Haluk Işık’ın yazdığı “Bedeli Ödenmiştir” oyunu Kdz. Ereğli’de de sergilendi. Ankara Ekin Tiyatrosu’nun sahneye koyduğu oyunun yönetmeni Tuncer Yığcı oyuncuları da; Şener Kökkaya, Işıl Poyraz, Nusret Çetinel ve Burcu Özcan. Dekor ve kostümler  Başak Özdoğan'dan.

 

OYUNUN KONUSU

Gezi olayları fonunda ilerleyen oyunda; vefat etmiş ordu mensubu kocasının anılarıyla yaşayan yaşlı bir kadın ve bodrum katını kiraya verdiği iki tiyatrocu ile gezi olayları esnasında bodrum kata sığınan eylemci bir genç kızın arasında geçen olaylar konu ediliyor. İlk başta birbirine şüphe ile bakan bu muhteşem dörtlü, el ele vererek bir oyun sahnelemeye çalışıyor ve ilerleyen süreçte sevgi ve dayanışma ile birbirine kenetleniyor. Son derece başarılı bir şekilde sahnelenen oyunda iktidar sahiplerine sert eleştiriler ve göndermeler de yapılıyor.

 

HALUK IŞIK:  BU OYUNU BİZE HAYAT YAZDIRDI

Sanata, topluluklarına ve emekçilerine karşı, vahim ve acımasız itibarsızlaştırma ve yok etme çabalarının, tarihte hiç görülmemiş boyutlara ulaştığı bir süreçte, bir köşede oturamazdık. Sanatı savunmak, hayatı savunmaktı. Birini ötekine tercih etmekse ya kupkuru yaşamayı ve ölmeyi ya da neyi niçin yaptığını bilmeyen snopluğu seçmekten başka bir şey olamazdı. Hayatla bağını koparmayanlar için, böyle bir oyuna hayatın girmesi, bir yandan acılarla hüzünlerle yüzleşmeyi göze alacak kadar güç, bir yandan da kaçınılmaz bir görevdi.

Sanatın kapısını açtık ve geldiler, “Hayır, bırakın bu oyunu biz yazalım!” dediler…

Ahmet, Ali İsmail, Ethem, Abdullah, Mehmet, Medeni’ydi adları. Oyunun nasıl olacağı belliydi artık. Hayat sanata değil, sanat hayata yetişmek zorundaydı. Elimizden geleni yapmaya çalışıyorduk, ucuzlatmadan, sömürmeden, hayatın hakkını vererek işleyecektik olup biteni. Kimbilir, uzaklarda ve henüz 14-15 yaşında bir çocuk, yüzlerce gündür yattığı yataktan kalkacak ve bir gün oyunumuzu izleyecekti. Olmadı, olamadı! Güzel haberler alma umuduyla oyunumuzu çalışırken, kapı çaldı, o çocuk geldi. Elinde, elvan kokulu iki ekmek vardı.. Bir büyük insanlık sofrası kurdular. Gözlerimize baktılar. Çocuk gülüverdi: “Buyurun, siz de oturun” dedi, “Bedeli ödenmiştir!”  Çocuğun adı, Berkin’di… Unutulamazlar kervanının, şeytan uçurtmalı karakaşlısı. Gözlerimiz, biraz da onun gözleriyle bakıyor ve bakacak hayata…

 

AYAKTA ALKIŞ

Kdz. Ereğli’de tam dolu salonda  başarılı bir biçimde sahneye konulan “Bedelini Ödenmiştir” oyunundan sonra Eğitim-Sen Temsilcisi İbrahim Koç oyunculara çiçek vererek kutladı.

 

(Haber Merkezi)