Ekim 2011'de;  ailenin, gıdanın yanı sıra kira, yakacak, giyim, ulaşım, sağlık, eğitim, kültür ve eğlence gibi zorunlu harcamalarını da kapsayan asgari geçim düzeyi, diğer bir deyişle Yoksulluk Sınırı 25 TL artış ile 2.077,72 TL oldu.

Genel Maden İşçileri Sendikası'nın her ay yaptığı; Zonguldak'ta yaşayan, bir çalışan, bir eş ve 2 çocuktan oluşan, 4 kişilik aileyi kapsayan gıda araştırmasına göre;

Ekim 2011'de mutfak gideri bir önceki aya göre yüzde 0.75 oranında arttı. Ekim ayında dört kişilik bir ailenin gıda harcaması bir önceki aya göre yaklaşık 5,58 TL artış ile 770,44 TL oldu.  Aynı dönemde mutfak harcamalarındaki yıllık artış oranı ise yüzde 4,31 oranında gerçekleşti.

2010 Ekim ayında mutfak gideri bir önceki aya göre yüzde 0.31 oranında artmış, mutfakta yıllık artış yüzde 4.32 seviyesinde gerçekleşmişti.

Ekim 2011 itibarıyla araştırmaya esas alınan harcama gruplarında fiyat değişimleri şöyle oldu:

Süt ve süt ürünleri grubunda; bu grupta fiyatlar ortalama yüzde 2 oranında arttı. Bu grubun hesaplamadaki ortalama payı ise yüzde 0.10 oldu. Bu grupta en yüksek artış yüzde 2,5 ile taze kaşarda oldu.

Ekim ayında kırmızı et ürünlerindeki artış eğilimi devam etti. Kırmızı et ürünlerinde bir önceki aya göre ortalama yüzde1.5 artış oldu. Kırmızı et ürünlerindeki en yüksek artış sakatat grubunda oldu.

Balık grubu ise, Ekim ayında balığın nispeten bollaşması nedeniyle harcama gruplarında en fazla fiyatların gerilediği grup oldu. Bu grupta fiyatlar bir önceki aya göre ortalama yüzde 15 geriledi.

Hayvansal ürünlerde Ekim ayında tavuk ve yumurta da ki artış devam etti. Tavuk bir önceki aya göre yüzde2, yumurta yüzde 7 arttı.

Bakliyat ve tahıllar grubunda; Bakliyat grubunda bir önceki aya göre ortalama yüzde 3 civarında artışlar tespit edildi. Tahıllar grubunda ise yüzde 3.5 oranında artış görüldü.

Sebze ve meyve grubu; domates, patlıcan ve sivri biber gibi yaz ürünlerinde artışlar meydana geldi. Sonbahar ürünlerinde artış görülmedi. Bu grupta ortalama fiyat artışı yüzde 1 seviyesinde oldu.

Meyve grubunda bir önceki aya göre sadece yaz ürünleri olan, karpuz ve kavun gibi ürünlerde yükselme görüldü. Diğer ürünlerde önemli bir değişim olmadı.

Ekim ayında, yağlar grubunda tereyağında yüzde 4, sızma zeytinyağında yüzde 1 artış tespit edildi. Ayçiçeği yağı ve margarin gibi ürünlerde önemli değişim tespit edilmedi. Bu grupta ortalama artış yüzde 2 olurken, hesaplamadaki grup payı ise yüzde 0.14 puan oldu.

Şeker, baharat, çay, konserve grubunda ise bir önceki aya göre değişim görülmedi.  Ekim 2011'de ailenin; aylık harcamasının yüzde 35'ni kapsayan gıdanın yanı sıra kira, yakacak, giyim, ulaşım, sağlık, eğitim, kültür ve eğlence gibi zorunlu harcamalarını da kapsayan asgari geçim düzeyi, diğer bir deyişle Yoksulluk Sınırı 25 TL artış ile 2.077,72 TL oldu.