Deniz Ticaret Odası Batı Karadeniz Şube Başkanı İrfan Erdem, Erdemir’de 5,5 saat süren toplantıyla ilgili değerlendirmeyi Gazeteniz Ereğli Önder’in sorularını yanıtlayarak  yaptı. Erdem, OYAK Genel Müdürü Süleyman Savaş Erdem’in davetiyle toplantıya gittiklerini belirterek,   toplantıya gitmeden Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık’ın da görüşlerini aldıklarını açıkladı. 

İrfan Erdem,  kendisinin çevre kirliliği, sosyal barış ve deniz ticareti konusunda, TSO Başkanı Aslan Keleş’in saç, saç tüccarları ve nakliye konusunda Muhtarlar Derneği Başkanı Şükrü Kılıç’ın da köylerle alakalı sunum yaptığını kaydetti.

SU PROBLEMİNİ, KİRLİLİĞİ ANLATTIK

Siyasi partilerimizin den sivil toplum örgütlerimizin de başkanları bu toplantıya katılmışlardı, 10 buçukta başlayıp 3 buçukta bitti.

Ben Ereğli Belediyemizin Erdemir’le olan problemleri su problemini kirlilik problemini ve Hes projesi ile alakalı görüşlerimi orada açıkladım.

OYAK BİZİM GÖZBEBEĞİMİZ

Sayın Aslan Keleş, sac ve nakliye konusunda görüşlerini dile getirdi, Sayın Muhtarlar Cemiyeti Başkanımız da köylerle alakalı sıkıntıları anlattı.

Ereğli’den alım yapılması insanların Ereğli’den olmasını, Ereğli ile Erdemir’in bir bütün olduğunu, demir çeliğin Erdemir ve Oyak’ın bizim gözbebeğimiz olduğunu anlattık kendilerine.

SÜLEYMAN BEY GAYET İYİ NİYETLİ

Artık beyaz bir sayfa açıldığını gayet açıklıkla söylerim. Sayın Genel Müdür Süleyman Savaş bey de gayet iyi niyetli görüşlerini bildirdi. Ereğli Belediyesi ve Ereğli Belediye Reisi ile bir sorunu olmadığını her konunun görüşülerek açılabileceğini belirtti. Bu çerçeve içerisinde görüşlerimizi bildirdik. Bazı sorunlarımızı orada acente sorunlarımızı öğrencilerin staj konularını ilettik. Engellilerle ilgili konuyu Sayın Aslan Keleş sundu. Engelliler Günü’ydü çünkü. Engelli işe alınmasını, engellilerin alınmadığı zaman ödenen cezanın yerine engelli çalıştırılması konusunu gündeme getirdi.

15-16 MADDENİN 3-4 TANESİ HEMEN ÇÖZÜLDÜ

Kirlilikle alakalı yeni çalışmalar yapılacağını çelikhane cürufunun rüzgarla kirlilik yarattığını zehir gazı savunduğunu anlattık uzun uzun. Bütün bu toplantının çerçevesinde oraya sunduğumuz 15-16 maddenin hemen hemen 3 ve 4 tanesini Sayın Genel Müdürü Süleyman Savaş Beyin talimatı ile hemen orada çözüldüğünü, ileride tekrar toplantı yapılarak diğer konuların görüşülmesini en önemli konunun da ben kendilerine şunu söyledim yeni sektörler yaratılmasını yeni istihdam alanlarının yaratılması konusunda Türkiye’nin ve Ereğli’nin bugün en büyük sorununun istihdam olduğunu belirttim.

YENİ YATIRIMLAR

Bu konuda vagon fabrikası çivi fabrikası buna benzer tersanelerimizle alakalı hurda sökümü fabrikasını gündeme getirdim. Bunlar üzerine de çalışmalar yapılarak ve fizibilite hazırlanarak kendilerine sunacağımızı belirttim.

BASIN TOPLANTISI İLE BİLGİ KİRLİLİĞİNE SON

Çok başarılı bir toplantı geçti. Beyaz bir sayfa açılmıştır. Bundan sonraki toplantılara orada belirttim Belediye Reisimizin de katılması gerektiğini belirttim. Belediyesiz olmaz dedim. Böylece toplantı bitti.

Zaten önümüzdeki günlerde basın toplantısı yaparak bu konuları tekrar açıklayacağım. Çünkü bilgi kirliliğinin olmasını istemiyorum.

ERDEM’E SORULAR VE YANITLARI

SORU: Belediye Başkanının olması gerektiğini söylediniz. Peki, yetkililer ne dedi?

YANIT: Memnuniyetle dediler. Onlar hayır demediler. Biz Ereğli’ye ve Ereğli halkına ve Belediyemize sivil toplum örgütleri olarak sahip çıkmamız gerektiğini anlattık.

SORU: İrfan Bey, kamuoyunda en fazla şu tartışılıyor; Belediye Başkanı çağırılmadı mı toplantıya yoksa başka bir şey mi var?

YANIT: Başka hiçbir şey yok. Şimdi bakın biz davet edileniz, davet eden değiliz, belediye ile bir sıkıntıları olmadığını belediye başkanı ile her zaman görüşebileceğini söyledi. Bundan sonraki süreci bekleyeceğiz.

SORU: Siz mutlusunuz, memnunsunuz?

YANIT: Ben Ereğli için mutluyum. Benim Erdemir’den bir talebim olamaz, olmaz zaten. Bizim bu şahsi menfaatlerimizi bugüne kadar hiçbir işimiz olmadı bundan sonra da olmaz. Erdemir ile ben hiçbir şekilde iş konusunda veya iş alıp verme konusunda bir çalışmam veya önerim yok. Olamaz.

SORU: Oyak’ın Ereğli’ye bakış açısı değişti mi?

YANIT: Tabi ki değişti, Sayın Genel Müdürün bazı konularda bilgisi yoktu kendisini bilgilendirdik.

SORU: Sosyal sorumluluk görevini yerine getirecek mi Oyak?

YANIT: Benim görüşüme göre getirecek.