Karadeniz Ereğli Belediyesi, Hicri Takvim'e göre her yıl Muharrem ayının 10. günü kutlanan Aşure günü dolayısıyla 23 Kasım günü, Cuma namazı sonrasında kent merkezinde bulunan Abdi İpekçi Sergi Salonu önünde halka aşure ikram edilecek.

 

Etkinlikle ilgili olarak açıklamada bulunan Karadeniz Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık,  bu sene Muharrem ayının 10.gününün, 24 Kasım Cumartesi gününe tekabül ettiğini hatırlatarak,  bu önemli günle ilgili düşüncelerini paylaştı. Aşurenin toplumumuza Hz. Adem'den başlayıp, son Peygamber Hz. Muhammed'e kadar gelip geçen peygamberlerin bir hatırası olduğuna vurgu yapan Başkan Posbıyık; Aşure Peygamberimiz Hz. Muhammed'in ise hem hatırası hem de sünnetidir. Hz. Muhammed bugüne değer vermiştir. Çünkü 10 Muharrem günü olan Aşure gününde önemli olayların yaşandığı rivayetleri vardır dedi.

Posbıyık açıklamasında şu görüşlere yer verdi: Aşure aşı pişirilip dağıtılması geleneğinin, Muharrem ayı içinde yaşanıyor olmasına kaynaklık eden olayın Nuh tufanı olduğu genellikle kabul görmüş nakli bir bilgidir. Bilindiği üzere Hz. Nuh, kavmini Allah'a iman için davet ettiğinde kavmi, iman etmediği gibi kendisine zulmetti. Allah'ın emri ile kavmi sel tufanı ile boğulduğunda kendisi ile iman edenler yaptıkları gemi benzeri bir araç sayesinde hayatta kaldılar. Su çekilip gemi karaya oturduğunda, beraberlerindeki tüm yemişlerden bir çorba pişirip karınlarını doyurdular. Bu olay insanlık tarihinde muazzam bir iz bıraktı. Tek tanrının varlığına iman esasına dayanan semavi dinlerin hepsi, Hz. Nuh ve Tufan olayını bilir. Bu olayın anısına her yıl Muharrem ayında çeşitli yemişlerden aşure aşı pişirilir ve dağıtılır.