Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Prof. Dr. Arif Amirov Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen kongre 2 gün sürecek. Kongreye, Adli Bilimciler Derneği Başkanı Prof. Dr. Hamit Hancı, BEÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Haluk Güven, Cumhuriyet Başsavcı Vekili Ali İrfan Yılmaz, Karadeniz Bölge Komutanı Deniz Kıdemli Albay Yalçın Enç, Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, Türkiye Taşkömürü Kurumu Genel Müdürü Burhan İnan, Emniyet Müdürü Metin Seyfi Sazak ve öğrenciler katıldı.
Saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı'nın okunduğu salonda açılış konuşmasını Bülent Ecevit Üniversitesi Adli Tıp Öğretim Üyesi Doç. Dr. Rıza Yılmaz, Suçlarda artış gözlemlenmektedir. Suçla mücadelede bilimsel yöntemler kullanılmaktadır.
Sanıkların bıraktıkları delillerin tespit edilmesinde iyi eğitilmiş adli tıpçıların olması her geçen gün önem kazanmaktadır. İnsan hakları ile ilgili sunumlar tüm dünyada sadece birkaç ülke ile ülkemizde de yapılmaktadır diye konuştu.
Ardından konuşma yapan Adli Bilimciler Derneği Başkanı Prof. Dr. Hancı ise Dışarıdan bakıldığında sadece otopsi yapılan ve adli rapor verilen bir bilim dalı olarak bilinen Adli Tıp son yıllarda diğer bilimlerle ortak çalışılan bölüm haline gelmiştir. Diğer bilimlerdeki bilgilerin adli birimlere aktarılmasında ortak çalışma yapılan bir bölümdür.
Adli tıp, adli bilimler dediğimiz çok büyük bir ailenin sadece bir parçasıdır. Aslında adli tıp, adli bilimler camiasının buz dağının üzerinde görülen kısmıdır diye konuştu.
Bülent Ecevit Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Haluk Güven ise konuşmasında şöyle dedi:
1992 yılında ZKÜ olarak kurulan üniversitemiz, 2012 yılında Bülent Ecevit Üniversitesi olarak değişmiştir. Adalet mülkün temelidir. Adalet yargı vasıtasıyla yerine getirilmektedir. Demokrasilerde daha önemli bir yer tutmaktadır.
Demokrasinin saç ayağından biri de yargıdır. Yargı, gittikçe karmaşıklaşan davalarla yüzleşmektedir. Bu gün ıslak imzalar, 20 yıl önce Cumhurbaşkanımızın zehirlenip zehirlenmediği gibi konular kamuoyunu meşgul etmektedir. Adli Tıp, bunun gibi konularla ilgilenmektedir.
Zonguldak Cumhuriyet Başsavcı Vekili Ali İrfan Yılmaz da, 20. yüzyılın özgürlükçü hukuk anlayışı içerisinde hazırlanan 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu'nun ve 5271 Sayılı Ceza Muhakemeleri Kanunu'nun uygulanmasında adil, etkin ve hızlı bir soruşturma ile yargılamanın yapılabilmesinin yanı sıra insan hak ve özgürlüklerinin sağlanabilmesinde ve bu şekliyle adaletin tecelli etmesinde adli bilimlerin önemi her geçen gün artmaktadır. Adli bilimlerin gelişmesi için hepimiz özveriyle taşın altına elimizi koyalım şeklinde konuştu.
Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir de konuşmasında yargı ve adli bilimlerin önemine vurgu yaptı.
Konuşmaların ardından kongreye destek verenlere plaketleri takdim edildi.