TMMOB Şehir Plancıları Odası İl Temsilcisi Mahmut Yesari Sezgin, belediye meclislerinin kent konseyine üye seçimlerinde, eksik bilgilendirmeden dolayı hata yaptıklarını belirterek, "Belediyelerimizin meclis üyeleri içerisinden kent konseyi için üye seçimi yapmaları, Danıştay'ın yaptığı iptaller sebebiyle yönetmeliğe aykırı bir durum oluşturur" dedi.
Sezgin, yazılı açıklamamasında şunları söyledi;
"Mart 2009 seçimleri sonrası yeni dönem için göreve başlayan belediyelerimizin bazılarının son belediye meclisi toplantılarında kent konseyi üyeliği için kendi aralarından üye seçimi yaptıklarını basın yoluyla takip ediyoruz. 2006 yılında yayınlanan kent konseyi yönetmeliğinin kent konseyinin oluşumu ile ilgili bölümdeki 8. maddeye göre bu seçimi yapan belediyelerimiz eksik bilgilenmeden dolayı hata yapıyor.
Söz konusu 8. maddenin d bendine göre; belediye meclisi üye tam sayısının yüzde 30'unu geçmemek üzere meclis üyelerinin kendi aralarından seçeceği temsilciler de kent konseyinin oluşumunda yer alır. Ancak Danıştay 8. Dairesi 22 Mayıs 2008 tarihli ve 2007/1280 E, 2008/3744 K sayılı kararı ile söz konusu yönetmeliğin bu bendini iptal etti. Dolayısıyla kent konseyinin oluşumunda belediye meclisi üyeleri yer almayacaktır. Bu sebeple belediyelerimizin meclis üyeleri içerisinden kent konseyi için üye seçimi yapmaları Danıştay'ın bu maddede yaptığı iptaller sebebiyle yönetmeliğe aykırı bir durum oluşturur.
Danıştay aynı kararı ile 8. maddedeki belediye meclisi üyelerinin yanında il genel meclisi üyeleri, seçim bölgesi milletvekillerinin de kent konseyi oluşumu içerisinde yer aldığını belirten bentleri de iptal etti. Kent konseyi için meclis üyeleri arasından üye seçimi yapan belediyelerimizin bu durumu yeniden değerlendirerek hatalı bir uygulama yapmamaları gerekiyor."