Basın İlan Kurumu (BİK) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ertem, yaptığı açıklamada, Türkiye'de azınlık statüsünde cemaatler tarafından yayın yapan gazetelerin yayın hayatlarını sürdürebilmeleri açısından desteklenmelerinin çok önemli olduğunu belirtti.

Bu yayınların desteklenmesinin çok seslilik ve toplumsal barışın tesisine katkı sunacağını ifade eden Ertem, 2011 yılında, alınan bir kararla Ermeni, Rum veya Yahudi topluluklarca çıkarılan gazete olmak, en az 10 yıldan beri kendi dilinde veya Türkçe yayın yapmak ile günlük veya haftalık olarak yayınlanan gazetelerin yardım için yazılı başvuruda bulunmalarıyla toplamda 200 bin liralık bir nakdi yardım yapıldığını ifade etti.

Ertem, 2012'de resmi ilan yayımlatılacak gazetelerin niteliklerini düzenleyen ilgili mevzuatta bir değişiklik yapılarak söz konusu gazetelerin yazılı talepte bulunmaları halinde resmi reklam yayımlayabilmelerine imkan tanındığını, buna rağmen resmi ilan dışındaki reklamlarda beklentinin karşılanmadığını söyledi.

Bunun üzerine yapılan nakdi yardımların 2012, 2013, 2014, 2015, 2016 ve 2017 yılında da devam ettirildiğini aktaran Ertem, söz konusu gazetelere her yıl toplamda 150 bin lira yardım yapıldığını ifade etti.

Ertem, bugün yapılan genel kurul toplantısında azınlık gazetelerine 200 bin lira nakdi yardım yapılmasına karar verildiğini anlatarak, belirtilen kriterleri yerine getiren gazetelerin 8 Haziran'a kadar talepte bulunması gerektiğine vurgu yaptı.

Türkiye'de bu kriterleri taşıyan 6 gazetenin bulunduğunu ifade eden Ertem, karar doğrultusunda haftada en az 5 gün yayın yapan gazetelerin her birine 36 bin lira, haftada bir gün yayınlanan gazetelerin her birine de 28 bin lira yardım yapılacağını söyledi.



Yurt dışında Türkçe yayın yapan gazetelere yardım çalışması

BİK Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ertem, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Bosna-Hersek gezisi sırasında yurt dışında faaliyet gösteren Türkçe yerel medyanın güçlendirilmesi konusuna dikkati çekerek, bu kapsamda Basın İlan Kurumu'nun yurt dışındaki Türk medyasına da ilan ve reklam verebilmesinin önünü açacakları yönünde açıklama yaptığını hatırlattı.

Bununla ilgili de 2015 yılından beri konunun tarafı olan kurumlarla çalışma yaptıklarını belirten Ertem, orada yaşayan Türklere yönelik çıkan gazetelerin bulunduğunu ve bu gazetelerin varlığını sürdürmesi için de bir kaynağa ihtiyaç duyulduğunu anlattı.

Ertem, bu doğrultuda 2015 yılından beri çeşitli toplantılar yaptıklarını dile getirerek, Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü'nün de bu işin tarafları olduğunu söyledi.

Bu konuda yaptıkları çalışmalar kapsamında 2016 yılında bir çalıştay düzenlendiğini vurgulayan Ertem, "Elimizde tespitler noktasında belki de tamamına yakın olmak üzere bir çalışma var. Bundan sonra tespitlere yönelik olmak üzere son rötuşlar atılacaktır." diye konuştu.



"50 yılı aşkın bir tecrübemiz var"

Ertem, konu üzerinde çalışmaları gerektiğini ifade ederek, dağıtımla alakalı temel kriter ve sorunun kaynak sıkıntısı olduğunu ifade etti.

Kaynağın oluşturulması için görüşmeler yapacaklarını aktaran Ertem, şunları kaydetti:

"O kaynak oluşturulduktan sonra biz kurum olarak zaten yurt içinde yayın yapan gazetelere ilanların dağıtımıyla ilgili 50 yılı aşkın bir tecrübemiz var, biz dağıtımla alakalı prosedür ve kuralları çok rahat bir şekilde ortaya koyarız. Önemli olan tespitleri tam olarak yapmak ve akabinde oluşturulan kaynağın tasnifiyle alakalı süreci devam ettirmek." 

Ertem, bunun bir mevzuat değişikliğine ihtiyaç duyan bir konu olduğuna işaret ederek, "Şu anda zaten Meclis tatile girdi, kanun çıkması için ortam müsait değil. İkincil mevzuatla bunun çözüme kavuşturulmasıyla ilgili bir çözüm üreteceğiz, sonrasında gerekirse kanunla da bunun altyapısı daha sağlamlaştırılır. " dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu açıklamasının olayın tarafı olan bütün kurumların hızlı hareket etmesi için bir talimat olduğunu vurgulayan Ertem, kurumların bir araya gelerek ne yapılması gerektiğiyle ilgili çalışma ve çabaları realize ederek pratiğe dökmeleri gerektiğini kaydetti.



"Var olma savaşı veren gazetelere yardımcı olunuyor" 

Haftalık yayımlanan Şalom gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni İvo Molinas da 4-5 senedir yapılan bu desteğin bazı aksaklıklardan dolayı bir iki sene verilmediğini söyledi. 

Bu kararı çok olumlu karşıladıklarını ve kendileri için güzel bir haber olduğunu dile getiren Molinas, şöyle devam etti:

"Şimdi tahmin ediyorum Basın İlan Kurumu yöneticilerinin iyi niyeti çerçevesinde bu artık düzenli bir formata dönüştürüldü. Bu azınlık gazetelerine olumlu bir bakış. Biz devletin reklamlarını alacak kriterlere sahip değiliz. Çalışanlar sayısı hem de satış rakamlarımız yeterli olmaması nedeniyle Basın İlan Kurumu'nun diğer gazetelere verdiği ilanlardan yararlanamıyoruz. Aslında Türk Devleti bu kararıyla, bir şekilde pozitif ayrımcılık yapıp ilan pastasından bir parça beslenmemiz sayesinde var olma savaşı veren gazetelere yardımcı oluyor. Çünkü azalan bir azınlık cemaatlarinden bahsediyoruz. Zaten genel olarak gazete okuma oranları düşmekte. Bu bizim gazeteleri de etkiliyor. Tek gelirimiz azalmakta olan abone gelirinin yanında daha çok reklam. Bu anlamda bu tür bir yardımın olması biraz nefes almamıza yarıyor, yarayacak. Bu anlamda gerek Basın İlan Kurumu'na gerek bu desteği veren yetkililere teşekkür ediyoruz."

Molinas, bu desteğin düzenli olarak verilmesi sağlanacağını umduğunu söyledi.

(A.A)