Zonguldak 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya tutuklu sanık Sazak, avukatı ve yakınları katıldı.

Tanıklardan A.İ, ifadesinde, kentte otel işletmeciliği yaptığını belirterek, şunları kaydetti:

"Metin Seyfi Sazak'ı kentte atanmasının ardından tanıdım. Tayin olmasının ardından duruşmalarını takip için kente gelirdi. Geldiği dönemlerde ise konaklama amacıyla otelde kalırdı. Ben kendisinden ücret almazdım, misafirim olarak kalırdı. 2014-2016 yılları arasında yanlış hatırlamıyorsam 2-3 sefer otelde misafir olarak kaldı. 14 Temmuz 2016'da otele giriş yapmıştı. Genellikle gelmeden önce beni arayarak, 'Otelin müsait olup olmadığını' sorardı. 15 Temmuz gecesi oteli arayarak çalışanlara tedbirli olmalarını söyledim. Bu sırada Sazak ile telefonda, 'Odasındaki televizyonda tek kanal olduğunu' söylemesinin ardından bende, müdüriyet odasındaki televizyonda gelişmeleri izleyebileceğini söyledim. Ertesi sabah kendisi erkenden otelden ayrılarak balık tutmaya gittiğini söylemiş. Daha sonra geldiğinde ise tutuğu balıkları resepsiyona bırakarak benle ve misafirleriyle birlikte yiyeceklerini, pişirilmesi isteğini söylemiş."

H.S. de ifadesinde Sazak ile işi gereği tanıştıklarını ve termik santralde çalıştığı için resmi olarak görüştüklerini vurgulayarak, "Kendisi buradan ayrıldıktan sonra bayramlarda ya da özel günlerde karşılıklı görüşmüşlüğümüz oldu. 15 Temmuz darbe girişiminin olduğu gün ben Ankara'da düğündeydim. Ertesi gün Zonguldak'a döndüğümde kendisini arayarak görüştüm. Bulunduğu otele gittikten sonra bir müddet oturduk ve kendisini uğurladım." dedi.

H.A. ise 2005'te Ankara'da aldığı araca plaka almak istediği sırada Metin Seyfi Sazak ile Trafik Şube Müdürlüğünde bulunduğu sırada tanıştığını anlatarak, "Kendisi Zonguldak'a emniyet müdürü olunca Burhan Demir ile ziyaret ettim. Daha sonra belirli aralıklarla görüştük. Benim balık tutma tutkum olması nedeniyle kendisiyle ara sıra balığa çıkardık. 16 Temmuz'da ise sabah saat 06.00 veya 06.30 gibi denize balık tutmaya açıldık. Belli bir süre kendisine telefon gelmesinin ardından bize, 'darbe girişimi sırasında bir arkadaşının şehit olduğunu ve geri dönmek istediğini' söyledi. Bizde bunun üzerine geri döndük." diye konuştu.

Kilimli Belediye Başkanı Ali Aslankılıç da belediye başkanı seçilmesinin ardından Sazak'ın kendisini tebrik etmek amacıyla ziyaret ettiğini ve daha sonra kendisinin de iadeyi ziyarette bulunduğunu söyledi.

Sazak'la görev süresi boyunca onun haricinde görüşmediklerini belirten Aslankılıç, "Kentten ayrıldıktan sonra görüşüp görüşmediğimi hatırlamıyorum. Oğlumun arkadaşlarıyla görüşme ihtiyacı duymam. Kendisini bir kez belediyeye ait sosyal tesislerde arkadaşlarıyla birlikte otururken tesadüfen gördüm ve selam verdim. Daha sonra yanlarından ayrıldım. 15 Temmuz akşamı ve sonrasında kesinlikle görüşmem olmadı." şeklinde konuştu.

Mahkeme heyeti, suçun vasıf ve mahiyeti, mevcut delil durumu, suç vasfının lehe değişmesi ihtimalini göz önüne alarak, tutuklu sanıklardan Sazak'ın, adli kontrol ve yurt dışına çıkış yasağı şartıyla tahliye edilmesine karar verdi. 


- 22 yıl 6 aya kadar hapsi isteniyor

Zonguldak Cumhuriyet Savcılığı'nca hazırlanan ve 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edilen 51 sayfalık iddianamede, eski İl Emniyet Müdürü Metin Seyfi Sazak hakkında, "silahlı terör örgütüne üye olma veya silahlı terör örgütü yönetme", "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs", "TBMM'yi ortadan kaldırmaya teşebbüs", "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçlarından üçer kez ağırlaştırılmış müebbet ile 7 yıl 6 aydan 22 yıl 6 aya kadar hapis cezası isteniyor.

İddianamede, ayrıca Sazak'ın, darbenin başarılı olması halinde il valisi olarak görev yapacağı iddiaları yer alıyor.