Belediyenin 2013 faaliyet raporu şüphe uyandıran işlemler bulunduğu iddiasıyla meclis üyeleri tarafından reddedildi. Çaycuma Belediye Başkanı Kantarcı, “Belediyenin bu kadar kötü yönetildiğini düşünmemiştim, tamamen her şeyin başkana bağlı olduğu ve başkan tarafından fütursuzca her şeyin kullanıldığını, kaydının tutulmadığı, belediyenin bir ambarının bile olmadığını üzülerek tespit ettik” dedi.

 

 

 

Çaycuma Belediyesi yeni dönem Meclis toplantısının ikinci oturumunu Belediye Başkanı Bülent Kantarcı başkanlığında gerçekleştirdi. Toplantıya Belediye Meclis üyeleri, Daire Müdürleri, amirler ve vatandaşlar katıldı.

 

“ŞÜPHE UYANDIRAN İŞLEMLER”

Bir önceki birleşimin tutanak özetinin okunmasının ardından birleşimde alınan kararlar oy birliği ile kabul edildi.  2013 Yılı faaliyet raporları ile ilgili olarak söz alan Belediye Meclis üyesi Behçet Kemal Uzaldı, “2013 yılı faaliyet raporu bizim faaliyet dönemimizi kapsamıyor ancak biz devlette devamlılık esası gereği hesapları bu kadar zaman içinde inceleyebildiğimiz kadarı incelemeye çalıştık. Fazla detayına girmek istemiyorum, yasaya, teamüle, örf ve adete uygun olmayan, hatta şüphe uyandıran işlemlerin varlığı yüzünden bir grup olarak faaliyet raporunun reddi yönünde oy kullanacağız” dedi.

 

258 BİN TL’LİK HİZMET

Uzaldı konuşmasında şunları söyledi: “Şimdi doğrudan temin yöntemi diye bir yöntem var. Kamu ihale kanunun 22. maddesi d fıkrası çok çalıştırılıyor, bu da idarenin çok fazla tasarrufuna neden oluyor. Bu işlemlerin bir çoğunu da şüpheli hale getiriyor, kayrılan insanlar olabileceği, yahut farlı tutarlarda farklı belgeler alınabileceği şüphesini ortaya koyuyor. Bir kişiden bir hesap dönemi içerisinde doğrudan alım yöntemiyle 258 bin liralık hizmet alınmış tek bir kişiden, doğrudan hizmet alımının 2013 yılı için tavan rakamı  KDV hariç 14.700 liradır, yani  her ay tavan rakamı kadar aşağı-yukarı ve hatta daha üzerinde aynı kişiden yapılan alış-veriş var. Şimdi bizler sağlıklı sorgulayamadık, şüpheli işler olarak bakıyoruz, o yüzden de ret oyu vereceğiz”

 

FAALİYET RAPORU REDDEDİLDİ

Yapılan oylamada 2013 yılı faaliyet raporları oy çokluğu ile reddedildi. Dilek ve temenniler bölümünde söz alan Belediye Başkanı Bülent Kantarcı ise yaptığı konuşmada şunları söyledi. “Biz Çaycuma Belediyesinin iyi yönetilmediğini söyleyerek ve düşünerek seçim dönemini geçirdik. Halkımız bize güven duydu ve bu göreve getirdi ancak şunu söylemeliyim ki ben Çaycuma Belediyesinin bu kadar kötü yönetildiğini düşünmemiştim, tamamen her şeyin başkana bağlı olduğu ve başkan tarafından fütursuzca her şeyin kullanıldığını ve bunlarında kaydının tutulmadığı, belediyenin bir ambarının bile olmadığını üzülerek tespit ettik. Her geçen gün bir şey tespit ediyoruz, son öğrendiğimize göre  başkanın eşinin ve çocuğunun kullanımında olan belediye telefonu olduğunu öğrendik. Belediyenin bütün birimlerinde bir belirsizlik ve tedirginlik var, başkanın talimatları ile yapılmış konular konusunda personelin hiç hak etmedikleri halde bindirilmiş sorumluluklar var. Ben başkan olarak çalışan personelinde bir yerde başkana itaat etmek zorunda kaldığını ve de seçim döneminden de gördüğümüz üzere, başkanın insanlar üzerinde ağır baskısı nedeniyle hiç de hak etmedikleri halde bir takım işleri yapmak zorunda kaldıklarını üzülerek görüyorum.

 

“ÇİFTLİK GİBİ YÖNETİLEN BİR BELEDİYE”

Ancak şunu da ifade etmeliyim ki son derece kötü yönetilen, bir kurum gibi değil, bir müessese gibi değil, halkın bir kuruluşu gibi değil, bir yerde tabiri mazur görün çiftlik gibi yönetilen bir belediye de ben bu kadar kötü sonuçlarla karşılaşacağımızı açıkçası hesap etmemiştim. Biz bu gönden itibaren bu tespitleri bir taraftan yapacağız, zaman-zaman tespitleri halkımızla ve sizlerle paylaşacağız, ancak bunları yaparken de özellikle de suçu ve günahı olmayan personelimizi de korumaya ve kollamaya da itina edeceğiz.

