Türkiye'de bir ilk olarak adlandırdıkları bitki hastanesi Kdz. Ereğli Belediyesi tarafından faaliyete geçirilirken, çalışma programında da "Hobi bahçeleri oluşturularak isteklilere kiralanacak, halkımızın bitkileri tanıması amacıyla arboratum ve topiari bahçeleri oluşturulacaktır. Yaşlanan çim alanlarına yeni çim ekimi yapılacaktır" denildi.

2009 faaliyet raporunda 125 erkek, 119 kadın ve 10 bebek olmak üzere toplam 254 vatandaşımıza cenaze ve defin hizmeti verildiği belirtilirken, 2010 yılı çalışma programında Şehir mezarlığındaki eski şadırvanın yerine yenisinin yapılması için proje hazırlanmış ve ihale süreci tamamlanmış olup, yapımına başlanacağı da verilen bilgiler arasında.

Kdz.Ereğli Belediyesi'nin 2009 yılında yaptığı 2010 yılında yapmayı düşündüğü projeleri Atatürk Kültür Merkezinde düzenlenen siyasi parti temsilcileri, mesleki odalar, sivil toplum örgütleri, kurumu ve kuruluş temsilcilerinin de katılımı ile Ereğli Belediye yetkilileri tarafından kamuoyuna açıklanmıştı. Gazeteniz Önder, Ereğli Belediyesi'nin ilgili birimlerinin yaptığı çalışmaları detayları ile kamuoyuna aktaracağız. Ereğli Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğünün 2009 faaliyet raporu 2010 yılı çalışma planı şu şekilde.
Yaz sezonunda sahil şeridi ve İnönü Parkındaki 55.000 m2 alanın yaz boyunca sulaması her gün 3 vardiya olarak, otomatik fıskiye sistemi ile yapılmaktadır.
Sulama 80 tonluk 4 adet depodan hidroforlar vasıtası ile münavebeli bir şekilde yapılmaktadır. Sahil şeridi ve belirtilen yerlerdeki günlük su sarfiyatı 350 m3/gündür. Devrek yol ayrımı ve Potbaşı-Terminal arkası refüjleri ve Ervaksan binası önü, Bozhane ve Yeni Mahalledeki bazı yeşil alanlar (toplam 30.000 m2) her gece 24.00-08.00 saatleri arası sulama tankeriyle sulanmaktadır. Belirtilen mevkilerde su sarfiyatı 45 m3/gün'dür.

SULAMALARDA AKSAMA OLMADI
Sulamalar ham su ile yapıldığından, sulama maliyetlerimiz minimum seviyededir.
55.000 m2 sahil şeridi, İnönü Parkı ve sahil refüjlerinde çim kesimi  aksatılmadan yıl boyunca yapılmaktadır.
Sahil şeridi, İnönü Parkı, AKM bahçesindeki yaklaşık 4.000 m. çit bitkisinin (likstrum) yıl boyunca her türlü bakımı yapılmaktadır.
Yeni Mahalleden Orta Camiye kadar olan yolun kaldırımları tamir edildi. Kaldırım olmayan yerlere yeniden kaldırım yapıldı.
Çarşı içi, sahil şeridi, Kadıtarlası Şenevler mevkii, Akbank yanı, Yurt Caddesi, Bozhane, Cumhuriyet Apartmanı karşısı, Bozhane, Kirmanlı Mahallesi, Şehir Mezarlığı, Sarıkorkmaz Mahallesi Göçmenler Sokak, Erdemir Caddesi, Merkez Komutanlığı Önü, İş Bankası etrafı, Ofis Yanı, Terminal, Kışla Mahallesinde bozuk kaldırımların, bordürlerin ve parkelerin tamiri yapıldı.
Kaldırım ve bordürü olmayan bazı yerlere yenileri yapıldı. Doğalgaz geçişinden dolayı açılan bazı hane ve işyeri girişlerinin önüne beton döküldü.
Serada gerekli yerlere parke döşendi.
Belediye önünden istasyona kadar olan refüj ve Uğur Mumcu Caddesindeki çiçekliklerin, refüjdeki kaldırımların araba çarpması, toprak basıncından dolayı yıkılması gibi nedenlerden kaynaklanan bozulmalarının tamirleri ihtiyaç duyulduğunda yapılmaktadır.
Şehir Mezarlığındaki şadırvanın yenilenmesi amacıyla şadırvan projesi çizilerek ihale süreci başlatıldı.

