GACA TEPESİNE GİTTİK VE TÜNEL İNŞAATINI BİR KEZ DAHA FOTOĞRAFLADIK

 

* Siyaset; DSİ, Ereğli Belediyesi ve Erdemir arasındaki protokolu da çiğneyince, Erdemir’de hem DSİ’ye hem de belediyeye yazı göndermiş ve  “su sorunu yaşarsam ilçeye verdiğim su da kesintiye giderim” bildiriminde bulunmuştu.

 

* Kdz. Ereğli halkının içme ve kullanma ile Erdemir’in endüstriyel su gereksinimini karşılayacak olan Kızılcapınar Barajı’nı besleyen Kurtlarsuyu’nun, Gaca Tepesi’nde yapımına başlanan tünel ile Ulutan Barajı’na akıtılmasında son aşamaya gelindi.

 

* 2007 yılında yapımına 2543 metre boyunda 3 metre yüksekliğinde tüneli Gazeteniz ÖNDER ortaya çıkarmıştı. Kızılcapınar Barajı’na yılda 9.5 milyon metre küp daha az suyun gelmesine sebep olacak olay sebebiyle, Erdemir’in kuracağı hidro elektrik santral projesinde revizeye gidilmesi istenmişti.

 

* Şu anda yüzde 70 Erdemir ve yüzde 30 da Delihakkı’daki keson kuyulardan sağlanan Kdz. Ereğli’nin içme ve kullanma suyunun, bu tünel tamamlanıp da hizmete girdikten birkaç yıl sonra azalacağı iddia ediliyor.

 

*7 Şubat 2008 tarihli Gazeteniz Önder’in manşetinde “ERDEMİR’DEN SUSUZLUK TEHLİKESİNE İŞARET” ifadesi yer alıyordu. Bu manşet haberinde, Erdemir’den DSİ ve Kdz. Ereğli Belediyesi’ne gönderilen yazıda, Kızılcapınar Barajı’na HES yapmak için hazırlanan projenin DSİ’ye onay için gönderildiği belirtilerek, DSİ’nin gönderdiği yanıt yazısında, Kızılcapınar Barajı’nı besleyen Kurtlarsuyu’nun Kozlu Ulutan Barajı’na akıtılması için çalışmalara başlandığına vurgu yapılıp hazırlanan HES projesinin revize edilmesinin istendiği anlatıldı.

Erdemir, Kızılcapınar Barajı’nın yapımıyla ilgili olarak 14.11. 1989 tarihli protokol gereğince hem kendilerinden ve hem de Kdz. Ereğli Belediyesi’nden izinsiz böyle bir çalışmanın yapılmamasını, bu durum sonucunda endüstriyel su gereksiniminde bir azalma meydana geldiği takdirde Kdz. Ereğli halkına sağladığı yüzde 70 oranındaki içme ve kullanma suyunda kısıtlama gidebileceğini bildirdi.

 

*Erdemir’in bu bildiriminden sonra Kdz. Ereğli Belediyesi de, DSİ’yi uyararak “Barajın teslim işleminden sonraki sorumluluklar” bölümündeki ilgili maddeler hatırlatılarak  “tesisin bir amacının diğeri aleyhine gelişmesi, yeniden yapılacak etüt değerlendirme ve planlama sonucunda oluşturulacak ortak protokollerle sağlanabileceği, bunun dışında işletme ve bakım esnasında planlama ve proje amaçlarının değiştirilemeyeceği hüküm altına alınmıştır” denilerek DSİ’nin uyarılacağı kamuoyuna açıklanmıştı. Daha sonra ise aynı belediye yetkilileri, önceki söylemlerini askıya alarak bu suyun Beycuma’ya ait olduğunu ve mevcut suyun 250 bin nüfusa yeterli olacağına iddia ederek tam ters bir tavır içine girmişlerdi.

 

*Zonguldak’taki susuzluğa çözüm bulmak amacıyla hazırlanan “Zonguldak ili İçme ve Kullanma Suyu Acil Eylem Planı” çerçevesinde DSİ tarafından hazırlanan bu proje 10 Milyon TL’ye ihale edilmişti. 2 Nisan 2008 tarihli Önder Gazetesi’nin manşetinde, gidip gördüğümüz ve fotoğrafladığımız tünel inşaatıyla ilgili haber vardı.  Manşetimiz de “İŞİ BİTİRMİŞLER GÜNAYDIN” cümlesi  vardı.  Haberimizin ayrıntılarında şu ifadeler yer alıyordu:

