Kdz.Ereğli Belediyesi, cenaze defin işlemlerinden taziye evinde din görevlisi tarafından Kur'an-ı Kerim okunmasına ve ikramlara kadar tüm hizmetler ücretsiz hale getirdi. Belediye Başkanı Halil Posbıyık, belediye meclisinde kararın uygulamaya sokulduğunu belirterek, Yol, su, kanalizasyon gibi hizmetleri yüzde 99 oranında tamamladık ve sosyal belediyecilik anlayışını ön plana çıkarmaya başladık dedi.

* Camilerde bulunan halıların yıkamasından, minarelerin ışıklandırmasına, ilçe genelinde bulunan okulların boya badanasına kadar pek çok sosyal projeyi gerçekleştirmek için yoğun bir çalışma içerisine girdiklerini söyleyen Posbıyık, yatalak hastaların evlerinde sağlık ve hizmet desteği sağlayacaklarına da vurgu yaptı.

Kdz. Ereğli Belediye Meclisi'nin aldığı karar doğrultusunda, ilçede herhangi bir vefat yaşandığında haber verilen belediye ekipleri cenazeyi, ailenin de uygun görmesi durumunda evden ya da hastaneden alarak belediyeye ait morga kaldırıyor. Ailenin mezar yerini seçmesinin ardından belediye ekiplerince, mezar kazılarak, definde kullanılan tahtaların yanı sıra kefen bezi, havlu ve gül suyuna kadar her türlü ihtiyaç cenaze sahiplerinden ücret alınmaksızın hazırlanıyor. Cenazenin toprağa verilmesi ardından ailelerin evine ziyarete gelenlere ikram edilmek üzere yemek de belediye tarafından gönderilen hizmet kapsamında, belediye imamı eve giderek Kur'an-ı Kerim okuyor. Ereğli Belediyesi ayrıca önemli bir sosyal projeye de imza atarak belediye sınırları içerisinde yatalak hastaların tespit edilme çalışmalarının tamamlanmasının ardından temizliğinden, berberine, evinden alınıp sahilde gezdirilmesine kadar pek çok hizmeti verecek.

BÜYÜK ATILIM İÇİNE GİRDİK
Posbıyık konuya ilişkin yaptığı açıklamasında şunları söyledi: Ereğli Belediyesi belediye hudutları içerisinde yer altı tesislerini tamamen yapmış vaziyette. Yol, su, kanalizasyon gibi hizmetleri yüzde 99 seviyesine getirmiş vaziyetteyiz. Biz alt yapı ve üst yapıyı yüzde 90 oranında tamamladık. Ancak belediye olarak şuanda büyük bir atılımın içerisine girdik, meclis kararlarını da aldık ve sosyal belediyecilik anlayışını ön plana çıkarmaya başladık.

İŞTE O HİZMETLER
Vatandaşlarımız en büyük sıkıntıları bir ölüm halinde üzüntüden sıkıntıdan şaşkınlığa dönüşüyor. Kadın ve erkek yıkayıcı bulmak zor. Belediyede yeni bir yapılanma yaptık erkek ve kadın yıkayıcılar istihdam ettik ve aynı zamanda belediyemizde mezarlık işlerine son derece ağırlık verdik. Birisi öldüğü takdirde yaptığımız ilk işlem hemen evine cenaze arabaları ile gidip onu alıp morglarımıza yerleştirmek. Belediyenin 5 adet morgu vardır. Morga alındıktan sonra bayan ise bayan erkek ise erkek yıkayıcı tarafından yıkama işlemleri yapılıyor. Mezarlığımızdan ölü sahibine yer beğendiriyoruz. Bu yeri kazma işlemlerini belediye ekiplerimiz yapıyor. Mezarlık tahtası, kefen bezi, havlusu, gül suyu dahil olmak üzere ne gerekiyorsa hiçbir ücret almaksızın tamamen sıfır maliyetle bu işlemleri yapıyoruz.

EVE GELEN MİSAFİRE İKRAMDA VAR
Aynı zamanda akşamleyin taziyeye gelen misafirlerin yoğunluğundan şaşkın vaziyette olan ev sahibi sıkıntıya düşmesin diye onlara yemek servisi yapıyoruz. Yeni belediyemize aldığımız hocamızı Cenaze Hizmetlerinin Müdürlüğüne getirttik. Evlerimizde kuran okuma işlemleri de yapılıyor. Ölüm anından itibaren taşıma, mezarlık kazma, mezar yeri tahsisi, tahta, kefen bezi, havlusu tüm çalışmalar ve aynı zamanda evlerindeki taziye ikramları, kuran okuması 3 Ocak 2013 tarihinde itibaren hizmete girdi.

CAMİLERİN HALILARI YIKANACAK
Yine belediye hudutları içerisinde bulunan camilerimizin halı yıkama işlevleri, temizlik işlevleri ve aynı zamanda boya badana işlevlerini belediye tarafından yapılmaktadır. Önümüzdeki Ramazan ayına kadar Kdz.Ereğli'de bulunan tüm camilerin minareleri ışıklandırılması yapılacak.

YATALAK HASTALARA DESTEK
Sağlık Müdürlüğümüzün doktor ve hemşirelerimiz mahallelerde tespitler yapılıyor, yerinden kalkamayacak yatalak hastaların her hafta evlerine temizlik yapmaya ekiplerimiz gönderiyoruz. Çamaşır yıkama işlevlerini temizliğini yaptırıyoruz evde tıraş olmak isteyen vatandaşa berber gönderiyoruz. Aynı zamanda gerekli tedavi işlemlerini yerine getiriyorlar. Yaz ayında da evlerine kapanmak zorunda kalan insanlarımızı tekerlekli sandalyeler ile evlerinden alacaklar ve sahilde gezdirilecek çay içirilecek.