Alaplı'da 2006 yılında Alaplı deresinde boğularak ölen Umut Kocaman (8) için ölümünden sorumlu olduğu gerekçesi ile Alaplı Belediyesine açılan dava sonuçlandı.

2006 yılında yaşanan olayda, Alaplı Ahmet Zeki Atalay İlköğretim Okulu 1. sınıf öğrencisi Umut Kocaman (8) Saat 19.00 sularında Alaplı Yeni köprü altında oyun oynarken dereye düştü. Derede bir anda gözlerden kaybolan Umut’u bulmak için Alaplı İlçe Emniyet Müdürlüğüne bağlı ekipler seferber oldu. Kdz Ereğli İlçesinden getirtilen bir dalgıç ile arama çalışmalarına gece boyunca devam edilirken, Umut’un cansız bedenine 6 saat sonra ulaşılabildi. Umut’un ölümünden sonra dere içinde Alaplı Belediyesinin izinsiz kum çakıl aldığı ve hiçbir uyarıcı tabela bulunmadığı öne sürülerek Baba Ayhan Kocaman tarafından Alaplı Belediyesi hakkında tazminat davası açılarak hukuki mücadele başlatılmıştı.

    Alaplı Belediyesi Nevzat Çimenoğlu yaptığı açıklamada, 2006 yılında Alaplı Belediyesine açılan maddi manevi tazminat davasının sona erdiğini Belediyenin Umut’un ölümünde yüzde 60 kusurlu bulunduğunu söyledi. Alaplı Belediyesinin aileye 107 Bin Lira tazminat ödeyeceğini belirten Çimenoğlu şöyle dedi;

    “2006 yılında Alaplı deresinde üzücü bir olay yaşanmıştır. Mahkeme kararında 2006 yılında Alaplı Belediyesi tarafından dereden izinsiz çakıl alındığı için derede bazı bölümlerde ani çukurlar oluştuğu, dere kenarlarında uyarıcı herhangi tabela bulunmadığı belirtiliyor. Devlet Su İşleri DSİ’nin raporuna göre ise, Kum çakıl alma çalışması yapıldığı tespit edildiği derenin bazı bölümlerinde 4 metrelik çukurlar meydana geldiği belirtilmiş. Ankara’da yürütülen mahkeme sonucunda 29.09.2010 tarihi ve Danıştay yolu açık kararı ile Alaplı Belediyesi yüzde 60, boğularak ölen Umut Kocaman yüzde 40 kusurlu bulunmuş. Buna göre Alaplı Belediyesi faizleri ile birlikte 107 Bin TL aileye tazminat ödeyecek. Ailenin ise temize gideceğini öğrendik” dedi.