 

KAMERA KAYITLARI SİLİNMİŞ

Şu anda yaklaşık bir haftadan beri, başladığımız günden beri garajı düzene sokmaya çalışıyoruz. Geçen seferde söylediğim gibi seçimden bir gün önce garajdaki kamera kayıtları silinmişti, bu kamera kayıtlarının geri alınmasına uğraşıyoruz, bu konu ile ilgili, su borçlarının affı ile ilgili  ve tespit ettiğimiz diğer konularla ilgili yasal işlemlere sırası geldikçe başvurmayı düşünüyoruz. Keşke böyle almasıydı, ama eğer biz bunları yapmasak biz bu gün görevimizi ihmal etmiş olacağız, biz bunları böyle yapmazsak bizde aynı gidişin çıkmazı içine düşeceğiz. Biz istiyoruz ki hak eden ile etmeyen ayrılsın, bazı kiralama kontratlarını gördüm hiçbir ayrıntı yok, örneği Çaycuma Atatürk heykelinin olduğu alandaki parkın kiralaması yapılmış, oradaki müstecir kendi kafasına göre orada işler yapacak gücü, cesareti bulacak bir kontrata sahip, fakat sağ olsunlar kamuoyunda şu anda büyük bir güvene sahibiz, hatalı bulduğumuz ve çok yanlış bulduğumuz hususları karşılıklı görüşmelerle çözmeye çalışıyoruz, aşırı düşük kiralamalar var bu konuda da yapmak istediğimiz kendileri ile  olarak görüşüp bunları güncel hale getirmek istiyoruz.

 

“TAHLİYELERİ İSTENECEK”

Çaycuma Belediyesini bundan sonra kimsenin sömürmesini istemiyoruz, eğer bu arkadaşlarımız makul bir noktada kendiliğinden bu kontratları yenilemeyi kabul ederlerse sorun yok, etmedikleri taktirde de sözleme sürelerinin sonunda kim olduklarına bakılmaksızın hukuki işlemlere başvurup, tahliyeleri istenecek. Çaycuma Belediyesi herkesin belediyesi, Çaycuma Belediyesinde bizim dönemimizde ayrıcalıklı hiçbir kişi yok, ayrıcalıklı hiçbir personel yok, ayrıcalıklı seçilmiş bir kişi yok, umuyorum ve diliyorum biz bu güveni yaptıklarımızla da pekiştirerek devam ederiz ve bizden sonra Çaycuma belediyesi bir kurum, bir müessese olarak Çaycuma’nın ve Türkiye’nin mümtaz bir kuruluşu olarak  başındaki kişini keyfi davranışlarına muhatap olmadan ve dünya ilkeleri ve dünya çerçevesi içinde bir bağımsız kuruluş olarak görevlerini yerine getirir.

 

“TAM HAKİMİYET SAĞLAYAMADIK”

Yapılandırılması yapılmış borçlarla ilgili, bu yapılandırmalara uyulmamış, mali konulara henüz tam olarak hakimiyet sağlayamadık. Ben arzu ediyorum ki, biz Avrupa birliğinden bir takım yerlerden fonlar buluruz diye, fakat şu andaki mali yapımız nedeniyle bu tür kredi ve fonlardan faydalanma şansımız olmadığını da öğrendik. Geçen toplantıda söylemiştim ortalama 1.5 milyon civarında gider görülüyor, bu giderlere tek-tek bakacağız bunlardan nasıl tasarruf edilebileceğine bakacağız, ancak bunu karşılayacak  bir gelirimiz yok, bu durum sürdürülemez zaten bu güne kadar bu durum ıslah edilerek değil, borç alınarak, borçla sürdürülmüş ancak biz bir işletmeci mantığı ile ve modern bir yönetim anlayışı ile bu durumun böyle sürdürülemeyeceğini biliyoruz. Elbette zaman içinde bizde projelerimizle ilgili borçlar almaya çalışacağız. Ancak gelir ve gider dengesinin tutması için önlemler alacağız.

 

“BORÇTAN YAKINMAYACAĞIZ”

Bu güne kadar bazı konularda yapılmış bazı faaliyetlerden vazgeçeceğiz. Ama şu bilinsin ki biz parasızlıktan, borçtan yakınmayacağız, bir taraftan Çaycuma’nın hizmetlerini iyileştirerek sürdüreceğiz, yapılması gereken yatırımları yapacağız, umuyorum ve diliyorum hep birlikte önümüzdeki toplantılarda Çaycuma için daha iyi ve daha güzel kararlar alırız ve geçmişin saplantısından kurtuluruz. Ancak bir dileğim daha var, üç aylık dönemle  de ilgili arkadaşlarımızla konuştum, mevzuat tam müsait değil  mi bilmiyoruz, bu üç aylık döneminde mercek altına alınıp, (seçime kadar olan dönem) etüt edilmesi önümüzdeki yıl sonunu beklemeden bu üç ayında özellikle seçim döneminde yapılan faaliyetlerin gözden geçirilip, bunlarında en kısa zamanda incelenerek halkımızın onayına sunulması için araştırmaları yapılıp, umuyorum Mayıs ayında yapacağımız toplantıda bu konuları da sizlerin huzuruna getirmeyi arzu ediyorum”

 

Bir sonraki toplantının 7 Mayıs Çarşamba günü saat 17.30 da yapılması kararlaştırılarak toplantı sona erdi. 

 

(Haber Merkezi)