Kdz.Ereğli Belediye Meclisi'nde kent meydanına yapılması planlanan 35 milyon liralık cami projesi tartışmalara neden oldu.

 

Kdz.Ereğli Belediye Meclisi Ekim ayı ilk toplantısını Atatürk Kültür Merkezi Nikah Salonunda, Kdz.Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, başkanlığında gerçekleştirdi.

 

"DOĞRU DEĞİL"

Meclisin ilk gündem maddesi, kent meydanı, cami ve yeraltı otopark binası yapım işi için İller Bankası'ndan kredi kullanımı idi. İller Bankası'ndan toplamda 65 milyon Türk Lirası kredi kullanımına CHP'li meclis üyeleri eleştiri getirdi.  Borçlanmanın 35 milyon liralık kısmının camiye kullanılacağını belirten CHP Grup Sözcüsü Sertan Ocakçı, "Ereğli'nin bu kadar sorunu var iken 35 milyon lira sadece cami için borçlanılması doğru değil" sözleri ile tepki gösterdi.

 

"ÖNCELİK CAMİ YAPMAK DEĞİL"

Ocakçı şunları söyledi: "65 Milyonluk kredinin içerisinde cami, kent meydanı ve otopark var. Bu zamana kadar kent meydanı üzerine camiyi koymasaydık yarı yarıya. Vatandaşla toplanan vergi ile şuanda belediyenin üzerine olmayan bir camiyi yapıyor. Yıllardır derdimiz olan otopark ve trafik sorununa bir cami yapılacak. Bütçemiz 109 milyon, hedefimiz 129 milyon, ayda 1,2 milyon çalışan maaşı ödeyen bir belediye, 1,7 milyonluk daha kredi ödemesi gelecek. Bizim söylemeye çalıştığımız bu kadar sıkıntı var iken, bu kadar insanlar dükkan kapatırken, siftah yapmadan dükkan kapatıp açan insanlarımız var. Belediyenin önceliği cami yapmak değildir. Ereğli'de 35 milyonluk bir camiye mi ihtiyaç var? 'Bu yokluğun içerisinde 35 milyonluk cami vicdanınıza yatıyor mu?' diye vatandaşa sorsak alacağımız cevap bellidir"

 

"BÖYLE BİR ANLAYIŞ YOK"

Meclis Üyesi Özkan Özyağcı da Alaplı Belediyesi'nin iktidar partisinin belediyesi olmamasına rağmen ciddi çalışmalar ortaya koyduğuna dikkati çekerek, "Alaplı'nın çehresini değiştirdiler, yardım alıyor ama biz Kdz.Ereğli Belediyesi olarak 1 lira bile alamadık. Eski hastanenin sadece yıkımını yapabildik, ne oraya birşey yapabildik, ne kültür sarayı, ne köprüyü kaldırıp yerine birşey koyabildik. Elzem olan işlerimizi bıraktık 35 milyon liralık cami yapmaya karar veriyoruz, böyle bir anlayış yok. Ereğli halkı bunu hak etmiyor" dedi.

 

"HERŞEYİ BİTTİ DE SÜS HAVUZU MU KALDI"

Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal da, cami için şartlı bağış adı altında kaynak bulma çalışmaları bulunduğunu belirtti, eski dönemde belediyenin yaptığı borçlanmalara dikkati çekerek şöyle konuştu: "Şartlı bağış adı altında kaynak bulma çalışmalarımız devam ediyor. Verdiğimiz dosyalar var onlardan cevap bekliyoruz. Hiç merak etmeyin, para dediğiniz şey bulunur. Daha önceki belediyenin yaptığı borçları biliyor musunuz? Göreve geldiğimiz zaman belediye bütçesinin yüzde 44'ü borç ödemesiydi, biz o borçları ödedik. Ereğlimize güzel hizmetler için borçlanarak gideceğiz tabiki. Bu konu plan bütçe komisyonuna gidecek, orada da düşüncelerinizi ifade edebilirsiniz. Sizler görevde iken Yalı Caddesi'ndeki köprü, süs havuzu ve denize attığınız yağmurda rüzgarda kaybolanlar Ereğli halkı için çok mu gerekliydi? Ereğli'nin herşeyi bitti de süs havuzuna mı kaldı?"

 

"SEN DE CHP'DEN MİLLETVEKİLİ ADAY ADAYIYDIN"

Uysal'ın bu açıklamalarına Ocakçı, "Başkanım eskileri açmayın, o dönemde siz CHP'den Zonguldak Milletvekili aday adayıydınız" sözleri ile yanıt verdi. İlgili madde plan bütçe komisyonuna gönderildi.

 

(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)