Türkiye Sosyal Tarih Araştırma Vakfı (TÜSTAV) tarafından düzenlenen "Behice Boran Yüz Yaşında" etkinliklerinden biri de Zonguldak'ta yapılıyor.  11 Aralık Cumartesi günü TMMOB Maden Mühendisleri Odası lokalinde yapılacak olan etkinlikte, Boran'ın yaşamından kesitlerden oluşan sinevizyon gösteriminin yanında bir de müzik dinletisi sunulacak. 
Boran'ın hakkında denilenlerle yaşamından kesitlerden oluşan bir serginin de yer aldığı etkinlikte, Ahmet Öztürk'ün moderatörlüğünü yapıp Abdurrahman Atalay ile Prof. Dr. Neşe Özgen'in konuşmacı olarak yer alacağı bir de söyleşi yapılacak… Atalay, Behice Boran'ın siyasi kişiliği üzerinde dururken, Prof. Dr.Özgen daha çok akademik ve sosyolog kimliği üzerinde yoğunlaşacak.

Behice Boran kimdir?
1 Mayıs 1910'da Bursa'da doğdu. 1939'da Ankara Dil Tarih Ve Coğrafya Fakültesi'ne "Sosyoloji Doçenti" olarak atandı.Ülkenin ilk sosyologlarından olan Boran 1941'de bir grup arkadaşıyla birlikte "Yurt Ve Dünya'" ve "Adımlar" dergilerini çıkarmaya başladı. Her iki dergi de 1944 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla kapatıldı. "Görüşler" dergisinde yayımlanan bir yazısından dolayı üç öğretim görevlisi ile birlikte hakkında tahkikat açıldı. Bunun üzerine Boran ve arkadaşları Danıştay'a dava açtı ve davayı kazanarak üniversitedeki görevlerine döndü. Bir süre sonra aynı dava yeniden açılarak Boran'ın üniversitedeki kadrosu kaldırıldı.  1950'de Türk Barışseverler Cemiyeti'ni kurdu ve derneğin başkanlığını yaptı, bir yıl sonra derneğin, Kore'ye asker gönderilmesini eleştiren tutumu nedeniyle 15 ay hapse mahkûm edildi. Bu ceza, üniversitedeki öğretim üyeliğinden ihraç edilmesine yol açtı.1951 yılında başlatılan "Komünist Partisi" soruşturmasından dolayı 1953 Eylül'ünde tutuklandı, bir yıl sonra tahliye oldu.
1962'de Türkiye İşçi Partisi'ne üye oldu. İlk kongrede Genel Yönetim Kurulu ve Merkez Yürütme Kurulu üyeliğine, 1969'da Genel Sekreterliğine, 1970 yılında Genel Başkanlığına getirildi. 1965 seçimlerinde Urfa'dan milletvekili seçildi.12 Mart darbesi TİP'i kapatırken, Boran da Sıkıyönetim Mahkemesi'nce tutuklandı. Merkez Yürütme Kurulu'nun bazı üyeleriyle birlikte yargılandı ve 15 yıl ağır hapse çaptırıldı.
 Cezaevinden çıktıktan sonra TİP'i arkadaşlarıyla birlikte yeniden kurdu. 1979'da İstanbul'da 1 Mayıs'ın yasaklanması ve sıkıyönetim tarafından sokağa çıkma yasağı konmasını protesto ederek parti yönetici ve üyeleriyle birlikte eylem yaptığı için tutuklandı ve hapis cezasına çarptırıldı. 12 Eylül darbesiyle de TİP yenidene kapatıldı. Boran yurt dışında politik göçmen olarak yaşamak zorunda kaldı. Yurt dışında kaldığı sürede 12 Eylül faşizmine karşı aktif politik mücadele yürüttü ve sosyalist solun en geniş birliğinin kurulabilmesi için çalıştı. TİP ile TKP'nin TBKP adıyla birleştiklerinin açıklamasının ardından 10 Ekim 1987' de politik göçmen olarak yaşadığı Brüksel'de öldü. Türkiye'ye getirilen cenazesi Zincirlikuyu mezarlığında toprağa verildi. Cenaze töreni 12 Eylül sonrasının en büyük antifaşist gösterisine dönüştü