KESK'e bağlı Büro Emekçileri Sendikası (BES), iş barışını bozan "eşit işe, eşit ücret uygulaması"na aykırı "ücret farklılığı" ile ilgili dün bir basın açıklaması yaptı. BES Zonguldak Şube Başkanı Ufuk Esen, yaptığı açıklamada; grev ve toplu sözleşme hakları başta olmak üzere; Kamu emekçilerinin siyaset yapma hakkını, barışı ve kardeşliği, eşit işe eşit ücret mücadelesini birlikte ete kemiğe büründürdüklerini belirtti. Esen, ayrıca Maliye Bakanı ve Gelir İdaresi Başkanı hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını ifade etti.
Esen antidemokratik uygulamalar karşısında mücadele ettiklerini belirterek şunları söyledi;
"EL ELE, OMUZ OMUZA
MÜCADELE EDİYORUZ"
"Baskılar, cezalar ve sürgünlere karşı birlikte mücadele ettik ve hala da bu mücadelemizi tavizsiz bir biçimde sürdürüyoruz. İşyerlerimizde uygulanmaya çalışılan performans esaslı yönetim modeline, toplam kalite uygulamalarına, esnek ve kuralsız çalışma biçimlerine hep birlikte karşı çıkıyoruz. Maliye emekçilerinin ortak hak ve çıkarları için dün olduğu gibi bugün de el ele, omuz omuza mücadele etmeye devam ediyoruz. 'Kamunun Yeniden Yapılandırılması' adı altında hayata geçirilmeye çalışılan her türlü olumsuz girişimin karşısında birlikte duruyoruz."
"ÜCRET FARKLILIĞINDAN MUZDARİBİZ"
"Yıllardır sorunlarımızın çözümü ve taleplerimizin gerçekleşmesi için dilekçe kampanyaları, imza kampanyaları düzenliyor, binlerce davayı birlikte açıyor, kitlesel basın açıklamaları yapıyor, zaman zaman iş bırakarak, hizmet üretiminden gelen gücümüzü kullanarak alanlara çıkıyoruz. 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi Kontrol Kanunu ve 5345 sayılı Gelir İdaresi Başkanlığı'nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun'un yürürlüğe girdiği tarihten bu yana işyerlerimizde yaşanan acıdan, iş barışını bozan 'eşit ise eşit ücret uygulaması'na aykırı 'ücret farklılığı'ndan muzdaribiz."
"GEREKLİ YASAL
DÜZENLEMELER YAPILSIN"
"Yıllardır aynı gerekli yasal düzenlemelerin yapılmasını talep ediyoruz. İşyerlerinde çalışan, aynı koşullarda yaşayan Maliye emekçileri olarak, birbirimizle karşı karşıya getirilmekten, birbirimize karşı yarıştırılmaktan, birbirimizle çatıştırılmadan ve ücret konusunda birbirimizden ayrıştırılmaktan bıktık.
Aynı adli, idari, mali ve cezai sorumluluğa sahip olan Maliye emekçilerinin arasında yaratılan Ücret Uçurumunun ortadan kaldırılması için hep birlikte Mücadele ediyoruz. Yürürlüğe girdiği tarihten bu yana, 5345 sayılı yasanın geçici 3'üncü maddesi ile konulan gelir uzmanı olabilme koşullarının değiştirilmesini, yasanın yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla kurumda çalışmakta olan tüm Maliye Emekçilerinin gelir uzmanlığı sınavlarına katılmasının sağlanmasını, hiç olmazsa yüksekokul ve lise mezunlarının da gelir uzman yardımcısı olabilmesi için gerekli yasal düzenlemelerin yapılmasını talep ediyoruz."