“Zonguldak üzerinden Gaca’ya giderek yeryüzünün 400 metre rakımlı tepesine çıktık ve DSİ tarafından 2007 yılının başında ihale edilen ve önümüzdeki yıl da teslimi yapılacak olan 2.5 kilometrelik tünel inşaatının başlangıç noktasına ulaştık. Kurtlarsuyu, bu tünel ile Gaca Deresi’ne akıtıldıktan sonra Kozlu Ulutan Barajı’na kendi cazibesi ile ulaştırılacak. 2.5 kilometrelik tünelin 900 metresi kısa zamanda açılmış bile. Kumtarla Mevkiindeki tünelin girişinin rakımı 401 metre ve Kurtlar suyu burada yapılacak bir regülasyon çalışmasının ardından tünel aracılığı ile Gaca deresine ulaştırılacak. Gaca deresine akıtılacak Kurtlarsuyu’nun çıkış noktası da Alancık mevki ve 381 metre rakıma sahip.”

*Kdz. Ereğli’de Kaymakam Osman Ekşi’nin 12 Şubat  2008 tarihli gazetemizde yayımlanan açıklamasında "Konuyu Önder Gazetesinde okudum ve hemen Devlet Su İşleri ile sözlü olarak görüştüm. Sözlü olarak yapılan bu konuşmada DSİ'nin habere konu olan Kızılcapınar barajını destekleyen Kurtlarsuyu'nun Kozlu Barajına akıtılması yönünde bir girişimin ve projenin bulunmadığını söylediler. Bu açıklama beni de rahatlattı. Bilindiği gibi Kızılcapınar Barajı'ndan Ereğli'ye ve Kızılcapınar civarındaki yerleşim yerlerine sulama suyu için yürütülen şebeke çalışmaları da ise tüm hızıyla devam etmektedir" sözleri yer almıştı. Anlaşılan oydu ki, Kızılcapınar Barajı’nın yapımında taraf olan  Kdz. Ereğli Belediyesi ve Erdemir’in dışında, ilçedeki en büyük devlet makamı Kaymakamlıkta Kurtlarsuyu ile ilgili hazırlanan projeden bihaberdi.

*Kdz. Ereğli halkının geleceği ve en temel gereksinimi olan suyu, Kdz. Ereğli Kaykamamlığı’ndan, Kdz. Ereğli Belediyesi’nden ve Kızılcapınar Barajı’nın yapım finansmanını sağlayan Erdemir’den yapılan anlaşmalara rağmen habersiz bir biçimde projelendirenlerin dediği oldu ve bugün gelinen noktada tünel inşaatı tamamlandı. Gazeteniz Önder üçüncü kez tünel inşaatının yapıldığı Gaca tepesine gitti. Tünelin iki yakası olan Kumtarla ve Alancık tarafından başlanan çalışmaların sona erdiği ve içinden otomobillerin gidip gelebildiği tünelde şimdi regülasyon çalışmaları da son aşamada.  Regülatör tamamlandığında, Kurtlarsuyu’nun aynı alanda yapılan bentlerle  tutulmasına başlanacak ve bu tünelden 40 santimetre yüksekliğinde regüle edilerek Gaca Deresine akıtılmaya başlanacak. Gaca Deresi’nin kendi cazibesiyle Ulutan Barajı’na ulaştıracak olan Kurtlarsuyu, Kozlu’dan Zonguldak’a ve Çatalağzı’na kadar olan tüm güzergahtaki ev ve işyerlerine ulaştırılacak.

*Kdz. Ereğli Belediyesi şu anda suyunun yüzde 70’ni Erdemir’deki arıtma tesislerinde en son teknoloji olan ozonlama sistemiyle arıttıktan sonra, Delihakkı’da 1965 yılında yapılan keson kuyulardan gelenlerle birleştirerek ilçe halkına dağıtıyor. Belediye ve Erdemir’in endişesi ise; Kızılcapınar Barajı’nda yaşanacak bir su seviyesi azalması. Böyle bir durumda;  hem Erdemir’den belediyeye verilen su miktarı düşürülebilecek, hem de şu anda yüzde 50 kapasite ile çalışan keson kuyulardan sağlanan su oranında azalma sonucunda su sıkıntıları ile karşı karşıya kalınacak. Kdz. Ereğli’nin 105 binlere ulaşan nüfus oranındaki artış da dikkate alındığında ilçeyi “SUSUZ GÜNLER” bekliyor demek için kahin olmaya da gerek yok.

*Gazeteniz ÖNDER; gazeteciliğin temel kurallarından biri olan “habercilikte fikri takip” ilkesiyle Kdz. Ereğli’nin suyunun kamuoyundan gizlenerek sinsice projelendirilmesi, ihale yapılması ve tünel ve regülatör inşaatına başlanması olayını başından sonuna kadar izledi ve aradan geçen 2 yıl sonra da konuyu gündeme taşıyarak  peşini bırakmadı.