19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramının 91. yıldönümü TTK Karadon Müessesesinde meydana gelen ve 30 maden işçisinin toprak altında kaldığı olay nedeniyle buruktu. Maden ocağında yakınları bulunanlar ise gözyaşlarına boğuldu.

ZONGULDAK

19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı'nın 91. yıldönümü kutlamaları çerçevesinde Atatürk Anıtı'na protokol ve sivil toplum örgütleri tarafından çelenk konuldu. Törene, Zonguldak Valisi Erdal Ata, Zonguldak Belediye Başkanı İsmail Eşref, 3. Jandarma Er Eğitim Tugay ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Süleyman Yüksel, Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Özbakır, Emniyet Müdürü Coşkun Hayal, ZKÜ Rektörü Prof.Dr. Bektaş Açıkgöz, Baro Başkanı Kerem Ertem, Milli Eğitim Müdürü Harun Girgin, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum örgütü temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. Törende, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından valilik önünde düzenlenen tören sona erdi. Valilik önündeki törenin ardından şehir stadında tören düzenlendi. Statdaki tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Zonguldak İl Milli Eğitim Müdürü Harun Girgin yaptı. Girgin, Gençlik ve Spor Bayramı'nın 91. yılını kutlamanın gururunu yaşadıklarını söyledi. Girgin ayrıca, TTK Karadon Müessesesi'nde meydana gelen patlama sonrası ocak içerisinde kalan 30 madencinin bir an önce sağ salim çıkarılmasını ümit ettiklerini söyledi. Harun Girgin'in konuşmasının ardından stat hoparlöründen TTK'da yaşanan grizu patlamasından dolayı stattaki şenliklerin iptal edildiği duyuruldu.  Hasan Ali Yücel Lisesi öğrencisi Cemre Keskin, gençlik adına "Mustafa Kemal Gençliği" konulu bir konuşma yaptı. Ardından Kız Teknik ve Kız Meslek Lisesi öğrencisi Ebru Somuncu "Hasad" adlı şiirini okudu. ERDEMİR Anadolu Lisesi öğrencisi Tarık Çevik ise, "Atatürk'ün Gençliğe Hitabesini" stattaki öğrencilerle birlikte okudu. Fener Lisesi öğrencisi Onur Eren de, Gençliğin Ata'ya Cevabı'nı okudu. Şiirlerin okunmasının ardından tören yürüyüşü gerçekleştirildi. Zonguldak Valisi Erdal Ata, TTK Karadon Müessesesi'nde meydana gelen patlama nedeniyle törenlerin kısa sürdüğünü söyledi. Vali Ata, tek temennilerin yer altında kalan 30 madencinin bir an önce sağ olarak kurtulması olduğunu söyledi. Statta yapılan törenlere az sayıda vatandaş katıldı.

