GreenMetric Çevreci Üniversiteler Türkiye Ulusal Çalıştayı Bülent Ecevit Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlendi.

 

Her yıl dünya üniversitelerini çevreci uygulamalar ve sürdürülebilirlik açısından değerlendiren GreenMetric dünya çevreci üniversiteler platformu, Türkiye Ulusal Çalıştayı’nı Bülent Ecevit Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirdi.

Konuya ilişkin üniversiteden yapılan açıklama şu şekilde: "Bilindiği üzere, BEÜ heyetinin Nisan 2016’da Jakarta’ya yaptığı ziyaret sonrasında GreenMetric yönetimi ile sıcak ilişkiler kurulmuş ve ulusal ve uluslar arası çevreci üniversiteler çalıştaylarının Bülent Ecevit Üniversitesi’nde düzenlenmesine karar verilmişti.

 

ÖĞRETİM ÜYELERİ DE KATILDI

Türkiye’nin dört bir yanından yoğun ilgi gören çalıştaya GreenMetric Başkanı Prof. Riri Fitri Sari, Uzman Prof. Tommy İlyas ve pek çok üniversitenin temsilcisi katıldı. Sinop Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Tabak ve Hitit Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nurcan Baykam’ın da katıldığı çalıştayda Türkiye’nin pek çok ilinde yer alan üniversitelerin çevre mühendisliği, peyzaj mimarlığı, orman mühendisliği ve yapı işleri daire başkanlığı gibi birimlerinde görev yapan öğretim üyeleri katıldı. Çalıştayda BEÜ’yü temsil eden Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hakan Kutoğlu yaptı.

 

ÜSTLENDİĞİ ROLE DİKKAT ÇEKTİ

Açılış konuşmasında tüm üniversite temsilcilerini bu çalıştayda BEÜ’de misafir etmekten mutluluk duyduğunu belirten Prof. Kutoğlu, dünyadaki kaynakların hızla tükendiğine dikkati çekti ve üniversitelerin çevre bilincinin geliştirilmesi ve sürdürülebilirlik konularında araştırma-geliştirme ve eğitim alanlarında üstlendiği önemli role dikkat çekti. Çalıştay kapsamında daha sonra GreenMetric Başkanı Prof. Riri Fitri Sari bir bilgilendirme konuşması yaptı ve tüm Türkiye üniversitelerini GreenMetric’e katılmaya davet etti. Sunumun ardından Prof. Tommy İlyas, GreenMetric anketi ve veri girişi ile ilgili bir sunum yaptı. Daha sonra, davetli konuşmacı Orta Doğu Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Göksel Demirer dünya’daki çevre sorunları ve sürdürülebilirlik çalışmalarının önemiyle ilgili bir sunum yaptı.

 

YENİ ÇALIŞTAY HEDEFİ

Öğleden sonra gerçekleşen çalıştayın ikinci bölümünde ise BEÜ temsilcisi Çevre Mühendisliği bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Yılmaz Yıldırım BEÜ’deki çevre ve sürdürülebilirlik uygulamaları ve BEÜ’nün GreenMetric başarısı ile ilgili bir sunum yaptı. Daha sonra sırasıyla Karabük Üniversitesi, Bursa Teknik Üniversitesi, Ömer Halisdemir Üniversitesi, Kilis 7 Aralık Üniversitesi ve Kocaeli Üniversitesi temsilcileri sunumlarını yaptılar. Çalıştay sonunda katılımcılar, daha geniş katılımla 2017’nin Nisan ayında BEÜ ev sahipliğinde düzenlenmesi planlanan uluslar arası çalıştayda buluşmak üzere ayrıldı.