*Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Bilim ve Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezinin, hizmet alanlarını hızla geliştirdiği bildirildi.

Üniversite konuyla ilgili açıklamasında kamuoyunu şöyle bilgilendirdi:

Üniversitemizde, lisansüstü çalışmalarının yanı sıra bağımsız araştırmalar ile kamu ve özel sektöre ait kurum-kuruluşların taleplerine yönelik araştırmaların yürütüldüğü BEÜ Bilim ve Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi Laboratuvarı, hizmet alanlarını geliştiriyor. Merkez sadece Zonguldak ve çevresinde değil Türkiye'nin önemli araştırma noktalarından biri olma yolunda hızla ilerliyor.

Merkez, son dönemde sürdürdüğü araştırmalar arasına böbrek ve benzeri vücut taşlarının analiz çalışmalarını da ekledi. Merkeze ait laboratuvarda 1668 farklı çeşitte böbrek ve benzeri vücut taşın karakteri belirleniyor.

BEÜ Bilim ve Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezindeki gelişmeler hakkında bilgi veren Merkez Müdürü Doç. Dr. Mehmet AKYÜZ şunları söyledi: Sağlık sektörüne yönelik hizmetler arasına 1668 çeşit vücut taşının analizlerini de yapmaya başladık. Böbrek taşı gibi vücut tarafından üretilen taşlarını karakterize ediyoruz. Bu analizler ile sağlık sektörüne yönelik araştırmalarımızda bir yenisini daha eklemiş olduk. Laboratuvarımız oldukça başarılı çalışmalara imza atıyor. Biz de azimle çalışmaya devam ediyoruz.

BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut ÖZER, Merkezin çalışmalarını değerlendirdiği açıklamasında; Bilim ve Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezinin sağlık, çevre, enerji gibi farklı sektörlere verdiği hizmetlerin çeşitliliğini arttırdığını belirterek şunları söyledi: Bilim ve Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi, sadece Zonguldak ve çevresinde değil, Türkiye geneline hizmet veren bir araştırma merkezi haline geldi. Merkezimiz çalışma alanlarını sürekli geliştiriyor. Üniversite-sanayi işbirliğinin geliştirilmesine yönelik önemli çalışmalarımız da sürüyor. Bölgemiz için önem arz eden

pek çok proje yürütüyoruz. Bilindiği gibi Sağlık Bakanlığı ile imzaladığımız ve 900.000-

TL değerindeki Çevresel Ağır Metal Maruziyeti Değerlendirme ve Araştırma Hizmet Alımı Protokolü kapsamında, 20 yaş ve üzeri 3.000 kişiye ait 6.000 adet biyolojik numunede 23 elementin tespit edilmesi çalışması, Merkezimize bağlı laboratuvarımızda gerçekleşiyor. Son olarak böbrek ve benzeri vücut taşlarının analizleri de Merkezimizin Laboratuvarında yapılmaya başlandı. Üniversitemiz, bilimsel yatırımlarını, toplumun hizmetine sunarak gelişmeye ve büyümeye devam ediyor.