Southern University Stratejik Araştırmalardan Sorumlu Rektör Yardımcısı (Vice Chancellor) Dr. Michael A. Stubblefıeld, Şehir Ormancılığı (Urban Foresty) Bölüm Başkanı ve 1999-2004 Amerikan Başkanları Çevre Danışmanlarından Kamuran Abdullahi ve Southern University Türkiye Temsilcisi Doç. Dr. Osman Kandara'dan oluşan heyeti, BEÜ adına Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Orhan Uzun ve Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Hakan Sarıbaş karşıladı. Daha sonra, RektörProf. Dr. Mahmut Özer, üniversite heyetini makamında kabul etti.

Sıcak ve dostça geçen görüşmelerde BEÜve Zonguldak hakkında kapsamlı sorular soran ve bilgiler alan Southern University temsilcileriyle, karşılıklı akademik işbirlikleri yapmak üzere prensipte anlaşıldı. Akademik işbirliği konusunda öncelikli olarak Urban Foresty alanında çift diplomalı ortak doktora programı oluşturulması fikri benimsendi. Ayrıca öğrenci ve öğretim üyesi değişimi programının geliştirilmesi, özellikle de bu program çerçevesinde ABD'li öğrencilerin ve öğretim üyelerinin BEÜ'ye gelmesini sağlayacak bir program tasarımının gerçekleştirilmesi kararı alındı.

İki üniversite arasında sağlam işbirlikleri kurulduktan sonra BEÜ, ABD'de bulunan ve Southern University'nin dâhil olduğu 103 üni-versiteden oluşan Üniversiteler Birliğine dâhil olmasını sağlayacak yönde çalışmalar yapılması fikri de benimsendi. Görüşmelerde ayrıca misafir üniversite heyeti, Prof. Dr. Mahmut Özer'i Southern University'ye davet ettiler.