Zonguldak’ta 51 yıllık koleksiyoncu berber, müşterilerinden topladığı topladığı 52 bin fotoğrafı dükkanında sergiliyor.

 

Ontemmuz Mahallesi'nde 51 yıllık berberlik yapan Kenan Baki’nin(62), ilk berber dükkanını açtığı günden bu yana tıraş ettiği müşterilerinden topladığı fotoğraf sayısı, 52 bine ulaştı. Atatürk’ten günümüze kadar bütün Cumhurbaşkanlarının resimleri ile Başbakan, Bakan, Milletvekili, Bürokrat, Sanatçı ve berber dükkânına uğrayan bütün müşterilerinin fotoğraflarından oluşan onlarca tabloyu, oğlu Gökalp ile işlettiği berber dükkanının duvarlarına astı.
Amacının 100 bin resim biriktirmek olduğunu ifade eden Berber Baki, "İlk iş yerimi açtığım zaman Atatürk’ün resmini astım. Fotoğrafı gören müşterilerim kendilerinin de resimlerini asmamı rica ettiler, ben de ‘getirin asayım’ dedim. Her müşterim tıraşa gelirken ellerinde vesikalık ya da normal fotoğraflarıyla gelmeye başladılar ben de kırmadım; bir, iki resim derken ortaya 52 bin adet resim çıktı." dedi.

İşyerinde resim asmak için yer kalmadığı için bir çok tabloyu depoya kaldırmak zorunda kaldığını ifade eden Baki, "Gurbete gidip yıllar sonra memlekete dönen müşterilerim resimlerinin hala çerçevenin içinde olduğunu gördükleri zaman çok mutlu oluyorlar. Evlerinde aynı resim yoksa benden rica edip geri vermek üzere almak istiyorlar. Fotoğrafı bulunan; fakat ölen müşterilerim var, onların resimlerini ayrı bir yerde saklıyorum. Eski günleri yâd ederek onlara Allah’tan rahmet diliyorum. Ömrüm yettiğince bunu sürdüreceğim. Ben olmasam da oğlum Gökalp bu geleneği devam ettiriyor." dedi.

Oğul Gökalp Baki de, babasının fotoğraf toplama alışkanlığını şu sözlerle anlattı: "13 yaşında babamın yanında mesleğe başladım. Babam berber dükkanını resim koleksiyonu ile birlikte bana devretti. Ben de dükkânımda yeni müşterilerimden resimlerini istiyorum, beni kırmayıp veriyorlar. Babam gibi resimleri hatıra olarak alıp özenle dükkânımın bir köşesinde saklıyorum”