Kdz.Ereğli'ye bağlı Kandilli Beldesinde, yaklaşık 150 metrelik tepeden sahildeki madene 130 yılı aşkın süredir işçi ve malzeme nakli gerçekleştiren, 5 yıldır atıl durumdaki raylı sistemin ülke turizmine kazandırılması için çalışma başlatıldı.

 

BÖLGEDE İNCELEMEDE BULUNDU

AK Parti Zonguldak Milletvekili Faruk Çaturoğlu, beraberinde İlçe Başkanı Fatih Çakır ve yaklaşık 100'e yakın belde sakini ile varagel bölgesinde incelemelerde bulundu. Çaturoğlu, 1880'li yıllarda inşa edildiği tahmin edilen ve Türkiye Taşkömürü Kurumu'na (TTK) ait varagelin (eğimli arazilerde vagonların çift yönlü taşındığı nakliyat yolu) yıllarca ülke ekonomisine sağladığı katkının turizme yönlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

 

"YERİNDE GÖRELİM DEDİM"

Varagelin turizme kazandırılması için Bakanlık düzeyinde de görüşmeler yapacaklarını anlatan Çaturoğlu, "Zonguldak Valiliği, TTK, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı, Turizm Müdürlüğü, Amelebirliği ile görüşeceğiz. Varagel konusunu merkezi hükümet olarak neler yapabiliriz, yerel idare burada neler çözebilir, bu konularda çalışma yapıyoruz. Burası için bizden belde sakinleri randevu istedi, bende gerek yok gidip biz yerinde görelim dedim. Gözlerlerimizi yapalım, dinleyelim. Merkezi hükümet olarak yerel idare olarak burada neler yapabiliriz, bir çalışma yapalım noktasındayız" dedi.

 

"MADEN OCAKLARI KAZANDIRILACAK"

İl genelindeki özel maden ocaklarının yeniden ülke ekonomisine kazandırılması için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Bakanlar Kurulu'nda alınan yönetmelik değişikliğini onaylaması ile Zonguldak'ın teşvikli bölge ilan edildiğini belirten Çaturoğlu, şunları söyledi: "TTK yeni bir süreç başlatıyor. Onunla ilgili çalışmalar var. Rödevans sistemi mi olur yoksa başka bir sistem mi olur üzerinde çalışılıyor. Buradaki ocaklar ekonomiye kazandırılacak. Biz bunu herkesten fazla istiyoruz. 850 kişi burada çalışıyor, ekmek yiyordu. Bunların büyük bir kısmı Türkiye'nin değişik bölgelerindeki maden ocaklarına gitmek zorunda kaldı. Buraların çalıştırılabilmesi için hukuki olarak önünü açtık"

 

30 YIL SONRA BELDEYE GERİ DÖNDÜ

Yaklaşık 30 yıl önce ayrıldığı beldeye bir süre önce TTK'nın ihale yolu ile satışa sunduğu evlerden birini alarak döndüğünü anlatan Avni Arslan, "30 Yıldır İstanbul'da yaşıyordum. TTK'nın satışa sunduğu evlerden birini alarak beldeye geldim. Buralar canlansın diye birşeyler yapmaya çalışıyoruz. Bizim yaptığımız kadar herkesin destek olması lazım" dedi.

 

"OCAKLAR DA KAPANDI"

Dursun Tokgöz, "HEMA'daki ocağımız da kapandı, buraların da açılmasını istiyoruz. Kandilli bir kültür denildiğinde herkes bilir. Burada vatandaş olarak biz 4-5 araba ile Ankara'ya geleceğiz"

 

"BİR DAHA KANDİLLİ'YE GİREMEZSİNİZ"

Kandilli Belediyesi'nin AK Partili Meclis Üyesi Adem Baş ise AK Parti'nin bölgede her seçimde birinci olduğunu ancak gerekli hizmetleri alamadığını belirterek Çaturoğlu'na sitem etti. Belde halkının hizmet beklediğini ve bunun için herkesin üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi gerektiğini vurgulayan Baş, "Ben bir meclis üyesi olarak partim adına vatandaşlarımıza cevap veremiyorum. Büyük sıkıntımız var. Bu vatandaşımızı dinleyin seslerine kulak verin, biz bunaldık. Hizmet istiyoruz"

 

"İZMİR'DEN GELEN VAR"

Belde Sakinlerinden Sefa Yavuz: "Halk olarak bu olay başladı, ülkenin farklı yerlerinden gelenler bile oldu. 1972 yılında buradan giden ve İzmir'e yerleşen bir kişi bu çalışmaları duyunca buraları yeniden görmeye geldi"

 

"BİZ HİZMET İSTİYORUZ"

Belde Sakinlerinden Abdullah Arslan, "Bu partiyi destekleyenler bunca hükümet zamanında Kandilli'ye hiçbir şey yapılmadı. Biz hizmet istiyoruz, turizm canlansın. Burası bir sit alanı ilan etti, proje yürürlüğe girsin. TTK binaları restore edilsin, açık hava müzesine çevrilsin. Ekoturizm bölgesine hizmet edebiliriz. Faaliyete sokulmalı, projeler değerlendirilmeli. Sizin sayenizde işleme sokulmalı"

Bu arada konuyla ilgili AK Parti Zonguldak Milletvekili Faruk Çaturoğlu tarafından gönderilen açıklama şu şekilde:

 

AK Parti Zonguldak Milletvekili Faruk Çaturoğlu, AK Parti Ereğli İlçe Başkanı Fatih Çakır ve beraberindeki teşkilat mensupları ile birlikte Kandilli Beldesini ziyaret ettiler ve yaklaşık 100'e yakın belde sakini ile birlikte varagel (eğimli arazilerde vagonların çift yönlü taşındığı nakliyat yolu) bölgesinde incelemelerde bulundular.

Çaturoğlu, 1880'li yıllarda inşa edildiği tahmin edilen ve Türkiye Taşkömürü Kurumu'na (TTK) ait Ereğli ilçesine bağlı Kandilli beldesinde, yaklaşık 150 metrelik tepeden sahildeki madene 130 yılı aşkın süre işçi ve malzeme nakli gerçekleştiren varagelin (raylı sistemin), yıllarca ülke ekonomisine sağladığı katkının turizme yönlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Varagelin turizme kazandırılması için Bakanlık düzeyinde de görüşmeler yapacaklarını anlatan Çaturoğlu, "Zonguldak Valiliği, TTK, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü ve Amelebirliği ile görüşeceğiz. Varagel konusunu merkezi hükümet olarak neler yapabiliriz, yerel idare burada neler yapabilir, bu konularda çalışma yapıyoruz." dedi.

"MADEN OCAKLARI TEKRAR EKONOMİYE KAZANDIRILACAK"

İl genelindeki maden ocaklarının yeniden ülke ekonomisine kazandırılması için Bakanlar Kurulu Kararının Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın onaylaması ile Zonguldak'ın teşvikli bölge ilan edildiğini anımsatan Çaturoğlu, sözlerine şöyle devam etti: "TTK yeni bir süreç başlatıyor. Onunla ilgili çalışmalar var. Rödevans sistemi mi olur yoksa başka bir sistem mi olur üzerinde çalışılıyor. Buradaki ocaklar ekonomiye kazandırılacak. Bunu herkesten fazla istiyoruz. Buraların çalıştırılabilmesinin hukuki olarak önünü açtık." dedi.


(Haber:
 Mustafa Kemal Bektaş)