GAZETECİLERE ÖZGÜRLÜK PLATFORMU’NUN YAYIMLADIĞI DEKLARASYONDA BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNÜN AĞIR BİR BASKI DÖNEMİNE GİRDİĞİ VURGULANDI.

Medya dünyamızın içinde bulunduğu gerçekleri değerlendiren ve 17 meslek kuruluşunu bünyesinde toplayan ‘Gazetecilere Özgürlük Platformu’ 24 Eylül 2010 tarihinde Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nde Orhan Erinç başkanlığında toplanarak aşağıdaki görüşleri kamuoyuna duyurmaya karar vermiştir:

1-                 Demokrasinin temel kurumu olan iletişim (basın, ifade) özgürlüğü, yaşanan son olaylarla, eskisinden daha ağır bir baskı dönemine girmiştir.

2-                 Gerçek sebebini bilemeden ve adil yargılanma hakları ihlal edilerek uzun süre hapiste tutulan arkadaşlarımıza ek olarak şimdi medya organlarını da tutuklayan bir dönem yaşanmaktadır.

 3-                 Bu son dönemin özelliği 26 Şubat 2010 tarihinde, “Köşe yazarları her istediğini yazamaz. Parasını sen veriyorsun yazarına sahip çık, yazdırma gönder” diyen Başbakan Tayip Erdoğan’ın sözlerinin uygulamaya konulmuş olmasıdır. Nitekim bunun son somut örneği Haber Türk gazetesi sütun yazarı Bekir Coşkun’un gazetesiyle iş ilişkisinin kesilmesidir. Kanıtı da Coşkun’un ‘işverenin ve gazete yönetiminin kendisinden memnun olmasına rağmen ağır baskıya dayanamayarak iş ilişkisini sona erdirdiklerini ifade eden sözleridir.

4-                 Bekir Coşkun olayı sadece bu etkili kalemi değil, tüm gazetecileri ilgilendirmektedir. Çünkü bu örnekle tüm gazetecilere, sansürlerin en sinsi ve en kötüsü olan ‘oto-sansür’ dönemine girdiğimiz tebliğ edilmiş olmaktadır.

5-                 Siyasi iktidarı rahatsız eden kalemlerin ve yayınların ‘bertaraf’ edilmesine başlandığını gösteren bu ve benzeri örnekler, halen 175 ülke arasında ‘basın özgürlüğü’ bakımından 122’nci sırada olan ülkemizi, Kuzey Kore, İran, Suudi Arabistan gibi ülkelerin hizasına indirecek kadar vahimdir.

6-                 Ülkemizde Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ve genel olarak gelişmiş demokrasilerin kabul ettiği ölçütlere uygun iletişim (ifade, basın) özgürlüğüne ulaşıncaya kadar görevimize devam edeceğiz.  Saygılarımızla.

GAZETECİLERE ÖZGÜRLÜK PLATFORMU

Basın Enstitüsü Derneği,

Basın Konseyi

Çağdaş Gazeteciler Derneği,

Çevre ve Eğitim Muhabirleri Derneği

Ekonomi Muhabirleri Derneği,

Ekonomi Gazetecileri Derneği

Gazete Sahipleri Derneği,

HABER-SEN,

İzmir Gazeteciler Cemiyeti,

Kültür Turizm ve Çevre Gazetecileri Derneği,

Medya Etik Konseyi,

Profesyonel Haber Kameramanları Derneği

Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti

Türkiye Gazeteciler Federasyonu

Türkiye Gazeteciler Sendikası ve

Türkiye Spor Yazarları Derneği