Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer, üniversitenin yeni eğitim öğretim yılına dolu dolu gireceğini ifade etti. BEÜ'de yeni dönemde bir çok yenilik ve faaliyetlerin olduğunu aktaran Rektör Özer, bazı çağrılarda da bulundu.
Bülent Ecevit Üniversitesinin kayıtları, öğretim kadrosu, isim değişikliği, öğrenci sayısı, vizyon ve yatırım faaliyetleri hakkında değerlendirmelerde bulunan Rektör Mahmut Özer, Zonguldak halkına da çağrıda bulundu.
Rektör Mahmut Özer, Kayıtlar planladığımız gibi devam etti ve hiçbir sorun yaşanmadan tamamlandı. Kayıtları önemsedik ve birçok hazırlık yaptık. İlimize ilk defa gelecek olan öğrencilerimizin ve velilerimizin herhangi bir sorun yaşamaması için gerekli önlemleri aldık. Özellikle velilerimizin bizlere emanet ettikleri çocuklarını gönül rahatlığı içinde bizlere bırakarak ilimizden ayrılabilmeleri için azami özeni gösterdik. İlk defa gelecek olan öğrencilerimizi kaliteli bir öğretim kadrosu ve huzurlu bir üniversite beklemektedir. Ancak sizlerin aracılığı ile buradan tüm şehrin sakinlerine de seslenmek istiyorum; şehrin bir üniversite kentine dönüşebilmesi sadece üniversitenin tek başına gerçekleştirebileceği bir süreç değildir. Öğrencilerimizi kendi evlatları gibi bağırlarına basmaları ve her konuda yardımcı olmaları gerektiğini vurgulamak istiyorum diye konuştu.

ÜNİVERSİTENİN İSİM DEĞİŞİKLİĞİ
Üniversitenin isim değişikliğinin istedikleri bir konu olmadığını ifade eden Rektör Mahmut Özer, TBMM'nin kararına saygı duyduklarını ifade etti. 2012 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınav sonuçlarına göre kontenjan doluluk oranının yüzde 85 oranında gerçekleştiğini aktaran Özer, şöyle devam etti:
Bu konu ile ilgili düşüncelerimi daha önce de açıklamıştım. Zonguldak Karaelmas isminin bu şehri en iyi temsil eden ve artık markalaşmış bir isim olduğunu düşünüyorum. İsim değişikliği elbette bizim istediğimiz bir konu değildi, Meclisimizin kararıdır, saygı duyuyoruz. Bununla birlikte, öğrenci yerleştirmelerinde isim değişikliği nedeniyle olması muhtemel puan düşüşleriyle karşılaşmamış olmamız, hatta bazı bölümlerimizde tam aksine puanların yükseldiğini görmek memnuniyet verici. 2012-ÖSYS Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınav sonuçlarına göre kontenjan doluluk oranımız da yüzde 85 olarak gerçekleşmiştir. Bu da oldukça sevindirici bir sonuç. Ek yerleştirmelerle bu oranın da üstüne çıkacağız. Ve ilk defa öğrenci sayımız 20 bin bandının üzerine çıktı. Ek yerleştirmeler sonunda öğrenci sayımızın 23 bin civarında olmasını bekliyoruz. Sonuç olarak olumsuz bir şey yok, güçlü bir şekilde yolumuza devam ediyoruz.

ÖĞRENCİ SAYISININ
ARTMASININ ETKİLERİ
Üniversiteleri, öğrenci sayısı veya ekonomik açıdan değerlendirmenin yanılgı olduğunu aktaran Mahmut özer, bu konunun kendisini rahatsız ettiğini aktardı. Özer, bu rahatsızlığını şöyle dile getirdi:
Öğrenci sayımızın artması ekonomik, sosyo-kültürel ve sunulan hizmetlerin çeşitliliği bakımından katkı sağlamaktadır. Ancak beni rahatsız eden bir konuyu da burada vurgulamak isterim. Üniversiteleri veya öğrenci sayısını sadece ekonomik açıdan değerlendirmek bir yanılgıdır. Elbette öğrenci sayısı ile doğru orantılı olarak ekonomik girdi ve sektörel açıdan büyüme ve çeşitlilik açısından önemli bir fayda sağlamaktadır. Ancak üniversiteleri sadece bu yönüyle değerlendirmek doğru değildir. Yaşadığı toplumun sanayisinden, teknolojisinden sanat ve kültürel hayatına, sportif etkinliklerinden var olan bilgi birikimine ve bilgi paylaşımına kadar bir çok geniş yelpazede sunmuş olduğu faydalarının, katmış olduğu değerlerin öneminin önüne geçmemelidir diye düşünüyorum.

