Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Özel Eğitim Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Merkezi, 30 Eylül 2012 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan kararla yürürlüğe girdi.
Özel Eğitim Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Merkezi, özel eğitim gereksinimi olan bireylere, özellikle de üstün yetenekli öğrencilere yönelik araştırma ve uygulama çalışmaları gerçekleştirecek.
Çeşitli alanlarda zenginleştirilmiş ve hızlandırılmış eğitimler vermek, özel eğitim gereksinimi olan bireylerin zeka, ilgi ve yetenek alanlarını belirleyerek psikolojik, akademik, sosyal destek ve eğitimlerini sağlamak, ailelere ve öğretmenlere, ilgili resmi ve özel kurumlara danışmanlık yapmak, Merkezin amaçları arasında yer alıyor.
Merkez ayrıca, bireylerin özel gereksinimleri doğrultusunda ve bilimsel araştırmalar ışığında bilgi merkezi oluşturarak, mevcut politikaları değerlendirip güncel eğitim politikaları belirleyerek özel eğitim gereksinimi olan bireylerin istihdamı gibi konuların incelenmesi, planlanması ve uygulamaya konulmasına katkıda bulunmayı hedefliyor.
BEÜ Özel Eğitim Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Merkezi; özel eğitime gereksinim duyan bireylerin ulusal ve evrensel değerleri tanımaları, benimsemeleri, geliştirmeleri, yeteneklerinin farkında olmaları ve bu yeteneklerini toplum yararına en üst düzeyde kullanabilmeleri doğrultusunda çalışmalarını sürdürecek.