TÜRKİYE'DE BİR İLK

Bitki hastanesi faaliyete geçirildi.
Ereğli halkımızın talepleri doğrultusunda hizmet vermeye devam etmektedir.
AKM yanındaki çocuk pakının zemini çim halı ile kaplandı.
Çocuk parkının içinde ve yanında bulunan 2 adet kameriyenin taban parkelerinin ve bozulan bordürlerinin tamiratları yapıldı.
Çöp kovası monte edildi.
Pençes Deresi etrafından sökülen ferforje korkuluklar boyanarak İnönü Parkı ve Tansaş Market bölgesindeki yeşil alan çevresine montajları tamamlandı.
Sevgi Barış Dostluk Parkının (İş Bankası yanı) ve 18 Haziran Parkı yanındaki çocuk parkının etrafına ferforjeler yapılıp montajları yapıldı. Sevgi Barış Dostluk parkının merdiven boşlukları kapatılıp üstlerine pergola yapıldı. -2. kata inmek için toplam 13 m. metal merdiven yapılıp montajı tamamlandı. Peyzaj ve düzenleme çalışmalarına devam edilmektedir.
Şehir Mezarlığı, Doruk, Solak, Kepez, Korubaşı, Sarıkorkmaz, Kestaneci, Balı, Kemer, Gül Deresi Kışla, Belen Merkez Mezarlıkları ile yine sayılan mevkilerde bulunan küçük mezarlıkların ramazan ve kurban bayramlarından önce çalı ve ot temizlikleri yapıldı.
Yine sayılan mahallelerin  mahalle içi yollarının kenar ve bordür otlarının temizliği motorlu tırpan ve gürebilerle yapıldı.
Sayılan bu mevkilerde toplam 300.000 m2 ot ve diken temizliği yapılmıştır.
Akkuyu Mevkii, Balı su kemerleri, Cehennemağzı Mağaraları, Atatürk Orta Okulu, Denizcilik Lisesi Önü, Güldere, Kadri Yılmaz Lisesi Yanı, Kayabaşı İlkokulu, Orta Cami  çevresi, 2 Nolu Sağlık Ocağı, Yeni Mahalle, Vesile Dikmen İlköğretim, Kadri Yılmaz Lisesi yanı kemere kadar, Atatürk İlköğretim Okulu çevresinde ot ve çalı temizliği yapıldı.
Sevgi-Barış-Dostluk Festivali kapsamında 'En Güzel Bahçe, Balkon, Slogan Yarışması' yapıldı.

MEZARLIKLAR VE CENAZE HİZMETLERİ BİRİMİ

Şehir Mezarlığında;
*Tabela ve bilgilendirme levhaları yerleştirildi.
*Özel güvenlik hizmeti verilmeye başlandı.
*Mezarlık içindeki bordürlerin bakım ve onarımları tamamlandı.
*Kırık ve bozuk mezarların bakım ve onarımları yaptırıldı.
*Mermer firmalarının ruhsat alarak düzenli olarak çalışmaları sağlandı. 2009 yılı içinde 10 adet mermer firmasına inşaat ruhsatı verildi.
Cenaze hizmetleri birimi 1 adet cenaze yıkama ve bekletme, 3 adet cenaze taşıma aracıyla hizmet vermektedir.
Cenaze yıkama işlemi 1 erkek ve 1 bayan hoca tarafından yapılmaktadır.
Potbaşındaki hizmet binamızda yıkama ile ilgili gerekli olan kefen, yıkama malzemeleri, mezar tahtası hazırda bulunup, morg ve bekletme hizmetleri de birimimizce karşılanmaktadır.
Cenaze hizmetlerinin ücreti belediyemize defin işlemlerinden 20 gün sonra ödenmektedir. Fakirlik ilmühaberi getiren cenaze yakınlarından ücret alınmamaktadır.
Cenaze Hizmetleri
125 erkek, 119 kadın ve 10 bebek olmak üzere  toplam 254 vatandaşımıza cenaze ve defin hizmeti verildi.