SAĞLIK KAMPÜSÜNE
600 KİŞİLİK YURT İZNİ
Yeni fakülteler, bölümler açan BEÜ'nün yurt bakımından yetersiz olduğunu aktaran Özer, Sağlık Kampüsü'ne 600 kişilik yeni yurt yapılması konusunda gerekli izinleri aldıklarını ifade etti. Kredi Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü ile girişimlerin devam ettiğini aktaran Özer, Her geçen büyük gelişmeler kaydeden, yeni fakülteler, bölümler açan üniversitemizin bugün itibari ile yurtlar bakımından yeterli olduğunu söyleyemem. Bu konuda Kredi Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü nezdinde girişimlerimiz devam etmektedir. Bu çerçevede sağlık kampusuna 600 kişilik yeni bir yurt yapılması konusunda gerekli izinleri aldık. Devrek, Alaplı kampuslarımız içinde yurt planlarımızı yaptık ve yurt inşaatları başlamak üzere. Bu konuda öğrencilerimizin talepleri karşılanacak rakama ulaşana dek çalışmalarımız da devam edecek diye konuştu.

EV SAHİPLERİNE ÇAĞRI
Ev sahiplerinin öğrencilere pozitif ayrımcılık yapmaları konusundaki çağrısını yineleyen Rektör Mahmut Özer, Ev sahipleri konusuna gelince; öğrencilerimize pozitif ayrımcılık yapmaları konusunda daha önce de çağrı yapmıştım. Üniversitemizde okuyan öğrencilerimize onların da yardımcı olmalarını, kendi evlatlarının da başka illerde okuduğu veya okuyacağı varsayımıyla hareket etmelerini, ellerinden geldiğince öğrencilerimize yardımcı olmalarını rica ediyorum dedi.

ÜNİVERSİTENİN VİZYONU
Bülent Ecevit Üniversitesi'nin kaliteden ödün vermeyen, uluslar arası standartlarda araştırma, eğitim-öğretim ve toplum hizmeti ile yeni bir vizyon sunduğunu ifade eden Rektör Mahmut Özer, şöyle devam etti:
Üniversitemizin vizyonunu, kaliteden ödün vermeyen, uluslar arası standartlarda araştırma, eğitim-öğretim ve topluma hizmet sunan, uluslar arası sistemle entegre ve her geçen gün büyüyen ve gelişen, kurumsal özerklik ve akademik özgürlüğe sahip, hesap verebilir bir üniversite olarak özetleyebilirim. 11 ayrı kampusta hizmet vermenin güçlüklerine rağmen var gücümüzle yatırımlara devam ediyoruz. Yeni Fakülteler, birçok yeni bölümler kazandırdık üniversitemize. Bir örnek verecek olursam Mühendislik Fakültemize bu sene açmış olduğumuz Biyomedikal Mühendisliği Bölümü Tıp Fakültemizden sonra en yüksek puanla öğrenci alan bölümümüz oldu. Neredeyse yeni açtığımız her bölüm % 100 doluluk oranı ve yüksek puanlar ile öğrenci aldı. Önümüzdeki yıl açmayı planladığımız yeni bir çok bölümümüz var ve arkadaşlarım bu bölümler için gerekli hazırlıkları yapmakta .
Bir kaç örnek verecek olursam, Mühendislik Fakültesinde Gıda Mühendisliği ve Metalürji Mühendisliği bölümlerine, Fen-Edebiyat Fakültesinde Sosyoloji, Arkeoloji ve Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümlerine; Zonguldak Sağlık Yüksek Okulunda Fizyoterapi Bölümüne; Güzel Sanatlar Fakültesinde Grafik-Tasarım Bölümüne, İletişim Fakültesi ve İlahiyat Fakültelerinden çok sayıda bölüme öğrenci almayı planlamaktayız.
Ereğli'ye MYO açılması ile ilgili çalışmalarımız devam etmektedir. Gökçebey Mithat-Mehmet Çanakçı MYO'nu na yeni programlar kazandırmak için de çalışmalarımız son aşamasına gelmiş bulunmaktadır. Bir taraftan yaşlanan eğitim binalarımızda çok sayıda iyileştirme yapmaktayız, diğer taraftan yeni kurulan fakültelerimize yönelik bina yapım çalışmalarımız devam etmekte. Bazı yatırımlarımız başladı bazıları önümüzdeki günlerde başlayacak. Mühendislik Fakültesi merkezi derslik ve ofisler binası yapımı önümüzdeki günlerde başlayacak. İlahiyat Fakültemiz için gerekli görüşmeler tamamlandı. Sadece eğitim binaları değil, toplumun ihtiyaç duyduğu hizmete yönelik binalara da yatırımlar yapıyoruz. Kapalı Yüzme havuzu ve spor kompleksi binalarının yapımına ise bu yıl başlanacak.