EREĞLİ
19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle Kdz.Ereğli'de iki tören düzenlendi. Kaymakam Osman Ekşi, Karadeniz Bölge Komutanı Tuğamiral Doğan Bozkurt, Kdz.Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, AKP Zonguldak Milletvekili Fazlı Erdoğan, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum örgütü yöneticileri, daire müdürlerinin katılımı ile Atatürk Anıtı önünde gerçekleştirilen ilk tören çelenklerin konulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından sona erdi. İkinci tören Erdemir Stadında gerçekleştirildi. Saat 10.00'da başlayan bayram kutlamalarında tören programının sunumundan sonra Karadeniz Ereğli Kaymakamı Osman Ekşi, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Doğan Bozkurt ve Belediye Başkanı Halil Posbıyık, öğrencilerin ve bayramı izlemek için alana gelen vatandaşların bayramını kutladı. Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Kdz.Ereğli İlçe Milli Eğitim Müdürü Turan Akpınar yaptı. Akpınar konuşmasında, "Gençlik kuvvettir. Gençlik gelecektir. Gençlik bir milletin kaderidir. Geleceğimizin teminatı, geleceğimizin aydınlığı sevgili gençler. 19 Mayıs 1919'dan bugüne, güçlenerek, gelişerek gelen ve sizlere emanet edilen modern ve genç Cumhuriyeti sizler yücelteceksiniz. Vatan, bayrak, millet sevginiz, tarih ve insan sevginiz, akıl ve idrakiniz, çağdaş bilim ve teknoloji, gücünüzün kaynağı olacaktır. Sizler, ülkemizin sadece zenginliği değil, aynı zamanda dinamizminin ve değişim potansiyelinin de kaynağısınız. Avrupa'nın en genç nüfusuna sahip olmak bizler için büyük bir imkân ve fırsattır. Ülkemizi yüce Önder'in gösterdiği muasır medeniyet seviyesine çıkarmak için sizler de çalışacaksınız. Bu konuda size olan güvenimiz tamdır" dedi.
Akpınar'ın konuşmasının ardından gençlik adına Anadolu Lisesi Öğrencisi Canan Ayhan "Dillere Destan Samsun'dan" adlı kompozisyonunu okurken, yine gençlik adına Anadolu Lisesi Öğrencisi Sümeyra Bıçak da "Mustafa Kemal'i Düşünüyorum" " isimli şiiri seslendirdi. Ata'nın Gençliğe Hitabı Edebiyat Öğretmeni Seyfettin Tuğrul tarafından, gençliğin ATA'ya cevabını da Anadolu Lisesi Öğrencisi Sümeyra Bıçak eşliğinde tüm öğrenciler topluca seslendirildi. Gençlik Marşının söylenmesi ile devam eden Erdemir Stadı'ndaki kutlama programı ilçe çapında yapılan sportif ve kültürel yarışmaların ödül töreni, yapılan "Şeref Çağrısı ", TED Koleji Boru Trampet Takımı eşliğinde gösterilere katılan öğrenci grupları ve izcilerin geçit töreni ile devam etti.

ALAPLI
Alaplı'da Kaymakam Aydın Memük başkanlığında Atatürk anıtına çelenk koyan kurum ve kuruluşlar ardından istiklal marşı okudu. Alaplı Spor sahasında ise yapılması planlanan etkinliklere grizum patlamasının gölgesinde sade bir biçimde gerçekleşti. Alaplı Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Taşıran törenin açılışında yaptığı konuşmada, Türk milletinin neler ortaya koyabileceğini 19 Mayıs'ta yakılan meşalenin ve arkasından sürüdürlen milli mücadele savaşı ile ortaya konulduğunu kaydederek, "Türkiye kendi bölgesinde ve dünyada parlayan bir yıldız olarak ufuklara doğru Atarük'ün önderliğinde ve rehberliğinde Cumhuriyetin temel ilkelerini muhafaza ederek, milli ve manevi ve dini değerleri koruyarak yoluna devam etmektedir" dedi.
Konuşmaların arından Alaplı Kaymakamı Aydın Memük, Garnizon Komutanı J. Üsteğmen Hasan Şahin ve Belediye Başkanı Dr. Nevzat Çimenoğlu törende bulunan halkın bayramını kutladı.Arından gençlik marşı hep bir ağzından okunarak, tören dereceye giren öğrencilere ödül verilmesi ve arkasından Atalay Lisesi Okul bandosunun geçiş töreni ile etkinlik son buldu.

DEVREK
Sabah saat 9'da Cumhuriyet Alanı'nda düzenlen törende Devrek Kaymakamı Hüseyin Öner, Garnizon Komutanı Binbaşı Ramazan Çalışkan, Devrek Belediye Başkanı Özcan Ulupınar Atatürk Anıtı'na çelenk bıraktı. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından Atatürk Anıtı'ndaki tören sona erdi. Devrek Şehir Stadyum'unda düzenlenen kutlama törenlerinde ise Zonguldak'ta meydana gelen grizu patlaması nedeniyle tüm il genelinde olduğu gibi Devrek'te de öğrenciler tarafından gerçekleştirilecek olan gösterilerin müzikli olan bölümleri iptal edildi. Günün anlam ve önemini belirten konuşmaların ardından Kaymakam, Garnizon Komutanı ve Belediye Başkanı tören alanında bulunan vatandaşların ve öğrencilerin bayramını kutlarken törenler, Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi, Gençliğin Atatürk'e Hitabesi, Şeref Çağrısı, Gençlik Marşı, Tören Geçişi ve öğrenci gruplarının final gösterisinin ardında sona erdi.