Zonguldak deyince akla “maden” ve “madenci” gelir. Bir başka anlamda da bu ikisini bütünleştiren de ocaktır. Maden ocağına girerek, karaelması üreterek yeryüzüne çıkaran madencilerin çok mütevazi yaşamları arasında, aile mutlulukları kapsar tüm sosyal hayatlarını.

Sosyal yaşam dediğinde nedir ki? Küçük şeyler ile mutlu olmaktır bunun adı. Küçük şey arasında birlikte gezmek birinci sıradadır. Tatil gibi öyle lüks şeyleri düşünmenin yasak olduğu madencilikte, eski yıllardaki olanak ve fırsatlar böyle özlemler dile getirildiğinde seslendirilir.

Örneğin Karasu diye bir yer vardır Madencilerin arasında. Karasu; eski adı EKİ olan TTK’nın Adapazarı’ndaki tatil kampıdır. Bu kampa yazılıp da kur’a da katılmaya hak kazananlar için ömürlerindeki en önemli mutluluklardan birini yaşama fırsatını kullanabilirler.

Maden ocaklarında en ağır işlerde çalışıp da, emeğinin karşılığını alınabildiği yıllar çok geride kalmıştır artık.

Ocakların kapatılmasını savunan zihniyetler, madencilerin sosyal yaşamlarını da daraltmış, hatta hiçbir sosyal yaşam hakkı da vermemeye başladıklarından bu yana, madencilerin yaşadıkları bölgede olanaklar adeta yok noktasına sürüklenmiştir.

Yaz aylarında denize girilebilecek alanlara otobüs servislerini de kaldıran TTK’nın çalışanları şimdi çok düşük ücretlerle var olan ekonomik krizin içinde günü kurtarmaya çaba gösterirken bir fotoğraf geçti elimize.

Bu fotoğraftaki bir madencinin kızı. 17 Temmuz 2003 doğumlu kızın adı da Benay. Fatma-Volkan Kocatürk’ün kızı 7 yaşındaki Benay’ın da doğum gününü kutlamak isteyen arkadaşlarına sürpriz yapmak istedik bir anda. Turgut Reis İlköğretim Okulu öğrencisi Benay Kocatürk’ün doğum gününü, tüm madenci çocuklarının doğum günlerini kutlayarak paylaşmak istedik.

Evet Benay’ın da doğum günü haber olur. Sosyal yaşamlarını işte böyle küçük mutluluklarla renklendiren ve büyük sevgilerini tüm dostlarıyla paylaşma kültürüne sahip madencileri, madenci çocuklarının da böyle özel günlerini habere dönüştürerek, “ah nerede o eski yıllardaki madencilerin hakları” demek istiyoruz.