Zonguldak Belediye Başkanı İsmail Eşref, gerek tahsilatın hızlandırılması, gerekse vatandaşın birikmiş su borçlarını ödeyebilmeleri için kolaylık sağlanması açısından su borçları faizlerinde indirime gidildiğini açıkladı.
Başkan Eşref, konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamada, göreve başladığında öncelikli olarak Zonguldak halkına belediyenin içinde bulunduğu ekonomik durumu  ve bu ekonomik sorunların giderilmesi için bir dizi tasarruf tedbirleri uygulanacağını açıkladığını belirterek şunları söyledi;
"Bu tasarruf tedbirlerini uygulamaya başlarken ilk olarak lüzumsuz harcamaları ortadan kaldırdık.
Örnek vermek gerekirse, elektrik harcamaları, fazla mesai ödemeleri, kiralık araçların sayısını azaltma gibi.
Bu tasarruf tedbirlerini uygularken belediyemizin tahsilatını da hızlandırmak gerekiyordu. Yaptığım incelemeler sonucu çok sayıda vatandaşımızın geçmişe dönük su borçları olduğunu tespit ettim.
Hem belediyemize gelir akışını artırmak, hem de vatandaşlarımızı bu borç yükünden kurtarmak amacıyla yüzde 30 olan borç faiz oranını yasal oran olan yüzde 9'a indirme kararını aldık. Bu uygulama 25 Mayıs 2009 Pazartesi tarihi itibariyle yürürlüğe girecek. Örneğin 100 TL ana borcu, 500 TL de faiz borcu olan bir vatandaşımızın bu borcunun 3'te 2'sini silerek 300 TL'sini affetmiş oluyoruz. Mayıs, Haziran, Temmuz ayları itibariyle mevcut borcunu 3 taksit halinde ödemeyi taahhüt edecek olan vatandaşlarımıza uygulanacak olan bu indirim, belediyemiz için de ciddi bir gelir olacaktır."