"YETKİLİLER TALEBİMİZİ
KARŞILAMAK DURUMUNDA"
"Maliye Bakanlığı'na ve Gelir İdaresi Başkanlığı'na, uzman olan personelle, uzman ol(a)mayan personel arasındaki ücret uçurumunun kapatılması gerektiğini yıllardır anlatmaktan bıkmadık, usanmadık. Birçok kamu kurum ve kuruluşunda çalışan personele sınavsız olarak verilen Veri Hazırlama Kontrol İşletmeni (VHKİ) kadrosunun Maliye Bakanlığı'nda ve Gelir İdaresi Başkanlığı'nda çalışan biz Maliye emekçilerine sınavla verilmesi uygulamasına karşı yıllardır söz söylüyoruz, eylem yapıyoruz. Yetkililer bu talebimizi karşılamak durumundadır. Aksi takdirde, bir gün gelir de, biz Maliye emekçileri, bilgisayar kullanma konusundaki özverimizden vazgeçer ve sadece VHKİ kadrosunda bulunan arkadaşlarımız bilgisayar kullansınlar diyebilecek bir noktaya gelirsek, Maliye Bakanlığı da, Gelir İdaresi Başkanlığı da bir anda kilitlenir, iş yapamaz hale gelir." Büro Emekçileri Sendikası Şube Başkanı Ufuk Esen, örgütlü ya da örgütsüz tüm Maliye Emekçilerini, kendi Sorun ve talepleri etrafında örgütlenmeye ve birlikte mücadele etmeye çağırdıklarını ifade etti.
"İNSAN HAKLARI GÜVENCE
ALTINA ALINMIŞTIR"
"Büro Emekçileri Sendikası Merkez Yönetim Kurulu, Şube ve İl Temsilciliği Yönetim Kurulları olarak Maliye emekçilerinin haklı taleplerini görmezden gelen Maliye Bakanı ve Gelir İdaresi Başkanı hakkında suç duyurusunda bulunuyoruz. Maliye Bakanı ve Gelir İdaresi Başkanı'nın; Anayasa ve uluslararası anlaşmalarla güvence altına alınmış hükümlere uygun davranmaması en temel hukuk ilkelerine, genel hükümlere aykırıdır ve görevi ihmal suçunun temelini teşkil etmektedir. eşit işe eşit ücret ilkesi anayasamızın eşitliği düzenleyen 10. maddesinde ve ücretle ilgili 55. maddesinde, belirlenmiş, ayrıca, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin 23. maddesi ile de güvence altına alınmıştır.
Maliye Bakanlığı ve Gelir İdaresi Başkanlığı'nca bu konuda somut adımların atılmaması, 25 Kasım 2009'a kadar Maliye emekçilerinin sorunlarının çözümü ve taleplerinin kazanılması noktasında gelişmelerin olmaması halinde, 25 Kasım 2009 tarihinde 1 gün uyarı grevi yapacaklarını daha şimdiden ilan ediyorlar. Anlaşılan o dur ki; ne Maliye Bakanlığı, ne de Gelir İdaresi Başkanlığı bizim haklı taleplerimizi anlamama konusundaki ısrarlarından vazgeçmeyecek.
O halde, bizim üzerimize düşen görev KESK'in almış olduğu karar doğrultusunda; grev ve toplu sözleşme hakkımız için, emekli olan personelin yerine yeni personel alınmaması nedeniyle giderek artan iş yoğunluğumuzun ortadan kaldırılması amacıyla, yeni, kadrolu ve iş güvenceli personel alımı için, eşit işe eşit ücret talebimizin hayata geçirilmesi için, ek ücretlerimizin arttırılması, eşitlikçi ve adaletli bir biçimde yeniden düzenlenmesi ve emekli aylıklarımıza eklenmesinin sağlanması için, Veri Hazırlama Kontrol İşletmeni (VHKİ) kadrosunun, birçok kamu kurum ve kuruluşunda olduğu gibi Maliye Bakanlığı ve Gelir İdaresi Başkanlığı'nda çalışan tüm Maliye emekçilerine sınavsız olarak verilmesi için, ilaç katkı paylarının ortadan kaldırılması için, Toplam Kalite Uygulamaları, Performans Esaslı Yönetim Modeli vb. uygulamalara son verilmesi için, 25 Kasım 2009'da 1 gün süreyle uyarı grevine katılmaktır."