Devrim Bulvarındaki Atatürk Anıtı'ndaki tören çelenk sunulmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, yaptığı konuşmada 8 Mart 1919'da Zonguldak'ı işgal eden Fransızların bir yıl sonra 18 Haziran 1920'de Ereğli topraklarını işgal etmek istediğini söyledi. 18 Haziran 1920 tarihinin önemine dikkati çeken Uysal şu ifadelere yer verdi:

 

"MİLLİ RUHU, VATAN SEVGİSİ..."

Bir kez daha hatırlıyoruz ki, bundan tam 96 yıl önce bir Ramazan ayında, Kdz.Ereğli Fransızlar tarafından işgal edilmek istenmiş, denizden savaş gemileriyle top atışına tutulmuş, topraklarına düşman askeri çıkartılmıştı. 8 Mart 1919’da Zonguldak’ı işgal eden Fransızların bir yıl sonra 18 Haziran 1920 tarihinde Ereğli topraklarını da işgal etmek istemelerine karşı, unuttukları bir şey vardı, Kdz.Ereğli halkının milli ruhu, vatan sevgisi, birlik ve beraberliği.

 

"ATATÜRK'E DURUM BİLDİRİLMİŞTİR"

Belediye Başkanı Akmanoğlu Raşit ve Rüştiye öğretmeni Nimet Hoca Efendi öncülüğünde işgale karşı Kdz. Ereğli’de, hızla Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti kurulmuş, o yıllarda Milli Mücadele çalışmalarını yürüten Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’e durum bildirilmiştir. Ereğli’nin işgal edildiği ilk günden beri, her safhadan haberi bulunan, verdiği direktiflerle savaşa yön ve yardım sağlayan Mustafa Kemal, Kdz. Ereğli’ye bir taraftan destek kuvvet gönderirken, egemenliğine ve özgürlüğüne düşkün Kdz. Ereğli halkı boş durmamış, Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti adı altında toplanarak Fransızlara ilk kurşunu sıkıp topraklarını direnişe başlamıştır.

 

"BAYRAM SABAHI DÜŞMAN İŞGALİNDEN KURTARMIŞTIR"

Ramazan ayının son on gününde Alaplı’nın köyleri, Gülüç, Kaptaş, Cuma ve Yalı boyundan gelerek Emekli Yüzbaşı olan Ereğli Kuvva-i Milliye Komutanı İzzet Dura Bey’in komutasında direnişe geçen vatanseverlerimiz, 10 gün süren milli mücadelenin sonunda, Ramazan Bayramı sabahı, Kdz. Ereğli’yi düşman işgalinden kurtarmıştır. Devrekli Muharrem, Yüzbaşı Cevat Bey, İpsiz Recep de, şanlı direnişe destek olmuş, Kdz. Ereğli, 10 gün içerisinde kendisini düşman işgalinden kurtarıp, ‘GAZİ EREĞLİ’ ismiyle tarihteki yerini almıştır.

 

"ŞUNU ÇOK İYİ BİLİYORUM"

Bu şehrin belediye başkanı olarak şunu çok iyi biliyorum, Milli birlik ve beraberlik ruhunu en zor günlerde hiç kaybetmeden ortaya koyan Kdz. Ereğli halkı, 96 yıl önce verilen mücadelede olduğu gibi, her zaman her koşulda birlik ve beraberliğini üst düzeyde tutacaktır.

 

"SAYGI VE MİNNETLE SELAMLIYORUM"

Bu şehrin gençlerine, bu şehrin geleceğine olan inancımla; Kdz. Ereğli’yi özgürlüğüne kavuşturan, böyle bir şanlı tarihe sahip olmamızı sağlayan Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları başta olmak üzere tüm şehitlerimizi, bugün aramızda olmayan gazilerimizi ve tüm isimsiz kahramanlarımızı rahmetle anıyor, onların torunlarını saygı ve minnetle selamlıyorum"

 

ŞİİR VE KOMPOZİSYONDA EREĞLİ'DEKİ FESTİVALLERE VURGU YAPILDI

Kdz.Ereğli'nin Kurtuluş Günü'nde ilk kez Müdafa-ı Hukuk Cemiyeti'nin kuruluşunda Nimet Hoca tarafından kuruculara ettirilen yemin metni de okundu. Törende kompozisyon ve şiir yarışmasında dereceye giren öğrenciler eserlerini okudu. Okunan şiir ve kompozisyonda ise Kdz.Ereğli'deki festivallere vurgu yapıldığı, ilçenin Guinness Rekorlar kitabına girdiği hatırlatıldı.

 

ÖDÜLLERİ VERİLDİ

İlçede düzenlenen kompozisyon ve şiir yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verildiği törene Ereğli Kaymakamı Nazım Madenoğlu, AK Parti Zonguldak Milletvekili Faruk Çaturoğlu, CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hasan Doğan, İlçe Jandarma Komutanı Gökhan Tufan, İlçe Emniyet Müdürü Fahri Küçük, siyasiler, kurum amirleri, öğrenci ve öğretmenler katıldı.

Daha sonra etkinlikler kapsamında TCG Karadeniz Ereğli ve TCG Kilimli Karakol Gemileri, Bozhane Limanı'nda halkın ziyaretine açıldı.

 

(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)