KENT TEMİZLİĞİ BİRİMİ
Karadeniz Ereğli belediye sınırları içerisindeki
23 mahalle ve mücavir alanlarda;
*Evsel nitelikli katı atıklar toplanmıştır.
*(110 ton/gün)
*Tıbbi atıklar alınmıştır. (Doktor, diş hekimi ve veteriner hekim muayenehaneleri ile evde tedavi gören periton diyaliz hastaları) 1450 adet çöp konteyneri yıkanmış ve  dezenfekte edilmiştir.
*Konteynerlerin ve dış mekan çöp kutularının bakımı yapılmıştır.
*İhtiyaç duyulan yerlerdeki konteyner ve dış mekan çöp kutuları yenilenmiştir. (150şer adet)
*Karlı havalarda kar ve buz temizliği yapılmıştır.
Toplam 617 adet kül konteyneri boşaltılmıştır.
Yağmur mazgalları temizlenmiştir.
Moloz ve inşaat atıkları toplanmıştır. (20 ton/gün)
Cadde, sokak, yol, meydan ve pazar yerleri elle ve vakumlu süpürme aracı ile süpürülmüştür.
Cadde, sokak, yol, meydan ve pazar yerleri ile katlı otopark program dahilinde yıkanmıştır.

YER ALTI KONTEYNERİ

İki adet kısmi yeraltı konteyneri alımı yapılmıştır.
Konteynerlerin montajı için çalışmalara başlanmıştır.
Bir konteynerin hacmi 3,0 m3 olup, bu hacmin %60'ı yeraltında olacaktır.
Bu konteynerlerin kullanılması çöp boşaltma sıklığını azaltacak, görüntü ve koku kirliliğinin önüne geçilecektir.

2010 YILI ÇALIŞMA PROGRAMI
Katı Atık Depolama Alanı Rehabilitasyonu ZONÇEB tarafından Soğanlıyörük Köyü mevkiine yapılacak olan aktarma istasyonu tamamlandıktan sonra çöplerimiz Zonguldak Sofular Düzenli Depolama Alanına taşınacak ve Kırmacı Mahallesi depolama alanımız kapatılacaktır.
Rehabilitasyon çalışması kapsamında, alanın atıksu ve gaz drenajları yapıldıktan ve güvenliği sağlandıktan sonra üzeri kapatılarak yeşillendirilecektir.

ÇOCUK OYUN ALANLARI
Yeni kurulacak çocuk bahçeleri ile ilgili proje çalışmaları devam etmekte olup, muhtarlarımızın katılımı ile mahallelerimizde uygun alanların tespiti devam etmektedir.
Söz konusu çocuk bahçeleri 3-6 ve 6-12 yaş için ayrı ayrı yapılacak olup, fitness aletleri ilave edilerek, engelli çocuklarımız için de kentin belli noktalarına özel oyun bahçeleri yapımı gerçekleştirilecektir.
Bisiklet yolunun rehabilite edilmesi planlanmaktadır.
Hobi bahçeleri oluşturularak isteklilere kiralanacak, halkımızın bitkileri tanıması amacıyla arboratum ve topiari bahçeleri oluşturulacaktır.
Bölgedeki sert zeminler ve bordürler yenilenecek, yaşlanan çim alanlarına yeni çim ekimi yapılacaktır.

DENİZKIZI EFSANESİ

Akarca mahallesi akkuyu sokakta bulunan su kuyusunda dilden dile konuşulan ve bir italyan dergisi tarafından haber yapılan deniz kızı efsanesine uygun bir şekilde, Kdz. Ereğli müze müdürlüğü ile birlikte söz konusu bölgede düzenleme yapılarak tarihi kuyu başı üzerine yarışma açılmak suretiyle bir deniz kızı heykeli yapılması planlanmaktadır. Şehir mezarlığındaki eski şadırvanın yerine yenisinin yapılması için proje hazırlanmış ve ihale süreci tamamlanmış olup, yapımına başlanacaktır.