek yerleşkemizde geleneksel el sanatlarımız ile ilgili olarak hem eğitim - öğretim hem de araştırma - uygulama olanaklarının oluşturulduğu görülmektedir. Üniversitemiz, büyük önem verdiğimiz şehir – üniversite birlikteliği noktasında hassasiyetini sürdürerek birbirini destekleyen, bütünleyen ve yeni çalışma alanlarına, araştırma sahalarına kapılar açan faaliyetlerine devam edecektir. Kısa süre içerisinde bölge insanımız ile paylaşma mutluluğu yaşadığımız bu çalışmaların bölgemizin geleceği ile ilgili oluşturduğu iyimser atmosferi daimi kılacak adımları yine bu birliktelik ve işbirliği sayesinde atacağımıza inanıyorum. Devrek Bastonu Uygulama ve Araştırma Merkezinin kurulmasını teşvik eden Zonguldak Valisi Sayın Ali Kaban’a, süreçte emeği geçen herkese teşekkür ediyor, Merkez bünyesinde yürütülecek çalışmalar ile sahip olduğumuz bu değerin kalıcılığının sağlanması, geleneksel el sanatlarımızın bu eşsiz örneğinin yaşatılması ve Zonguldak’tan tüm dünyaya tanıtımının sağlanmasını diliyorum.” şeklinde konuştu.