İl Düzeyindeki 9 Yapı Denetim Firması Bir Araya Gelerek Kamuoyunu Uyardı:

 

 

KALİTELİ MALZEME ŞARTI:  Van Depremi'nde dikkat çeken bir başka konu da hasar gören binalarda kullanılan inşaat demiri ve beton kalitelerinin çok düşük ve standartlara uymayan malzemeler olduğudur. Yapı denetim kuruluşları olarak müteahhit kuruluşlar ile görüşerek, uygulamalarda test laboratuarlarından olumlu rapor almamış malzemelerin inşaatlarda kullanılmayacağı, aksi takdirde işin durdurulacağı konusunda bilgilendiriyoruz.

Zonguldak İl Yapı Denetim Komisyonu kuran yapı denetim kuruluşları, görev hak ve sorumluluklarını açıkladı. İl düzeyindeki 9 yapı denetim kuruluşu ortak düzenledikleri  basın toplantısında 4709 Sayılı Yapı Denetim Kanunu'nu ile ilgili görüşlerini de açıkladı. İl Yapı Denetim Komisyonu temsilcisi Orhan Alan kurum ve kuruluşlar arasında ne kadar sağlıklı işbirliği kurulmasıyla depreme dayanıklı ve güvenli yapıları üretmenin mümkün olabileceğini ifade etti.


1999 yılında Gölcük ve Düzce depremlerinin yaşandığını ve  2011 yılında 10 pilot ilde uygulanmaya başlanan 4709 sayılı yapı denetim kanununun, 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren de tüm Türkiye'de olduğu gibi Zonguldak'ta da uygulanmaya başladığına dikkat çeken Orhan Alan, bu kanundan sonra il düzeyinde 9 yapı denetim firmasının faaliyete geçtiğini belirtti.

 

KAMU ADINA DENETİM

 

Orhan Alan, yapı denetim kuruluşlarının çekirdek kadrosunda denetçi belgesine sahip, konusunda uzman en az, bir uygulama ve proje denetçisi mimar, bir uygulama ve proje denetçisi inşaat mühendisi, bir uygulama denetçisi inşaat mühendisi, bir uygulama ve proje denetçisi makine mühendisi, bir uygulama ve proje denetçisi elektrik mühendisi olmak üzere 5 teknik eleman bulunduğunu da belirterek  Ayrıca yapı denetim kuruluşlarının bünyesinde, denetleyeceği toplam inşaat alanına ve sınıfına göre belirlenen sayılarda kontrol ve yardımcı kontrol elemanı mühendis, tekniker ve teknisyen branşlarındaki elemanlar görev yapmaktadır dedi.

 

Yapı denetim kuruluşlarının asli görevleri, ilgili kanun, tüzük ve yönetmeliklere göre projelendirilmiş ve hesapları yapılmış inşaatların mal sahipleri ve kamu adına öncelikle projelerinin uygunluğunu kontrol etmek ve daha sonra bu projelerin yerinde fen ve sanat kurallarına göre doğru bir şekilde uygulanmasını sağlayarak yapı kullanım izninin alınmasını gerçekleştirmek olduğunu da dile getiren İl Yapı Denetim Komisyonu temsilcisi Orhan Alan açıklamasına şu sözlerle devam etti:

 

GÜVENLİ YAPILAR ÜRETİLMELİ

 

Buradan anlaşılacağı gibi bu süreçte yapı denetim kuruluşlarının yanı sıra, il yapı denetim komisyonu, ilgili idareler, proje mükellefleri, müteahhitler, özel yetkilendirilmiş test laboratuarları, ilgili meslek odaları ile başta demir ve beton olmak üzere her türlü inşaat malzemesi tedarikçi firmaları da görev yapmaktadırlar. Bu kurum ve kuruluşlar arasında ne kadar sağlıklı bir işbirliği olursa ve görevler doğru yapılırsa o kadar sağlıklı, özellikle de depreme dayanıklı ve güvenli oturulabilir yapılar üretmek mümkün olacaktır.

 

4708 Sayılı Yapı Denetim Kanunu'nun uygulamaya başlandığı 1 Ocak 2011 tarihinden bugüne kadar geçen 10 aylık süre zarfında, biz yapı denetim kuruluşları bir araya gelerek doğru ve sağlıklı uygulamalar için İl Yapı Denetim Komisyon, ilgili idareler, Proje Müellifleri, test laboratuarları, ilgili meslek odaları, müteahhitler ile işbirliği içinde olduk ve sistemin iyi işlemesi ile ilgili olarak önemli sonuçlar elde ettik. Kısa bir süre önce yaşadığımız Van Depremi de yapı denetim uygulamalarının ne kadar önemli ve kurallarına uygun olarak yapılması gerektiğini bir kez daha ciddi anlamda kamuoyuna göstermiştir. Van Depremi'nde dikkat çeken bir başka konu da hasar gören binalarda kullanılan inşaat demiri ve beton kalitelerinin çok düşük ve standartlara uymayan malzemeler olduğudur. Bu konuda biz yapı denetim kuruluşları olarak müteahhit kuruluşlar ile görüşerek, uygulamalarda test laboratuarlarından olumlu rapor almamış malzemelerin inşaatlarda kullanılmayacağı, aksi takdirde işin durdurulacağı konusunda bilgilendiriyoruz. Vatandaşlarımızın, kanunlara, yönetmeliklere ve fen kurallarına uygun olarak yapılmış dayanıklı ve sağlıklı binalarda oturabilmesi için biz aşağıda isimleri yazılı yapı denetim kuruluşları olarak görev ve sorumluluklarımızı yerine getirme bilinci içindeyiz. Konu ile ilgili tüm tarafların da üzerlerine düşen görev ve sorumlulukları yerine getireceğine inanıyoruz.

FAALİYETTEKİ YAPI DENETİM FİRMALARININ İSİMLERİ


AHM Yapı Denetim, ALDEM Yapı Denetim, Batı Karadeniz Yapı Denetim, Demirtaşyar Yapı Denetim, DNTM67 Yapı Denetim, EYD Yapı Denetim, Genç Koza Yapı Denetim, Karaelmas Yapı Denetim, Zonguldak Yapı Denetim.